Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές του YORUM


Μέλη του μουσικού συγκροτήματος YORUM, που διώκονται 
γιατί τα προοδευτικά μηνύματα της μουσικής τους ενοχλούν 
το καθεστώς Ερντογάν
Στην Τουρκία του Ερντογάν, η τρομοκρατία και η καταστολή συνεχίζονται. Εκτός από τις διώξεις δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων πολιτών που αντιστέκονται στο υπερ-αυταρχικό καθεστώς του, στο στόχαστρό του βρίσκονται και καλλιτέχνες. Πρόσφατα, απαγορεύτηκαν οι συναυλίες του μουσικού συγκροτήματος YORUM, το κέντρο τους λεηλατήθηκε, ενώ μέλη τους προφυλακίστηκαν.
Το μουσικό συγκρότημα YORUM δεν είναι ένα απλό συγκρότημα. Είναι ένα πολιτικοποιημένο συγκρότημα, με 34 χρόνια ιστορίας, με μέλη που συνολικά έχουν φθάσει τα 100 και, παρ’ όλες τις απαγορεύσεις και τις προφυλακίσεις, έχει βγάλει 23 άλμπουμ. Τα τραγούδια τους μιλάνε για τον πόνο του λαού, τις σφαγές, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον αγώνα, τη δικαιοσύνη, και έχουν μηνύματα αντιφασιστικά και αντιιμπεριαλιστικά. Γι’ αυτό και το συγκρότημα διώκεται.

Αυτή τη στιγμή, 10 μέλη του βρίσκονται στις φυλακές απομόνωσης και βασανίζονται, ενώ για να μην ασχοληθούν πλέον με τη μουσική, τους έσπασαν τα δάχτυλα και τα χέρια τους! Μέχρι σήμερα τα μέλη του έχουν υποστεί πάνω από 500 ποινικές διώξεις και 80 έχουν προφυλακιστεί. 6 μέλη του συγκροτήματος έχουν επικηρυχθεί με 300 χιλιάδες τουρκικές λίρες, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψής τους, ενώ τα ονόματά τους δημοσιεύθηκαν στη λίστα τρομοκρατών.
Από τις 17 Μαΐου 2019, τα μέλη του συγκροτήματος Ibrahim Göckek, Bahar Kurt, Baris Yüksek έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι, να ανακληθούν οι ποινικές διώξεις που υπάρχουν σε βάρος τους, να καταργηθούν οι λίστες τρομοκρατών, να μη γίνονται έφοδοι στα γραφεία τους και να καταργηθούν οι απαγορεύσεις των συναυλιών τους. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στα μέλη του συγκροτήματος YORUM και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, καθώς και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Φαίνεται όμως ότι τρομοκρατία κατά των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών δεν υπάρχει μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν αλλά και στην Ελλάδα του Μητσοτάκη! Σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, 13 πολιτικοί πρόσφυγες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια κάμπινγκ στη Χιλιαδού της Εύβοιας και ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα! Η βδελυρή αυτή πράξη της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει με τον πιο περίτρανο τρόπο τι είδους «φιλίες» επιθυμεί με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Μ. Σάκος