Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ένα νέο πεδίο του νέου «Ψυχρού Πολέμου»


Τα δίκτυα 5G είναι ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης 
μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με πιθανότερο 
όμως θύμα… την Ευρωπαϊκή Ένωση
Τα σημερινά κινητά τηλέφωνα λειτουργούν κάνοντας χρήση των δικτύων 4G, τα οποία αναμένεται να αντικατασταθούν από τα 5G (πέμπτης γενιάς), που μέσω των εφαρμογών τους μπορούν να φέρουν επανάσταση όχι μόνο στην επικοινωνία και την ψυχαγωγία, αλλά και στην ιατρική, τη γεωργία και άλλους τομείς. Η μάχη όμως για τον έλεγχο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς προκαλεί μια γεωπολιτική σύγκρουση που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις.

Οι κύριοι παίκτες είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η επιβολή κυρώσεων κατά του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huaweiτου μεγαλύτερο παρόχου δικτύου 5G στον κόσμο, από τις αμερικανικές αρχές, με επίκληση κινδύνου για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, καθώς και οι κατηγορίες από την Κίνα ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε τη Huawei και τον ιδρυτή της κατά τη διάρκεια της θητείας των Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, είναι μερικά από τα επεισόδια αυτής της σύγκρουσης.
Αν ο Tραμπ προχωρήσει και άλλο τις κυρώσεις κατά της Huawei, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να αποφύγουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
«Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν αμφισβητεί την τεχνολογική πρωτοπορία των δικτύων 5G που η Huawei διαθέτει και ότι ο αποκλεισμός της μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του 5G στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια», γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais. Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και Ιαπωνία έχουν ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαία στάση. Γαλλία και Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα δίκτυα της Huawei, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες κάποιες κάνουν ήδη μερική χρήση 5G της Huawei και κάποιες περιμένουν μια κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η καθυστέρηση πάντως της ΕΕ, σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπως η Ασία (Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα) και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εμφανής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα από το δίκτυο 5G θα φθάσουν τα 225 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025!
Όλα αυτά βέβαια εντάσσονται στον μεγάλο εμπορικό πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η αδύναμη θέση της ΕΕ, λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων στους κόλπους της.
 
Γιάννης Τριανταφύλλου