Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΗ Η σωτηρία της μας αφορά όλους





Η απαξίωση της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση των πιο κρίσιμων
 «κομματιών» της θα έχει δραματικές συνέπειες για την 
οικονομία και για τη ζωή μας
Ο πραγματικός στόχος της εκστρατείας απαξίωσης της ΔΕΗ το προηγούμενο διάστημα απ’ τον υπουργό Ενέργειας Χατζηδάκη ήταν η προώθηση των διαφόρων –άσχετων στην πλειοψηφία τους με τον ηλεκτρισμό– εταιρειών που πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα· να αποσπάσουν πελάτες απ’ τη ΔΕΗ, με την επικείμενη αύξηση της τιμής των λογαριασμών της. Ο υπουργός, από λειτουργός του δημόσιου συμφέροντος που υποτίθεται ότι είναι, αποδεικνύεται πλασιέ ιδιωτικών εταιρειών.

Από την άλλη, δήλωσε ότι το καθεστώς των ΝΟΜΕ δεν θα ανανεωθεί στο τέλος του χρόνου. Οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ αφορούν ουσιαστικά την υποχρέωση της ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής με τιμή κάτω του κόστους, καθεστώς που τη βάζει μέσα 600 εκατ. το χρόνο. Οι ΝΟΜΕ όμως θα καταργούνταν ούτως ή άλλως στο τέλος του χρόνου, με τη σύμφωνη γνώμη των «δανειστών». Είπε ακόμη ότι επεστράφησαν στη ΔΕΗ 400 εκατ. απ’ το EBITDA (παρακρατήσεις φόρου, έσοδα κ.λπ.) και η επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης. Δεν πρόκειται για κάποια αναδίπλωση απ’ τα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης-διάλυσης της ΔΕΗ. Απλώς μια άμεση κατάρρευσή της θα έθιγε τα συμφέροντα των καπιταλιστών (ΑΠΕ κ.λπ.) που την απομυζούν τώρα.
Ο κίνδυνος για τη ΔΕΗ παραμένει άμεσος. Ο βασικός στόχος των καπιταλιστών είναι το κεντρικό σύστημα διαχείρισης, ο ΔΕΔΔΗΕ, αξίας 3,6 δις ευρώ. Οι λιγνιτικές μονάδες θεωρούνται «βαρίδια» λόγω των προστίμων για τους ρύπους και σχεδιάζεται το κλείσιμό τους. Παρόλο που αυτή της Μεγαλόπολης έχει ανασυγκροτηθεί με έξοδα 1,4 δις ευρώ, και με σύγχρονες εγκαταστάσεις επιβαρύνει πολύ λιγότερο το περιβάλλον. Κι όμως, κινδυνεύει να τεθεί σε αχρηστία για να εξυπηρετηθούν να συμφέροντα των καπιταλιστών που λυμαίνονται τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, εργοστάσια φυσικού αερίου κ.λπ.).
Για εμάς το ηλεκτρικό ρεύμα, το πλέον σημαντικό σύγχρονο κοινωνικό αγαθό, πρέπει να είναι προσβάσιμο στον εργαζόμενο λαό και γι’ αυτό δεν θεωρούμε ούτε βιώσιμη ούτε οικολογική την αντικατάσταση του λιγνίτη από τις ανεμογεννήτριες ή το εισαγόμενο φυσικό άεριο. Πάνω απ’ όλα όμως αγωνιζόμαστε για πραγματική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας και της παραγωγής. Και αυτή είναι μια κρίσιμη μάχη που έχει να δώσει μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Σ. Κρόκος