Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Κερκόπορτα για μεγαλοφοροφυγάδες οι 100 δόσεις

Οι γνωστοί αετονύχηδες του κεφαλαίου
βρήκαν και πάλι τρόπο, με συνεργό
την κυβέρνηση, να μην πληρώσουν…
Με την ρύθμιση των 100 δόσεων, η κυβέρνηση Τσίπρα έλεγε ότι θα διευκολυνθούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο. Φαίνεται, όμως, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτέλεσε μια κερκόπορτα μέσω της οποίας «πέρασαν» πολλά «βαριά πορτοφόλια», που γλίτωσαν χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά λοιπόν τη μαζική συμμετοχή μεγάλων οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, προέκυψε μεγάλο ηθικό ζήτημα, καθώς, αντί το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει τα νόμιμα μέσα που διέθετε για να εισπράξει αυτά τα χρέη, έδωσε τη δυνατότητα διαγραφής σχεδόν 190 εκατ. ευρώ, αλλά και διακανονισμού σε 270 φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ το καθένα! Να τονιστεί ότι
από αυτές τις οφειλές, τα 187 εκατ. ευρώ αφορούν τον ΦΠΑ, δηλαδή φόρο που εισπράχθηκε αλλά δεν αποδόθηκε! Όσο για το κεφάλαιο και τις προσαυξήσεις που γλίτωσαν όλοι αυτοί οι μεγάλοι οφειλέτες, ανέρχονται στα 188 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από αυτά που απαιτούνται για να μην «κοπεί» από του χρόνου το ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και κάτι παραπάνω από αυτά που απαιτούνταν για να μην πειραχτεί το επίδομα θέρμανσης, που «ψαλιδίστηκε» κατά 105 εκατ. ευρώ!

Ο αντίλογος βέβαια από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι με αυτή τη ρύθμιση μπήκαν στα κρατικά ταμεία πολλά εκατομμύρια ευρώ από αυτούς που σφύριζαν ως τώρα αδιάφορα. Αλλά με αυτά που λένε δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους. Οι μίζες στα εξοπλιστικά και στα κόμματα, οι καταθέσεις που μεταφέρθηκαν νύχτα στο εξωτερικό, οι φόροι που δεν πληρώνουν για χρόνια οι εφοπλιστές, τα κλεμμένα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τόσα άλλα, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό, που στύβεται σαν λεμονόκουπα 5 χρόνια τώρα. Και όλα αυτά για να διεκδικηθούν χρειάζονται μια ενωμένη εργατική τάξη, με όραμα και ηγεσία, που θα απαιτήσει μέσα από αγώνες, μαζί με τη νεολαία, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, ένα καλύτερο αύριο για αυτή και τις επόμενες γενιές!