Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΜΙΑ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ» ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ


Η κάνναβη και άλλα ναρκωτικά προβάλλονται πλέον ξεδιάντροπα
 από τον «φιλελεύθερο» καπιταλισμό ως μια δραστηριότητα απολύτως
θεμιτή και άκρως επωφελής για την παγκόσμια οικονομία! 
Η νομιμοποίηση και «φιλελευθεροποίηση» της κάνναβης είναι μια τάση που εδώ και χρόνια προωθείται παγκόσμια από διάφορους κύκλους. O Milton Friedman, θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού, από το ’92 υποστήριζε τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Το 2005, μαζί με άλλους 500 ομοίους του, άρχισαν να προβάλλουν συστηματικά τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη νομιμοποίησή της. Παρόλο που είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλές φορές το κράτος χρησιμοποίησε τα ναρκωτικά για την αποσύνθεση ριζοσπαστικών ομάδων και σαν μέσο μαζικής καταστολής της νεολαίας σε περίοδο οικονομικής κρίσης (βλ. το φτηνό ναρκωτικό «πάκο» στην Αργεντινή), ωστόσο υπάρχει ένας κόσμος, που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται και ως «προοδευτικός», ο οποίος παρουσιάζει τη νομιμοποίηση της κάνναβης ως το μαγικό ραβδάκι που θα αλλάξει τον ρου της οικονομίας! «Θα έλθουν επενδυτές», «χιλιάδες θέσεις εργασίας», «θα χτυπηθεί η παραοικονομία», «η κάνναβη μπορεί να προσφέρει ένα νέο, απελευθερωτικό πρόταγμα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον»!

Στην πραγματικότητα, πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην κάνναβη. Η British American Tobacco, πολυεθνική καπνοβιομηχανία, βρίσκεται τελευταία στη διαδικασία παραγωγής τσιγάρων που θα περιέχουν κάνναβη. Η Coca-Cola μελετάει την προοπτική ενός αναψυκτικού με κανναβιδιόλη. Κερδοσκοπικά funds και τράπεζες βρίσκονται υπ’ ατμόν για μια προνομιακή θέση όταν ο κλάδος γιγαντωθεί. Οι εκτιμήσεις της BDS Analytics για τη βιομηχανία της κάνναβης μας λένε ότι ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά, από 12,2 δις δολάρια φέτος, θα φτάσει το 2022 τα 32 δις (τα 22 δις στις ΗΠΑ)! Προβλέπεται ότι η «ανάπτυξη» που θα έρθει με την κατανάλωση της ευφορικής κάνναβης θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι με τη «θεραπευτική» κάνναβη. Οι υπέρμαχοι της νομιμοποίησης της κάνναβης που ενοχλούνται από τα κέρδη της μαφίας με την παράνομη διακίνησή της, δεν θα ενοχλούνται από τα τεράστια κέρδη των καπνοβιομηχανιών από τη νόμιμη διακίνησή της;
Η κάνναβη είναι ναρκωτική-ψυχότροπος ουσία, που προκαλεί εξάρτηση, αφού σε 
βοηθάει να «ξεφύγεις» από τα προβλήματά σου. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική και χρόνια χρήση της, ιδιαίτερα σε ευάλωτους έφηβους, ενέχει κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών προβλημάτων. Προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, στο αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό σύστημα. Μπορεί να εμποδίσει τη συνεχή ωρίμανση του εγκεφάλου των εφήβων. Επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης και μειώνει την ικανότητα να κρίνεις τον χρόνο, την ταχύτητα, την απόσταση. Νέες τεχνικές καλλιέργειας της Cannabis sativa (το φυτό από το οποίο παράγεται η μαριχουάνα) έχουν αυξήσει υπέρμετρα τη δραστικότητα του φυτού και το κάνουν ακόμη πιο εθιστικό!

Διανύουμε μια περίοδο όπου οι κοινωνικές ανισότητες, ο ανταγωνισμός και ο ατομικισμός δημιουργούν αδιέξοδα που φαντάζουν ανυπέρβλητα για τα νέα παιδιά. Για το σύστημα ο κίνδυνος διόγκωσης της δυσαρέσκειας της κοινωνίας είναι υπαρκτός. Η νομιμοποίηση της κάνναβης και η απενοχοποίησή της στα μάτια των νέων παιδιών έχει στόχο: την παθητικοποίηση της νεολαίας, που, παραδομένη στα ναρκωτικά, θα είναι ανίκανη να αντισταθεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της. Τα στοιχεία ερευνών (ΟΗΕ, ινστιτούτο ΕΠΙΨΥ κ.λπ.) φανερώνουν, για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς, άνοδο της χρήσης της κάνναβης στους μαθητές και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυξάνεται ο δείκτης αίτησης θεραπείας από την κάνναβη. Μειώνεται το όριο ηλικίας της πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά. Και ενώ τα ποσοστά μας είναι πολύ χαμηλότερα από τα ευρωπαϊκά, ωστόσο υπάρχει αυξητική τάση των εφήβων που θεωρούν την κάνναβη όχι μόνο ακίνδυνη αλλά ενίοτε και ωφέλιμη!
Θέλουμε κοινωνίες ελεύθερες από ναρκωτικά και όχι κοινωνίες με ελεύθερα τα ναρκωτικά! Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν καθαρό μυαλό. Να σκέπτονται, να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, να αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και να χτίζουν ένα μέλλον ελεύθερο από κάθε ουσία που τα περιθωριοποιεί και τα παγιδεύει. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις σε όλα τα σχολεία. Κανένας συμβιβασμός για κανένα ναρκωτικό, είτε «μαλακό» είτε «σκληρό».

Όλγα Στεφανίδου