Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Ευρετήριο Σοσιαλιστικής Προοπτικής Ιουλίου-Αυγούστου 2024

Οι ευρωεκλογές έβγαλαν πολιτική στροφή στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας

 

Οι δύο βασικότερες ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία και Γερμανία, βυθίστηκαν σε πολιτική κρίση. Ο ευρωπαϊκοί λαοί δεν θέλουν να θυσιαστούν για τις «αγορές» και για τις επιδιώξεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στην Ουκρανία. Τα αδιέξοδα της Ε.Ε. θα γίνουν εκρηκτικά. Στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαθε στραπάτσο στις ευρωεκλογές. Θα επιμείνει στην πολιτική της, εκτός αν οι συνειδητές δυνάμεις του εργαζόμενου λαού αδράξουν τις επόμενες ευκαιρίες και ανοίξουν μέτωπα αποφασιστικής αντίστασης.

Η ΝΔ του Μητσοτάκη συνεχίζει να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση, όμως η εσωτερική της ενότητα και τα κοινωνικά της ερείσματα έχουν αποδυναμωθεί. Η επίθεσή της σε μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και στη μικρή ιδιοκτησία θα επιταχύνει τη φθορά της.

Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ

 Του Γιάννη Βερούχη (1931-2010)

 

1) Δεν φτάνει να μιλάμε σωστά


● Δεν φτάνει να παίρνουμε σωστές πολιτικές αποφάσεις, και να κάνουμε σωστές πολιτικές προβλέψεις. Δεν φτάνει να έχουμε δίκιο. Πρέπει να έχουμε και την αναγκαία οργανωτική δύναμη για να αποδεικνύουμε άμεσα στην πράξη, την ορθότητα των ιδεών μας και των αποφάσεών μας.

● Την εποχή της ληστείας του χρηματιστηρίου ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι και αντιληφθήκαμε και τολμήσαμε να πούμε την αλήθεια. Αλλά δεν είχαμε όμως την δύναμη να την επιβάλουμε. Γιατί η προειδοποίηση των θυμάτων αυτής της ληστείας, απαιτούσε πολλές και αλλεπάλληλες ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους, και άπειρες χιλιάδες αφίσες σε όλη την Ελλάδα: Και εμείς δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε, γιατί δεν είχαμε τη δύναμη να το κάνουμε.

ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ-ΣΑΡΑΝΤΑΩΡΟ και οι ιστορικοί αγώνες των λιθογράφων εργατών

Ο Γιάννης Βερούχης (στη μέση) σε μια από τις προδικτατορικές
συνελεύσεις του σωματείου των λιθογράφων, που άφησαν εποχή

Η κυβέρνηση των αντεργατικών δημίων του Μητσοτάκη έχει βάλει πλώρη να καταργήσει το 5ήμερο-8ωρο-40ωρο, την ιστορικότερη κατάκτηση της ελληνικής εργατικής τάξης. Τώρα κάνει ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας σε ισχύ τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλει μονομερώς εξαήμερο σε μια σειρά κλάδους. Για να υπερασπιστεί αυτή την ιερή κατάκτηση, η ελληνική εργατική τάξη πρέπει να «ξαναθυμηθεί» ότι αυτή δεν χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να διαδοθεί όσο το δυνατόν πιο πλατιά η ιστορική αλήθεια, ότι το 5ήμερο-8ωρο-40ωρο κερδήθηκε για πρώτη φορά από το σωματείο των λιθογράφων εργατών με τη μνημειώδη τρίμηνη απεργία του 1977, με πρόεδρο της απεργιακής επιτροπής τον Γιάννη Βερούχη και πρόεδρο του σωματείου τον Γιώργο Χατζή. Οι οποίοι, μαζί με πολλούς άλλους άξιους συντρόφους τους, προετοίμασαν αυτή τη νίκη μέσα από μια μακρά πορεία νικηφόρων εργοστασιακών απεργιών της προδικτατορικής περιόδου. Δημοσιεύουμε λοιπόν εδώ αποσπάσματα από αφηγήσεις του αείμνηστου Γιάννη Βερούχη πάνω στο πώς επιτεύχθηκαν όλα αυτά. 

OI ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024



1 Ιουνίου: Οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για αυξήσεις στο ύψος της ναυτεργατικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, απ’ την οποία εξαιρούνται.

