Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Η σύλληψη του Τζούλιαν Άσανζ


Ο Τζούλιαν Άσανζ είναι ένας μαχητικός δημοσιογράφος ο οποίος από το 2006, μέσω του ενημερωτικού οργανισμού που ίδρυσε ο ίδιος, του WikiLeaks, έχει βγάλει στη φόρα τα «άπλυτα» πολλών ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων, μέχρι και εγκλήματα που αυτές έχουν διαπράξει. Μεταξύ άλλων, από διαρροές απόρρητων εγγράφων, αποκάλυψε τα ψεύδη πάνω στα οποία βασίστηκε η δυτική προπαγάνδα για τον βομβαρδισμό του Ιράκ. Διωκόμενος από την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση, βρήκε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012. Στις 11 Απριλίου φέτος, η κυβέρνηση του Ισημερινού τον παρέδωσε στη βρετανική αστυνομία.
Αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, μεταξύ άλλων για κατασκοπεία, ενώ οι βρετανικές αρχές έχουν ήδη ανοίξει τον δρόμο για έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να καταδικαστεί ακόμα και σε θάνατο! Στο μεταξύ, δεν του έχουν δοθεί ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Η σύλληψη και δίωξη του Τζούλιαν Άσανζ συνιστά σαφή προειδοποίηση του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού προς κάθε «ενοχλητική» φωνή και ξεδιάντροπη επίθεση στο δικαίωμα στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση.

Α.Α.