Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025

Ποιος «ταπείνωσε» την Ευρώπη;

Αίσθηση προκάλεσε διεθνώς ένα άρθρο της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Politico που τιτλοφορούνταν «Ο αιώνας της ταπείνωσης της Ευρώπης ίσως έχει μόλις αρχίσει». Η έκφραση «ο αιώνας της ταπείνωσης» αναφέρεται ιστορικά στην περίοδο των ξένων επεμβάσεων στην Κίνα (1839-1949). Το άρθρο δίνει έμφαση στην εντελώς ανισοβαρή (υπέρ των ΗΠΑ) εμπορική συμφωνία που επέβαλε ο Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πράγματι, η καπιταλιστική Ευρώπη –υπό την καταστροφική διοίκηση της Ε.Ε.– τείνει να γίνει ένας κομπάρσος του διεθνούς ανταγωνισμού. 

Η παρακμή της Ευρώπης δεν προέκυψε όμως μοιραία. Ήταν αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία προώθησε: τη μεταφορά της παραγωγής σε χώρες με φτηνά μεροκάματα, την αντικατάσταση Ευρωπαίων εργατών από φτηνό εισαγόμενο εργατικό δυναμικό, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και την αποδόμηση της δημοκρατίας. Με αυτή την πολιτική οι ηλίθιοι και αντιδραστικοί ηγετίσκοι της Ευρώπης «σκότωσαν» το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της ηπείρου μας: το ανθρώπινο δυναμικό της, με το υψηλό πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο και το ιστορικά κατακτημένο πνεύμα ελευθερίας και πρωτοβουλίας.

Άρα η διέξοδος για την Ευρώπη είναι μία: να ξαναδυναμώσουμε την πανευρωπαϊκή εργατική μας τάξη, τον Ευρωπαίο εργαζόμενο. Με την άμεση λαϊκή παρέμβαση στην πολιτική ζωή, με σύγχρονες κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, με τους ταξικούς αγώνες. Και τελικά με την πάλη για τον σοσιαλισμό, που μόνο αυτός μπορεί να ενώσει την κατατεμαχισμένη ήπειρό μας.   

 

Α.Α.