● Οι εργαζόμενοι των εργοταξίων της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ Αττικής (εταιρεία «ΑΒΑΞ») συνεχίζουν την απεργία διαρκείας από τον προηγούμενο μήνα, για αυξήσεις μισθών, σταθερά ωράρια και μέτρα υγιεινής-ασφάλειας. Πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ και στα εργοτάξια.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 Αργεντινή: Με μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις, μεταξύ άλλων στις 12 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι της χώρας αντέδρασαν στην έγκριση από τη Γερουσία του «γενικού νόμου» του ακροδεξιού προέδρου Μιλέι. Ο νόμος καταργεί εργασιακές κατακτήσεις ενός αιώνα, προωθεί σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και μεταφέρει το φορολογικό βάρος από τους πλούσιους στους φτωχούς. Η αστυνομία χτύπησε άγρια τους διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες και κανόνια νερού. Στις 25 Ιουνίου ξεκίνησαν 72ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί των πανεπιστημίων διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τη δυσθεώρητη αύξηση του κόστους ζωής.

ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

 Εγκληματικό χτύπημα εις βάρος της εργατικής τάξης η προώθηση της 6ήμερης εργασίας

Η προσπάθεια των νεοφιλελεύθερων δήμιων του λαού να καταργήσουν
το 5ήμερο-8ωρο ξεκίνησε μέσα στην επιδημία με τον νόμο Χατζηδάκη.
Τώρα θέτουν σε ισχύ το εξαήμερο. Ξεκινώντας από τους πιο οργανωμένους
κλάδους της τάξης μας, μπορούμε να το σταματήσουμε στην πράξη.

 

Η τοποθέτηση Κεραμέως στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προμηνύει νέα επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα της εργατικής τάξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Κεραμέως είναι πιστός θιασώτης του «νεοφιλελεύθερου» μοντέλου. Στην τετραετή θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας επιτέθηκε με σφοδρότητα στη δημόσια εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς (κατηγοριοποίηση σχολείων, αξιολόγηση, ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψευτο-διδασκαλία κ.ά.).

ΥΠΕΡ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ

 

Το αδιέξοδο του υπερτουρισμού θα φανεί ακόμα πιο καθαρά φέτος
και στη χώρα μας, καθώς οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί ήδη
σημειώνουν πτώση

Τα μηνύματα ανησυχίας που εκπέμπονται τελευταία από πολλές κοινότητες δημοφιλών προορισμών παγκόσμια για τον υπερβολικό τουρισμό στο κατώφλι τους είναι πολλά, ιδιαίτερα μετά το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών. Σε Βαρκελώνη, Βενετία, Κανάρια νησιά, Βαλεαρίδες, Ανδαλουσία οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις ορδές των τουριστών, για την εκδίωξή τους από τις γειτονιές τους λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) και της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων, καθώς και για την αύξηση της εγκληματικότητας.

ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ο κόσμος της αριστεράς πανηγυρίζει την ήττα της Λεπέν, αλλά
πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο κύριος αντίπαλος είναι ο
νεοφιλελευθερισμός, τον οποίο μόνο ένα αποφασισμένο 
εργατικό κίνημα μπορεί να σταματήσει

 Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών επεφύλασσε μια έκπληξη, με την ανατροπή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Μια συνεργασία του Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς με τον νεοφιλελεύθερο σημερινό πρόεδρο Μακρόν, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία προς την κυβέρνηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν, έφερε πρώτο κόμμα σε βουλευτές το Λαϊκό Μέτωπο, με 25,80% και 182 βουλευτές. Δεύτερος ήταν ο Μακρόν, με 24,05% και 168 βουλευτές, και τρίτη η Λεπέν, με 37,06% και 143 βουλευτές. 

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΜΗΤΡΕΣ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ

Η εικονιζόμενη δυστοπία δείχνει ότι το σύστημα βρίσκεται σε
τέτοια διαδρομή βαρβαρότητας που θα επιχειρήσει ακόμα και 
την απόλυτη αλλοτρίωση: την αποκοπή του ανθρώπου από τη 
βιολογική βάση της ύπαρξής του, θα επιχειρήσει, αλλά νομίζουμε
ότι δεν θα τα καταφέρει...

