ΗΠΑ: Σε απεργία αόριστης διάρκειας κατέβηκαν από τις 4 Αυγούστου 3.200 εργάτες της Boeing στο εργοστάσιο του Σαιντ Λούις (Μισούρι). Οι εργάτες διεκδικούν νέα συλλογική σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις. Με αφορμή την Ημέρα της Εργασίας (1η Σεπτεμβρίου, το αντίστοιχο της Πρωτομαγιάς στις ΗΠΑ) διοργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις, με κύρια αιτήματα: αύξηση μισθών, βελτίωση εργασιακών συνθηκών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δημόσια χρηματοδότηση της παιδείας, δικαίωμα στη στέγη κ.ά.
Κύπρος: Στις 9 Αυγούστου επέστρεψαν στην εργασία τους, ύστερα από 10ήμερη απεργία, οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Λάρνακας. Την απεργία προκάλεσε η παραβίαση του ωραρίου από την εταιρεία των λεωφορείων. Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας ότι θα τηρείται το εβδομαδιαίο ωράριο των 38 ωρών, θα καταβάλλονται υπερωρίες από το πρώτο λεπτό υπέρβασης του ωραρίου και δεν θα πειραχτεί το κατοχυρωμένο ωριαίο διάλειμμα. Σε μια άλλη εξέλιξη, με ψήφο σχεδόν όλων των κομμάτων (πλην ΑΚΕΛ και Οικολόγων), πέρασε από την κυπριακή βουλή μέσα στον Ιούλιο νόμος που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση.
Ινδία: Δεκάδες εκατομμύρια εργάτες συμμετείχαν στη γενική απεργία της 9ης Ιουλίου ενάντια στα νέα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι. Μεταξύ άλλων, προωθούνται επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, αύξηση των ελαστικών θέσεων εργασίας, νέες ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας.
Τουρκία: Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα απήργησαν στις 17 Ιουλίου διεκδικώντας αυξήσεις που να αντισταθμίζουν τον δυσθεώρητο πληθωρισμό (επίσημος 35%, ανεπίσημος 68%). Η κινητοποίηση επαναλήφθηκε στις 18 Αυγούστου.
Καναδάς: Οι 10.000 αεροσυνοδοί της Air Canada κατέβηκαν σε απεργία αόριστης διάρκειας στις 16 Αυγούστου διεκδικώντας αυξήσεις. Οι πτήσεις παρέλυσαν. Στις 19 του μήνα το σωματείο έκλεισε την απεργία έχοντας συμφωνήσει κατ’ αρχάς σε αυξήσεις 16,25% σε βάθος 4ετίας – και υψηλότερες για τους χαμηλόμισθους.
Νέα Ζηλανδία: 20.000 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απήργησαν σε όλη τη χώρα στις 20 Αυγούστου, αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπές στους μισθούς τους. Για τον ίδιο λόγο απήργησαν νοσηλευτές, βοηθοί και μαίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (περίπου 36.000 εργαζόμενοι) στις 2 και 4 Σεπτεμβρίου.
Από τη σύνταξη
