Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Απειλούν οι εργοδότες της ιδιωτικής παιδείας

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική παιδεία πρέπει να ετοιμαστούν για 
σκληρή μάχη ενάντια στις κανιβαλικές διαθέσεις 
φροντιστηριαρχών-σχολαρχών

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (δηλαδή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων) με δηλώσεις του επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στον νόμο του 2016, που ορίζει το ελάχιστο ωρομίσθιο ενός καθηγητή σε φροντιστήριο στα 6,43 ευρώ μεικτά, με πλήρες ωράριο 21 ωρών. Η συγκεκριμένη Ομοσπονδία, μάλιστα, έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της αντίστοιχης εφαρμοστικής εγκυκλίου, γεγονός που το προηγούμενο διάστημα ξεσήκωσε τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια.
Αυτό που ουσιαστικά ζητάνε οι φροντιστηριάρχες είναι να εφαρμόσουν καθεστώς εργασιακής κόλασης στις επιχειρήσεις τους, με το να κοπεί το ωρομίσθιο στο μισό, στα 3,50 ευρώ, το πλήρες ωράριο των 21 διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως να γίνει 40ωρο, και φυσικά να μπορούν να αυθαιρετούν, χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο από το κράτος.
Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, οι οποίοι επιθυμούν οι επιχειρήσεις τους και οι εργασιακές σχέσεις σε αυτές να μην εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, αλλά από άλλα υπουργεία (όπως συνέβαινε στο παρελθόν), έτσι ώστε να μπορούν να επαναφέρουν το καθεστώς της πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε όλα, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα έως τα εργασιακά δικαιώματα. Οι σχολάρχες, λοιπόν, επιδιώκουν και αυτοί να επιβάλουν στις επιχειρήσεις τους μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων κ.λπ. Επιθυμούν μια ιδιωτική εκπαίδευση για την οποία να μην ισχύει τίποτα από αυτά που ισχύει στο δημόσιο σύστημα παιδείας της χώρας.
Το ότι οι διαθέσεις αυτές των φροντιστηριαρχών και σχολαρχών εμφανίζονται πολύ πιο έντονα τώρα, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έχει άμεση σχέση με την πολιτική συγκυρία. Η πιθανότητα ανόδου στην εξουσία της ανοιχτά αντεργατικής ΝΔ τούς έχει κάνει να τρίβουν τα χέρια τους, και να προετοιμάζονται να επαναφέρουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των μνημονίων, στην εφαρμογή του οποίου άλλωστε οι συγκεκριμένοι εργοδότες είχαν πρωτοστατήσει. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη αρχίσει απειλές και για διώξεις!
Τέτοιου είδους προσπάθειες των εργοδοτών θα πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζονται –όπως ακριβώς κάνουν και οι εργοδότες– για τις μάχες που έρχονται!

Μ. Σάκος