Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε προϊόντα της Ε.Ε.


Ο Τραμπ προχωρά ακάθεκτος στο πολιτικό του πρόγραμμα 
του εθνικού προστατευτισμού
Στην επιβολή νέων δασμών προχωρά ο Τραμπ από τις 18 Οκτωβρίου σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων –και συγκεκριμένα σε ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφέδες, μπισκότα, άνορακ και αεροσκάφη–, με φόντο τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών άνοιξε η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ότι η Airbus έλαβε «αθέμιτες» επιδοτήσεις. Η Airbus και η αμερικανική Boeing έχουν εμπλακεί σε πόλεμο φθοράς για το ζήτημα των επιδοτήσεων, με προσφυγές στον ΠΟΕ από το 2004. Έτσι, λοιπόν, τα αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus, θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%. Όμως, στη λίστα με τα αεροσκάφη προστέθηκαν 150 και πλέον κατηγορίες προϊόντων, στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%, προϊόντων προερχόμενων όχι μόνο από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες αλλά από ολόκληρη την Ε.Ε. Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές προϊόντων αθροιστικής αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν πολύ πιο ευρύ διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, ενώ η Ε.Ε. ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου.
Η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την «καμπάνα» των πρόσθετων δασμών στις εξαγωγές ελαιολάδου. Αντιθέτως, η ανταγωνίστρια Ισπανία, θα εξάγει πλέον το δικό της ελαιόλαδο με 25% «καπέλο» στην Αμερική. Όμως, η μεταχείριση από τις ΗΠΑ για τα άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως τυριά, χοιρινό, λουκάνικα, γιαούρτια, μαργαρίνες, ζωικά λίπη, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια, θα είναι η ίδια με τα αντίστοιχα προϊόντα ευρωπαϊκών κρατών, και ως εκ τούτου επιβαρύνονται πλέον με πρόσθετους δασμούς έως 25%. 
Σίγουρα η κίνηση αυτή είναι μια αποφασιστική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, κάτι που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, είτε απαντήσουν οι Ευρωπαίοι είτε όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι οι εργατικές τάξεις ανά τον κόσμο να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη ρήξη μέσα στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο για να τεθούν σε θέσεις μάχης.


Γιάννης Τριανταφύλλου