 «Στη σχέση μητέρας-παιδιού σχηματίζεται όλη η κοινωνία». Αυτό αναφέρει ο Παναγής Λεκατσάς, ιστορικός και μελετητής, στο έργο του «Η Μητριαρχία». Φαίνεται πως οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του συστήματος έχουν μελετήσει αρκετά τον εν λόγω ιστορικό, και άλλους με παρόμοιες διαπιστώσεις (Λεμπουαγιέ, Τοματίς κτλ.). Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμμονή να σπάσουν τον δεσμό μητέρας-παιδιού, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να δημιουργήσουν μωρά εκτός του γυναικείου σώματος, κατασκευάζοντας τεχνητές μήτρες! Αυτό το απολύτως εφιαλτικό σενάριο είχαμε την ευκαιρία να το ακούσουμε ως επιχείρημα και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε στην ομιλία του ότι «η συζήτηση για την παρένθετη μητρότητα είναι ήδη ξεπερασμένη, γιατί σε 10 χρόνια θα υπάρχει η τεχνητή μήτρα και έτσι τα ομόφυλα ζευγάρια απλά θα παραγγέλνουν το μωρό τους με αυτόν τον τρόπο».

Φιλοσοφία της Λογικής Σκέψης του Δημήτρη Ντούσα

Διαβάσαμε το βιβλίο του φιλοσόφου, συγγραφέα και κοινωνικού αγωνιστή Δημήτρη Ντούσα «Φιλοσοφία της Λογικής Σκέψης» (εκδ. Χατζηλάκος, 2023). Πρόκειται για το τελευταίο του πόνημα, παράγωγο όλων των προηγούμενων εργασιών, τις οποίες και προϋπέθετε. Αποτελεί το απόσταγμα, όπως ο ίδιος μας περιγράφει στον πρόλογό του, μιας 40ετούς μελέτης, μια «νέα κορυφή» αλλά και ένα νέο σημείο εκκίνησης, καθώς πρόκειται για τον 1ο τόμο μιας «Φιλοσοφικής Εγκυκλοπαίδειας Λογικών Επιστημών», που ο Ντούσας σκοπεύει να ολοκληρώσει τα επόμενα χρόνια. Σκοπός του, μεταξύ άλλων, είναι να αναζωπυρώσει «το ενδιαφέρον για την έρευνα του λογικού του ανθρώπου και των λογικών επιστημών», καλύπτοντας παράλληλα το μεγάλο κενό που υπάρχει σε αυτό το πεδίο. Θεωρούμε πως αυτός ο πρώτος τόμος ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτόν τον σκοπό.

Ο Γενάρχης της ιδεολογίας μας



● Με 10% καθαρό κέρδος το κεφάλαιο αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού

● Με 20% γίνεται ζωηρό

● Με 50% γίνεται τολμηρό

● Με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους

● Και με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μην ριψοκινδυνεύσει να το διαπράξει

 

 

Κάρολος Μαρξ

 

Οργανωτικό Σεμινάριο

 



Η ύλη της εφημερίδας μας να διαμορφώνεται μέσα από τις συζητήσεις μας με τους εργάτες

 

– Στην προσπάθειά μας να σπάσουμε κάθε φράγμα διαχωρισμού απ’ τους πιο πρωτοπόρους εργάτες, τεράστιο ρόλο παίζει το ζήτημα της εργατικής εφημερίδας. Χωρίς μια εφημερίδα που να γράφεται όσο το δυνατόν από εργάτες και ν’ απευθύνεται σε εργάτες, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τη διάδοση των κομμουνιστικών τροτσκιστικών ιδεών μας μέσα στην εργατική τάξη.

Στο στόχαστρο και οι εναπομείναντες δημόσιοι οργανισμοί

 

Ο στόχος είναι αστικές συγκοινωνίες, ΕΛΤΑ κ.λπ. 
να χάσουν σταδιακά τον δημόσιο χαρακτήρα τους,
στα πρότυπα της ΔΕΗ
Η κυβέρνηση προωθεί την έμμεση ιδιωτικοποίηση επτά σημαντικών οργανισμών και επιχειρήσεων: Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.), αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ), ΓΑΙΑ ΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Κεντρικές Αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Διώρυγα Κορίνθου.

