Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γερμανία: Στις 15 και 16 Ιουλίου κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις αποθήκες του πολυεθνικού κολοσσού Amazon, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς. Η Γερμανία είναι η δεύτερη (μετά τις ΗΠΑ) σημαντικότερη αγορά για την Amazon. Διατηρεί στη χώρα 12 αποθήκες με 13.000 εργαζόμενους. Στις 15 Ιουλίου κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις αποθήκες της Amazon σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία). Η συγκεκριμένη ημέρα επελέγη από τους εργαζόμενους γιατί είναι μια ημέρα μεγάλου τζίρου για την εταιρεία, λόγω της ειδικής έκπτωσης που ισχύει στα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.


Πορτογαλία: Σε πολιτική επιστράτευση προχώρησε στις 13 Αυγούστου η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προκειμένου να σταματήσει την απεργία διαρκείας των οδηγών βυτιοφόρων, που διεκδικούν αυξήσεις μισθών, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και τήρηση των συλλογικών συμβάσεων. Στις 21 Αυγούστου ξεκίνησαν 5ήμερη απεργία τα πληρώματα καμπίνας της Ryanair, καθώς η εταιρεία δεν τήρησε τη σύμβαση που είχε υπογράψει με το προσωπικό. Για τον ίδιο λόγο απεργίες προετοιμάζονται και σε πολλές άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Βραζιλία: Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν για τρίτη φορά στους δρόμους στις 13 Αυγούστου, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ακροδεξιού Μπολσονάρο.

ΗΠΑ: Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας AT&T σε 9 πολιτείες κατέβηκαν σε απεργία στις 24 και 25 Αυγούστου, διεκδικώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις.

Ισραήλ: Σε απεργία διαρκείας κατέβηκε από τις 23 Ιουλίου το νοσηλευτικό προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, ενάντια στις περικοπές δαπανών και την έλλειψη προσωπικού, που έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της δουλειάς τους αλλά και απειλούν ζωές ασθενών.

Χιλή: Ο Ιούλιος ήταν μήνας μεγάλης ανόδου των εργατικών κινητοποιήσεων στη χώρα, με πρωτοπορία τους 80.000 εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις τη φετινή χρονιά, και τους 17.000 εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ της αμερικανικής αλυσίδας Walmart. Το υπόβαθρο επί της ουσίας είναι κοινό: η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Πινιέρα, που στην περίπτωση της εκπαίδευσης σημαίνει περικοπές και προώθηση της ιδιωτικοποίησης και όσον αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει αποχαλινώσει την ασυδοσία της εργοδοσίας.

Από τη σύνταξη