Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Κόψτε συντάξεις και μισθούς, επιμένει το ΔΝΤ


Δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιμένει στη
συνέχιση της γενοκτονικής μνημονιακής συνταγής
 της «εσωτερικής υποτίμησης»
Στις πάγιες αντιλαϊκές θέσεις του φαίνεται ότι επιμένει το ΔΝΤ, ένα χρόνο μετά την έξοδο από το «πρόγραμμα» για την Ελλάδα. Στην πρόσφατη «Δήλωση Συμπερασμάτων», ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ τη συνέχιση αντιλαϊκών μέτρων μνημονιακού τύπου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει στα δύο μέτρα που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, ενώ τάσσεται κατά και της (κουτσουρεμένης) 13ης σύνταξης. Όσον αφορά τις συντάξεις, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη «μεγάλο λάθος» και «σπατάλη» και ότι η κίνηση αυτή αποτελεί οπισθοδρόμηση, που «θα πρέπει να ανατραπεί», ενώ και η προσωπική διαφορά στις συντάξεις θα πρέπει να καταργηθεί, δηλαδή, να περικοπούν για μια ακόμη φορά οι περισσότερες συντάξεις!
Όσον αφορά το αφορολόγητο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοώντας φυσικά τη μείωση του αφορολόγητου και την πληρωμή φόρων ακόμα και από τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Βέβαια, «ξεχνά» ότι οι σημερινοί μισθοί/συντάξεις στην Ελλάδα είναι κάτω από το κόστος διαβίωσης, οπότε ουσιαστικά ζητεί τον εγκλωβισμό της χώρας σε ένα τριτοκοσμικό μοντέλο κατανάλωσης! Παράλληλα, δίνει και ένα μπράβο στη νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή» στον τομέα των «μεταρρυθμίσεων», των ιδιωτικοποιήσεων και των τραπεζών. Συγκεκριμένα, στηρίζει τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας, που απειλούν να οδηγήσουν σε νέα αποθράσυνση των εργοδοτών, καθήλωση των μισθών και επιστροφή στο καθεστώς εργασιακής ζούγκλας του 2011-12 και των ατομικών συμβάσεων. Τέλος, τάσσεται υπέρ της μηδενικής προστασίας της πρώτης κατοικίας και κατά των 120 δόσεων!
Όλα αυτά, βέβαια, αν υλοποιούνταν, θα σήμαιναν απλώς την αυτοκτονία της νέας κυβέρνησης, η οποία, όσο και αν είναι ιδεολογικά φιλική σε τέτοια μέτρα, δεν θα τολμούσε να ανοίξει ξαφνικά τέτοια μέτωπα, γιατί θα ρίσκαρε και την όποια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και «κοινωνικής ειρήνης». Παρόλα αυτά, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, καθώς όσο η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς εξάρτησης από τις συμφωνίες με τους δανειστές και με αμφίβολη μια ισχυρή ανάπτυξη, τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος.

Γιάννης Τριανταφύλλου