Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΦΥΛΑΚΕΣ-ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ


Το σχέδιο της κυβέρνησης για το σωφρονιστικό σύστημα προβλέπει την ίδρυση «βιομηχανικών φυλακών», που θα έχουν συνεργάτες ιδιωτικές εταιρείες!

Αντί να κάνει κάτι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, όπου 
οι φυλακισμένοι στερούνται στοιχειωδών αγαθών και δικαιωμάτων,
 η κυβέρνηση σχεδιάζει «βιομηχανικές φυλακές», με πάμφθηνο εργατικό 
δυναμικό τους φυλακισμένους, και ωφελούμενους κάποιες ιδιωτικές
 εταιρείες-«συνεργάτες»

Σύμφωνα με το σχέδιο για το νέο σωφρονιστικό σύστημα που παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς και την ομιλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ε. Οικονόμου, η κυβέρνηση είναι θετική στην ιδέα της δημιουργίας φυλακών- εργοστασίων. Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιες φυλακές θα λειτουργούν ως «βιομηχανικές φυλακές», με φυλακισμένους που θα εργάζονται σε γραμμή παραγωγής και με ωφελούμενους «ιδιωτικές εταιρείες» που θα είναι συνεργάτες αυτών των φυλακών!

Το αποκρουστικό αυτό σχέδιο καλύπτεται από το σκεπτικό της δήθεν «ανάπτυξης της εργασίας και εξειδίκευσης και της προετοιμασίας (των φυλακισμένων) για κοινωνική ένταξη». Στο συγκεκριμένο σχέδιο, βέβαια, δεν αναφέρεται τίποτα για την έλλειψη κονδυλίων, την υποστελέχωση, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος διαβίωσης ενός κρατούμενου στην Ελλάδα είναι 28 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 100 ευρώ. Αντίθετα, στο σχέδιο γίνεται λόγος για ενίσχυση των μηχανισμών επέμβασης σε περίπτωση «κρίσεων» στις φυλακές, με την ενίσχυση των κατασταλτικών δυνάμεων. Δεν ξέρουμε αν θεωρούν «κρίση» και την περίπτωση απεργίας των φυλακισμένων εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους!
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να αποδείξει τη δουλικότητά της στο κεφάλαιο και εφόσον δεν μπορεί να μετατρέψει τα εργοστάσια σε φυλακές, προσπαθεί να κάνει τις φυλακές εργοστάσια. Να δώσει έτσι και ένα ακόμα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, κάνοντας τους κρατούμενους εργάτες. Δεν φτάνει που τα περισσότερα εργοστάσια έχουν μεταφερθεί στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, που λειτουργούν επιβάλλοντας στο προσωπικό τους συνθήκες δουλείας, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής εργατικής τάξης άνεργο, δεν φτάνει που η οικονομική κρίση χτύπησε κυρίως την εργατική τάξη, τώρα έρχεται η κυβέρνηση να χαρίσει, μέσα από αυτό το σχέδιο, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους καπιταλιστές. Αν πραγματικά τους ενδιέφερε η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και η επαγγελματική εξειδίκευσή τους, θα μπορούσαν να το κάνουν με την προσφορά κοινωνικής εργασίας και τη δημιουργία σχολείων και επαγγελματικών εργαστηρίων μέσα στις φυλακές.
Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, αλλά εκπροσωπώντας το πιο αδίστακτο κομμάτι του κεφαλαίου, το οποίο δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, φαίνεται ότι θυμήθηκαν αυτές τις εποχές. Αυτό το κομμάτι της αστικής τάξης δεν έχει πρόβλημα να «εμπνευστεί» από τις γερμανικές πολυεθνικές, που γιγαντώθηκαν από τη δωρεάν εργασία των κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης τις δεκαετίες ’30-’40, ή από τις ιδιωτικές βιομηχανικές φυλακές που υπάρχουν σήμερα σε διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και οι οποίες παράγουν μια σειρά από προϊόντα, με τεράστιο ποσοστό κέρδους.
Δεν ξέρουμε αν το επόμενο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να μετατρέψει τους ασθενείς των νοσοκομείων σε πειραματόζωα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ή ό,τι άλλο του ζητήσουν αυτοί των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπεί. Να του θυμίσουμε ότι οι εποχές άλλαξαν! Βέβαια, οι καπιταλιστές, μέσα στην κρίση και μπροστά στην απληστία τους για όλο και περισσότερα κέρδη, το μόνο που ξέρουν είναι να προσπαθούν να επαναφέρουν πρακτικές από το παρελθόν. Η κοινωνία και η εργατική τάξη της χώρας μας δεν πρόκειται να ανεχτούν κάτι τέτοιο!
Όσο αυτοί πισωγυρίζουν, τόσο εμείς χρειάζεται να κοιτάμε μπροστά. Να αγωνιστούμε για μια κοινωνία στην οποία δεν θα έχουν θέση η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα. Που δεν θα υπάρχει η φτώχεια που δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα, δεν θα υπάρχει η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που εξαιτίας της οι άνθρωποι φιλονικούν και γίνονται ανταγωνιστικοί, επιθετικοί και βίαιοι.

Μαρία Καράβολα