Η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση σχεδιάζεται αρχικά μέσω του Υπερταμείου (ΤΑΙΠΕΔ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η «σφαγή» στις Πανελλαδικές και πού αποσκοπεί

Η «αποτυχία» των μαθητών είναι πολλαπλά μεθοδευμένη
προκειμένου να δημιουργηθεί 
«χώρος» για την
ιδιωτική παιδεία 
Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έγινε κυριολεκτικά «σφαγή» των υποψηφίων. Τα θέματα στη Φυσική, την Ιστορία και τα Μαθηματικά ήταν τέτοιας δυσκολίας που το 60% περίπου έγραψε κάτω από τη βάση. Παρόμοια ήταν η «αποτυχία» και σε άλλα μαθήματα (π.χ. Πληροφορική), ενώ δεν έλειψαν και οι ασάφειες στα θέματα. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έκανε μάλιστα λόγο για θέματα-«υπερπαραγωγή» που τρομοκρατούν τους μαθητές. 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Σοσιαλιστική Προοπτική Ιουλίου-Αυγούστου 2024

Οι ευρωεκλογές έβγαλαν πολιτική στροφή στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας

Οι δύο βασικότερες ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία και Γερμανία, βυθίστηκαν σε πολιτική κρίση. Ο ευρωπαϊκοί λαοί δεν θέλουν να θυσιαστούν για τις «αγορές» και για τις επιδιώξεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στην Ουκρανία. Τα αδιέξοδα της Ε.Ε. θα γίνουν εκρηκτικά. Στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαθε στραπάτσο στις ευρωεκλογές. Θα επιμείνει στην πολιτική της, εκτός αν οι συνειδητές δυνάμεις του εργαζόμενου λαού αδράξουν τις επόμενες ευκαιρίες και ανοίξουν μέτωπα αποφασιστικής αντίστασης.

 Η ΝΔ του Μητσοτάκη συνεχίζει να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση, όμως η εσωτερική της ενότητα και τα κοινωνικά της ερείσματα έχουν αποδυναμωθεί. Η επίθεσή της σε μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και στη μικρή ιδιοκτησία θα επιταχύνει τη φθορά της.


Δείτε την εφημερίδα σε μορφή PDF:

Σοσιαλιστική Προοπτική Ιουλίου-Αυγούστου 2024

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Βιομηχανία διώξεων κατά αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών

Παρά την τρομοκρατία και τα πειθαρχικά, οι 
εκπαιδευτικοί δεν υποτάσσονται στην πολιτική
που διαλύει το δημόσιο σχολείο
 Εδώ και τρία χρόνια οι εκπαιδευτικοί δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να μην περάσει η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης για κατηγοριοποίηση-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και προσπαθούμε με τις συλλογικές μας αποφάσεις να την ακυρώσουμε στην πράξη. Το Υπουργείο Παιδείας, όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο έχει στείλει δεκάδες φορές στα δικαστήρια τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις (απεργία-αποχή, στάσεις εργασίας κ.λπ.), όχι μόνο έχει στείλει απανωτές εγκυκλίους απειλών και τρομοκράτησης των μαχόμενων εκπαιδευτικών, αλλά περνάει πλέον –μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης– και σε πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών. 

Ταμείο Ανάκαμψης Καθυστερήσεις και παρασιτισμός

Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες για ανάκαμψη
στα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και αυτά δυσκολεύεται
να τα απορροφήσει
 Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο σωσίβιο της Ε.Ε για την –όποια– οικονομική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία δεν μπορεί να το αξιοποιήσει το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη. Ο λόγος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2023-2024, από τα χρήματα που δικαιούται συνολικά η Ελλάδα από το ΤΑΑ (36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,7 δισ. σε δάνεια και 18,22 δισ. σε επιχορηγήσεις), έχει εκταμιευθεί το 42% και από αυτό έχει φθάσει στην αγορά μόνο το 45%, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να είναι «παρκαρισμένα» είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε σε φορείς της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης. 

Οσμή σκανδάλου στο «Νιάρχος»

Το κέντρο πολιτισμού του Νεάρχου βασίζεται ουσιαστικά
σε δημόσιο χρήμα. Και να φανταστεί κανείς ότι ήταν
και 
«δωρεά»!

Σε βαρέλι δίχως πάτο εξελίσσεται το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), όπως αποδεικνύει και η τελευταία οικονομική κατάσταση της ανώνυμης εταιρείας που το διαχειρίζεται.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2009 με το Ίδρυμα Νιάρχος οι τότε υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας, Αντώνης Σαμαράς και Άρης Σπηλιωτόπουλος αντίστοιχα, η διαχείριση και συντήρηση του συνόλου των υποδομών του ΚΠΙΣΝ γίνεται από μια ανώνυμη εταιρία (Α.Ε.) μέσω ενός συμφωνητικού που αφορά, ενδεικτικά, τις «υπηρεσίες συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των εγκαταστάσεων».

