Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


ΗΠΑ: Χωρίς τέλος μοιάζει το κύμα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών που σαρώνουν τη χώρα. Μετά από τις νίκες που επιτεύχθηκαν σε μια σειρά πολιτείες, από τις 7 Μαΐου μπήκαν στον αγώνα οι εκπαιδευτικοί του Όρεγκον, οι οποίοι έχουν τα ίδια αιτήματα, αυξήσεις μισθών, αύξηση δαπανών για την εκπαίδευση, μείωση μαθητών ανά τάξη κ.λπ. Δυναμική απεργία πραγματοποίησαν στις 8 Μαΐου οι αυτοκινητιστές που δουλεύουν για τις διαδικτυακές πλατφόρμες Uber και Lyft στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Ανάλογες κινητοποιήσεις από οδηγούς της Uber έγιναν την ίδια μέρα και σε άλλες χώρες (Αγγλία, Αυστραλία, Ινδία κ.λπ.). Οι εταιρείες αυτές έχουν γίνει πραγματικοί κολοσσοί πουλώντας υπηρεσίες μεταφοράς μέσω οδηγών που φαίνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στην πράξη όμως είναι σκληρά εκμεταλλευόμενοι από τις εταιρείες, με άκρως ελαστικές σχέσεις εργασίας και αμοιβές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τους ανεξάρτητους αυτοκινητιστές.


Γαλλία: Η αντίσταση των Γάλλων εργαζομένων στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν ενισχύεται. Στις 9 Μαΐου κατέβηκε σε γενική απεργία όλος ο δημόσιος τομέας. 250.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν συνολικά στις σημαντικότερες πόλεις της χώρας. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως το σχέδιο του Μακρόν να απολύσει 120.000 εργαζομένους στο δημόσιο από 1/1/2020. Το αντικείμενο της εργασίας τους θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα απασχολούν προσωρινούς και υποαμειβόμενους εργάτες.

Αργεντινή: Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε, με αξιοσημείωτη επιτυχία, στις 29 Μαΐου, ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μάκρι. Βασικό αίτημα ήταν οι αυξήσεις μισθών, καθώς ο δυσθεώρητος πληθωρισμός ροκανίζει το εργατικό εισόδημα. Αυτή ήταν η πέμπτη γενική απεργία επί διακυβέρνησης Μάκρι.

Ολλανδία: Στις 28 Μαΐου απήργησαν οι εργαζόμενοι σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες της χώρας (λεωφορεία, τραίνα κ.λπ.), διεκδικώντας αυξήσεις και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

Βραζιλία: Το μέτωπο της εκπαίδευσης είναι το πρώτο μεγάλο μέτωπο που ανοίγει στη χώρα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του ακροδεξιού Μπολσονάρο. Στις 15 Μαΐου διοργανώθηκαν μαζικότατες διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 38% τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Από τη σύνταξη