Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Συνέχεια κινητοποιήσεων από τον προηγούμενο μήνα: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης συνέχισαν όλο το μήνα τον αγώνα τους για την επαναπρόσληψη 39 συναδέλφων τους, που απολύθηκαν από τον νέο εργολάβο του εργοστασίου. Η εργοδοσία είπε ότι θα επαναπροσλάβει 10 εργαζόμενους με τις νέες συνθήκες δουλειάς (600 ευρώ και απλά ένσημα), οι εργάτες δεν δέχτηκαν την πρόταση και συνεχίζουν τον αγώνα.

Τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα συνέχισαν και οι εργάτες των πτηνοτροφείων «ΖΟΥΡΑΣ» σε Εύβοια και Βοιωτία, ενώ η απεργία στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έληξε. Ακόμα, συνέχισαν την επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στο κέντρο αποκατάστασης υγείας «ΑΡΩΓΗ» στη Λάρισα.

1 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα υπεραγοράς Carrefour-Μαρινόπουλος έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις που ετοιμάζει η εργοδοσία.


2 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν στις 4/12 4ωρη στάση εργασίας για το νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Οι εργάτες της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΓΑ στην Αθήνα έκαναν τετράωρη στάση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ενός μήνα. Στις 21/12 και ενώ είχαν αποφασίσει δίωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και του τρέχοντος μήνα, βρήκαν τις πόρτες του εργοστασίου κλειστές από την ανταπεργία (λοκ άουτ) της εργοδοσίας. Αμέσως προχώρησαν σε γενική συνέλευση, 4ωρες στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 24/12. Η εργοδοσία υποχώρησε και κατέβαλε τους μισθούς των δύο μηνών.

3 Δεκεμβρίου: Η δεύτερη πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα σε διάστημα ενός μηνός ενάντια στα νέα σχεδιαζόμενα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και κεφαλαίου έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

9 Δεκεμβρίου: Οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων έκαναν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στην Αθήνα, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των 8.500 συμβασιούχων, την τακτική πληρωμή τους και τη μη μείωση των αποδοχών τους.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» και «Ορλιάς» στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας ξεκίνησαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για δεδουλευμένα 15 μηνών.

10 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του νομού Κοζάνης διεκδίκησαν με 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Κοζάνη το σταμάτημα της λειτουργικής απαξίωσης και εγκατάλειψης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής, που έχει βαριές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

11 Δεκεμβρίου: Οι υπάλληλοι των Περιφερειών της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα και πορεία στην Αθήνα, ενάντια στην ένταξη της μισθοδοσίας τους στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενέργεια που καθιστά την πλήρη και τακτική πληρωμή τους αμφίβολη. Στις 23/12 συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην Αθήνα ενάντια στις μεθοδεύσεις για να μην ξαναλειτουργήσει το ΙΓΜΕ.

12 Δεκεμβρίου: Οι εργατοτεχνίτες των εταιρειών «ΤΟΞΟΤΗΣ» και «ΓΕΩΡΟΗ» που εκτελούν έργα της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) έκαναν απεργία διαρκείας για μία εβδομάδα, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την οποία στο τέλος επέτυχαν.

13 Δεκεμβρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας απάντησαν με μια ακόμη 24ωρη απεργία στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

14 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της SOFTEX στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου διεκδικώντας την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του κατεστραμμένου από την περυσινή πυρκαγιά τμήματος. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 18/12.

Οι εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα των δήμων έκαναν κινητοποιήσεις σε πολλούς δήμους της χώρας διεκδικώντας την παράταση της σύμβασής τους. Στην Πάτρα έγινε 3ωρη στάση εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη στις 22/12 έγινε 3ωρη στάση εργασίας των 85 εργαζόμενων στα 8μηνα προγράμματα και συγκέντρωση ενάντια στην ενέργεια της ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) να ζητήσει δικαστική διακοπή της σύμβασής τους. Στις 23/12 έγινε 4ωρη παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης έγινε 3ωρη στάση εργασίας.

17 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία Ξάνθης «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ» έκαναν 48ωρη απεργία για την αποτροπή της μείωσης των μισθών τους και την επαναπρόσληψη δύο συναδέλφων τους, τις οποίες και επέτυχαν.

Με το ίδιο αίτημα (επαναπρόσληψη δύο απολυμένων συναδέλφων) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του εργοστασίου οι εργάτες της «ΒΙΟΖΩΚΑΤ» στην Κατερίνη Πιερίας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Δυτικής Αθήνας «Αττικόν» έκαναν 5ωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για τη νέα μείωση του προϋπολογισμού του και τις συνεχιζόμενες τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε ιατρικό και τεχνικό υλικό, οι οποίες έχουν βαρύτατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

23 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία FORTHNET έκαναν 24ωρη απεργία για την επαναπρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» συναδέλφων τους που απέλυσε η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι στη «Γενική Κλινική» της εταιρείας EUROMEDICA στη Θεσσαλονίκη έκαναν στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα του μήνα και το δώρο Χριστουγέννων.

24 Δεκεμβρίου: Οι μεταλλεργάτες της Αττικής έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για τη συνεχιζόμενη ανεργία στον κλάδο.


  1. Σ. Κρόκος