Τεχνητή νοημοσύνη, καπιταλισμός και κέρδος

Η «τεχνητή νοημοσύνη» μπορεί να κάνει πολλά πράγματα,
αλλά προς το παρόν κάνει λίγα, γιατί δεν βγάζει μεγάλο
κέρδος για τους καπιταλιστές
Εδώ και λίγα χρόνια, η «επανάσταση» που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στην παγκόσμια συζήτηση. Εξυπακούεται ότι ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί την όλη ιστορία και για να διαφημίσει τον εαυτό του: θέλει να δείξει ότι όχι μόνο δεν έχει γεράσει ως κοινωνικό σύστημα, αλλά είναι σε θέση να προωθεί τεχνολογικές εξελίξεις που φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, φυσικά προς θετική κατεύθυνση. 

Σε αμφισβήτηση η «ηγεμονία» Μητσοτάκη

Αν και από διαφορετικές θέσεις, Καραμανλής και Σαμαράς
επί της ουσίας «κόντυναν» τον Μητσοτάκη στις πρόσφατες 
ομιλίες τους
Οι πρώην αρχηγοί της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς μίλησαν πρόσφατα σε μια παρουσίαση βιβλίου του γνωστού δεξιού δημοσιογράφου Κοττάκη. Δεν ήταν μια εθιμοτυπική διαδικασία. Πολλά ΜΜΕ μίλησαν για «σφυροκόπημα» της κυβέρνησης από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς – και έχουν δίκιο. Μπροστά σε ένα κοινό το οποίο περιελάμβανε μια σειρά βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, ακόμα και υπουργούς, Καραμανλής και Σαμαράς δεν τσιγκουνεύτηκαν τις επιθέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο δεύτερος πιο άμεσες, ο πρώτος πιο έμμεσες αλλά εξίσου οδυνηρές. 

Μια συμμαχία απολύτως αναγκαία

 

Η μικροαστική τάξη μπορεί να κινητοποιηθεί ενάντια
στην αντιλαϊκή πολιτική - ακόμα καλύτερα σε  συμμαχία 
με την εργατική τάξη
Το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία το 2019 σηκώνοντας τη σημαία της «μεσαίας τάξης» και διακηρύσσοντας ότι θα την προστατεύσει από «αριστερές» πολιτικές που την πλήττουν είναι το ίδιο αυτό κόμμα που σήμερα καταφέρνει τα πιο αποφασιστικά χτυπήματα στη «μεσαία τάξη». Θα λέγαμε ότι είναι μια τραγική ειρωνεία, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. 

Απαγορεύονται ακόμα και τα κηδειόχαρτα

 

Ο πόλεμος κατά της αφίσας παίρνει μπάλα
και το δικαίωμα των ανθρώπων να πληροφορηθούν
τον θάνατο ενός γείτονά τους
Μια βόλτα στον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Εύβοιας, δηλαδή, στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου, με έβαλε σε σκέψεις. Υπάρχει μια απουσία οιασδήποτε αφίσας στον δήμο αυτό. Και το πλέον εξωφρενικό είναι η απουσία κηδειόχαρτων εντός της πόλης της Κύμης. Όπως έμαθα δε, δεν επιτρέπεται παρά μόνο στους ναούς και στην εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Ποίημα

 

Το μήνυμα των εκλογών

του Κούλη η συμμορία

αμέσως το ερμήνευσε

μ’ άφταστη μαεστρία:

 

«Τα ζώα αρχίζουν και τσινάν,

ο χρόνος μας στενεύει,

γρήγορα να αρπάξουμε

τον πλούτο που σαλεύει

Μεθοδευμένη αφαίμαξη του λαού μέσω του ΦΠΑ

Η κυβέρνηση μας ληστεύει κανονικά μέσω του ΦΠΑ στα
τρόφιμα, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη
 «Δεν θα κερδίσει τίποτα ο καταναλωτής αν ρίξουμε τον ΦΠΑ», ισχυρίζονται χωρίς να ντρέπονται οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενοι ως «κανονικότητα» και δεδομένο ότι τυχόν μείωση των συντελεστών θα πάει στις τσέπες των βιομηχανιών και των αλυσίδων λιανικής πώλησης. Για την ώρα, πάντως, ο μόνος κερδισμένος από τον υψηλό ΦΠΑ στη χώρα μας είναι το κρατικό ταμείο.

