Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Η φαρμακοβιομηχανία και το συμφέρον του ελληνικού λαού

Το καθεστώς που ευνοεί τη μαζική εισαγωγή φαρμάκων
είναι μάστιγα για την υγεία και γενικά για
το συμφέρον του ελληνικού λαού

Οι φαρμακοβιομήχανοι, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, διαμαρτύρονται για την επιβολή φόρου αναδρομικά απ’ τα έτη 2006-2008, φόρου που είχαν γλυτώσει με δικαστικές αποφάσεις (241 εκατομμύρια ευρώ). Διαμαρτύρονται ακόμα για το καθεστώς του λεγόμενου «clawback», την επιβάρυνση δηλαδή που έχουν σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού δαπάνης των φαρμάκων, και η οποία τους κοστίζει ετησίως 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ξέρουμε ότι η αστική τάξη είναι μαθημένη να μην εφαρμόζονται σε αυτή οι νόμοι που η ίδια προωθεί εις βάρος του λαού, όπως σε αυτή την περίπτωση η φορολογική νομοθεσία. Με διάφορα τεχνάσματα αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους και το ίδιο έχει συμβεί και εδώ.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, όμως, πιστεύουμε ότι από το προηγούμενο μνημονιακό καθεστώς έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, που δεν άλλαξε βέβαια με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το «clawback» άλλωστε στοιχίζει 1,8 δις ευρώ ετησίως, ενώ ο φόρος των 241 εκατ. είναι εφάπαξ. Αυτό το καθεστώς υπάρχει για να επικρατήσουν τα εισαγόμενα φάρμακα, εκ των οποίων τα φθηνά παράγονται σε άθλιες συνθήκες στις τριτοκοσμικές χώρες, αλλά και για να σαμποταριστεί η παραγωγή, αδιαφορώντας για την υπονόμευση της υγείας του ελληνικού λαού. Με το υπάρχον σύστημα (υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, εύνοια υπέρ των φθηνών εισαγόμενων), η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία στερείται ουσιαστικά της δυνατότητας παραγωγής φθηνών γενόσημων φαρμάκων, που θα έφερναν μείωση 14% της συνολικής δαπάνης και θα έδιναν ανάσα σε ασθενείς και ταμεία.
Η υγεία και το συμφέρον του λαού επιβάλλουν την ανατροπή του καθεστώτος της μαζικής εισαγωγής φθηνών φαρμάκων παραγόμενων σε άθλιες τριτοκοσμικές συνθήκες. Από εκεί και πέρα, μοναδικό μέσο προστασίας των εργαζομένων στον τομέα αυτό είναι ο κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Και αυτός βέβαια μπορεί να γίνει όταν υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης θα φέρει μόνο περαιτέρω σαμποτάρισμα της εγχώριας παραγωγής, επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των ίδιων των ασθενών, καθώς και υποθήκευση της υγείας του ελληνικού λαού. Αυτά πρέπει και μπορούμε να τα σταματήσουμε μέσα από τη δική μας πάλη.

Σ. Κρόκος