Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Αλληλεγγύη στον αγώνα των 5μηνιτών

Οι «όμηροι» της 5μηνης εργασίας παλεύουν για κάτι
που αφορά όλους τους ανέργους, όλους τους φτωχούς
Έλληνες, όλη την εργατική τάξη
Μια μεγάλη ελπίδα για όλους τους ανέργους, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, αλλά και γενικά για όλη την εργατική μας τάξη είναι οι κινητοποιήσεις των «5μηνιτών», δηλαδή των προσωρινά απασχολούμενων στο πλαίσιο των αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Με μόνιμη διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεών τους μετά το πέρας των 5 μηνών, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέρα όμως από αυτό, ανοίγουν ζητήματα που αφορούν όλους τους ανέργους και όλη την εργατική τάξη, όπως:
παρουσία έξω από το υπουργείο Εργασίας, ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων, με δικές τους συγκεντρώσεις, αλλά και συντονιζόμενοι με άλλα εργατικά σωματεία και έχοντας και την υποστήριξη πολλών δήμων,
* Να σταματήσει η «ανακύκλωση» των ανέργων, η προσωρινή και χωρίς δικαιώματα εργασία.
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
* Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
* Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι 5μηνίτες, αφού εργαστούν στις πιο βαριές και πολλές φορές άσχετες με το αντικείμενό τους εργασίες, με πολλούς κρατικούς φορείς μάλιστα να γίνονται οι πιο στυγνοί εργοδότες και με τον γνωστό εξευτελιστικό μισθό των 490 ευρώ, όταν περάσει το 5μηνο, πετιούνται στο δρόμο χωρίς επίδομα ανεργίας αλλά και έχοντας χάσει βασικά δικαιώματα του ανέργου! Είναι προφανές ότι τα προγράμματα αυτά δεν αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ανεργίας αλλά στο να «κουκουλωθεί» το πρόβλημα της ανεργίας.
Από την άλλη, έχει τεράστια σημασία ότι ο αγώνας αυτός έχει ήδη τα πρώτα του κέρδη, καθώς αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άδεια (ούτε αυτό δεν προβλεπόταν από το αρχικό καθεστώς) και η προσαύξηση για τα βραδινά. Ο αγώνας πρέπει να ενταθεί τώρα πάνω στο κεντρικό ζήτημα, που είναι το να σπάσει η προσωρινότητα!
Οι 5μηνίτες και όλοι οι άνεργοι πρέπει να συσπειρωθούν, να φτιάξουν επιτροπές παντού, να συντονιστούν μεταξύ τους και να κλιμακώσουν την πάλη τους! Και επίσης, πρέπει να φυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού την ενότητά τους, που είναι το μεγαλύτερο όπλο τους.

Πάρις Δάγλας