Καμιά έκπληξη για το νέο σκάνδαλο διαφθοράς

 Καμιά έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί η πρόσφατη αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών στον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η διαφθορά είναι συστατικό στοιχείο ενός συστήματος που αποθεώνει το χρήμα, το κέρδος, με οποιοδήποτε μέσο – και ιδίως στην εκδοχή του σημερινού, εντελώς παρασιτικού ελληνικού καπιταλισμού.

ΛΑΡΚΟ Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

 Η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία στις 18 Ιουνίου που δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να παραδώσει τη βιομηχανία στον επίδοξο αγοραστή χωρίς τους εργαζόμενους. Πρόθεση κυβέρνησης και καπιταλιστών είναι να κλείσει οριστικά η ΛΑΡΚΟ σαν βιομηχανία και να γίνει στην ουσία εταιρεία πώλησης μεταλλεύματος.

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

 Πλησιάζει η εποχή του τρύγου της σταφίδας και η τιμή της δεν ξεπερνάει το 1 ευρώ το κιλό, και πάει για χαμηλότερα. Δε βγάζει δηλαδή ούτε τα έξοδα παραγωγής. Η επιδότηση φέτος είναι αργοπορημένη και κομμένη κατά 20%. Το ιστορικό αυτό αγροτικό προϊόν κινδυνεύει με εξαφάνιση. Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση των παραγωγών τώρα. Με κοινή απόφαση παραγωγών και τοπικών συνεταιρισμών η φετινή παραγωγή να δοθεί αποκλειστικά στην ένωση συνεταιρισμών του νομού και αυτή να διαπραγματευτεί την τιμή με τους εμποροβιομήχανους.

Για τις βρετανικές εκλογές

 Για «θρίαμβο» του Εργατικού Κόμματος υπό τον σερ Κιρ Στάρμερ μίλησε ο εγχώριος και ξένος Τύπος μετά τις εκλογές στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου. Είναι όμως έτσι; 

Εξαιτίας της σαφούς και αναμενόμενης καθίζησης των Συντηρητικών, ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία, κυρίως όμως λόγω εκλογικού συστήματος, οι Εργατικοί κατάφεραν με το 1/3 των ψήφων να πάρουν τα 2/3 των εδρών. Στην πραγματικότητα, με τον Στάρμερ οι Εργατικοί πήραν 3,2 εκατ. λιγότερες ψήφους από ό,τι με τον Κόρμπιν το 2017. 

Ψηφιακή επιτήρηση… ολυμπιακών διαστάσεων

 Η ψηφιακή επιτήρηση του πληθυσμού αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Οι κάτοικοι λένε ότι η κατάσταση θα θυμίζει λοκντάουν. Όλοι όσοι ζουν ή εργάζονται στο κέντρο του Παρισιού ή κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα και θα μπορούν να κινούνται μόνο επιδεικνύοντας QR κωδικό. Το ίδιο και όσοι τυχόν θέλουν να τους επισκεφτούν εκείνες τις μέρες. 

Χαράτσια από παντού

 Στο κανάλι της Βουλής ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Σελέκος, που βγαίνει με το ΚΚΕ, ανέφερε ότι πλέον πλατείες είναι δύσκολο να φτιαχτούν. Αιτία είναι ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο κάθε κάτοικος πέριξ της μέλλουσας πλατείας πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στη δημιουργία της. Αφού θα αναβαθμιστεί η περιουσία σου, λέει ο αστός νομοθέτης, πρέπει να πληρώσεις. Τα ποσά που ανέφερε ο κ. Σελέκος ανέρχονται από 10.000 έως και 50.000 ευρώ, ανάλογα την ιδιοκτησία.

Κάθε φτωχός δηλαδή που κληρονόμησε σπίτι σε έναν ακάλυπτο χώρο θα αναγκαστεί να το πουλήσει, μπας και γλυτώσει το νέο αυτό μπουγιουρντί. Κανένα έλεος τελικά. Καθετί στην υπηρεσία του κέρδους!

 

Α. Λάμπρου