Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Έξω οι ιδιώτες από όλο το κύκλωμα του ηλεκτρισμού

Τα νέα σχέδια των αρπακτικών του κεφαλαίου
οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση
του δημόσιου αγαθού του ηλεκτρισμού
Οι γνωστοί γύπες του κεφαλαίου, που λυμαίνονται ήδη μέρος της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, καταστρώνουν νέα σχέδια λεηλασίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Η κυβέρνηση, κατ’ αρχάς, έχει ήδη αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ (Ανώτατος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), πράγμα που σημαίνει άμεση απώλεια 1 δις ευρώ για τη ΔΕΗ και 200 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση. Ο στόχος τους είναι να μειώσουν το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή και διανομή του ρεύματος από 94%, που είναι τώρα, σε 50%. Η συρρίκνωση αυτή θα καταστήσει επίσημα προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος οποιαδήποτε εταιρεία –ακόμα και άσχετη με τον ηλεκτρισμό– διαθέτει πανελλήνιο δίκτυο καταστημάτων (!). Στην ουσία, όμως, είναι προπέτασμα καπνού για να απλώσουν την κυριαρχία τους σε όλο το φάσμα του ηλεκτρισμού οι πέντε μεγάλες εταιρείες
που ήδη εκμεταλλεύονται μέρος του: η Αλουμίνιον της Ελλάδος (πρώην Πεσινέ), που τώρα είναι σύμπραξη Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη, η EDISON, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η ΗΡΩΝ. Αυτοί σήμερα ελέγχουν το 5,7% της αγοράς. Σχεδιάζουν να υποχρεώσουν 3,5 εκατομμύρια καταναλωτές να φύγουν από τη ΔΕΗ. Οι ίδιοι θα πουλάνε –αρχικά– φτηνότερο κατά 5%-8% το ρεύμα, γιατί, μαζί με την ενέργεια από φυσικό αέριο που παράγουν οι ίδιοι τώρα, θα υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να τους δίνει λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια άνευ κέρδους για την ίδια. Πραγματικά σατανικό σχέδιο ληστείας του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρισμού.


Η κυβέρνηση, με τις συνεχείς υποχωρήσεις της, βάζει το λύκο στο μαντρί και μετά κοιτάει να μετριάσει τις συνέπειες. Οι καπιταλιστές δεν αρκούνται στο 49% του ΑΔΜΗΕ. Σχεδιάζουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία δημοπράτησής του για να εκβιάσουν την πώληση τμημάτων της «μικρής ΔΕΗ» (μικρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής). Γι’ αυτό και η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί, προς την πλήρη επανακρατικοποίηση. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τον ελληνικό λαό. Ήδη μεγάλο μέρος του λαού αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Αν οι γύπες του μεγάλου κεφαλαίου απλώσουν οριστικά την κυριαρχία τους στον ηλεκτρισμό, θα τον καταστήσουν από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι μέσο εκβιασμού και εξόντωσής μας.


Σ. Κρόκος