Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν πιστά τη μνημονιακή πολιτική και στα θέματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

Ο πάλαι ποτέ «οικολογικά ευαίσθητος» ΣΥΡΙΖΑ τώρα επιλέγει για τα 
απορρίμματα ό,τι και οι προηγούμενοι: καύση και… Μπόμπολα!
Άξια επίγονος του προηγούμενου περιφερειάρχη Αττικής, του ΠΑΣΟΚτζή Γ. Σγουρού, αποδεικνύεται η νυν περιφερειάρχης Αττικής με το «αριστερό πρόσημο» Ρένα Δούρου. Το 2013, όταν ψηφιζόταν ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, η κ. Δούρου και οι του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνονταν του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εμφανίζονταν υπέρμαχοι της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης. Τον Ιανουάριο του 2015, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλάμβαναν την εξουσία, έχοντας πάρει δεσμεύσεις όπως: «διαφύλαξη των συμφερόντων των δημοτών» από τα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα, «διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», και άλλα τέτοια. Τώρα, με μια ακροβατική κωλοτούμπα επιστρέφουν σε καταδικασμένες (και από τους ίδιους) πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων και μάλιστα με απευθείας ανάθεση!

Ξεπούλημα Νο 1: Δίνεται με απευθείας ανάθεση στον Μπόμπολα για τρία χρόνια («αναπαλαίωση» της σύμβασης) από την Περιφέρεια Αττικής, με τις ευλογίες της κυβέρνησης βέβαια, η λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης-κομποστοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων της Φυλής (ενώ θα έπρεπε να κλείσει), διατυμπανίζοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της καύσης (των απορριμμάτων). Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται (με την καινούργια σύμβαση) 900.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, αντί 761.400 που ήταν πριν. Αυτό σημαίνει ότι το έκτρωμα της Φυλής θα συνεχίζει να υφίσταται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται περιβαλλοντικά. Στον Μπόμπολα επίσης δόθηκε, με απευθείας ανάθεση πάντα, για τρία χρόνια, και ο αποτεφρωτήρας της Φυλής. Μια λεπτομέρεια: υποχρεωτικοί πελάτες του αποτεφρωτήρα είναι όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία, ως γνωστόν, παράγουν μολυσματικά απόβλητα και η απομάκρυνσή τους είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία. Η Περιφέρεια, λοιπόν, στέλνει τα νοσοκομεία να πληρώνουν τον εργολάβο για τον αποτεφρωτήρα, ενώ δεν έχουν να αγοράσουν ούτε γάζες! Το (προεκλογικά) «περιβαλλοντικό έγκλημα» του ΧΥΤΑ Γραμματικού συνεχίζει να κατασκευάζεται (με 4 εκατομμύρια χρηματοδότηση) και ο ΧΥΤΑ της Κερατέας ναι μεν δεν κατασκευάστηκε, μετά τους αγώνες των κατοίκων, όμως περιλαμβάνεται στις χωροθετήσεις της κ. Δούρου! Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης για τα περίφημα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, δηλαδή, στην πιο ενδεδειγμένη περιβαλλοντικά λύση! Για το 2015 η ανακύκλωση στην Αττική έφτασε στο φοβερό ποσοστό του… 5%! Όλα δουλεύουν ρολόι για την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τους μεγαλομετόχους της (όπως είναι η Coca-Cola), που διαχειρίζονται το τέλος ανακύκλωσης χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν…
Ξεπούλημα Νο 2, σε άλλο ζήτημα, αλλά το αναφέρουμε γιατί και σε αυτό εμπλέκεται η Περιφέρεια: Σε μια περίοδο που ανεργία και φτώχεια κάνουν θραύση, η Περιφέρεια Αττικής και οι χθεσινοί «σωτήρες» (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) της δημόσιας περιουσίας και των ελεύθερων χώρων, επιχορηγούν με 20 εκατομμύρια τον Μελισσανίδη για την κατασκευή γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια και με 7 εκατομμύρια τον Αλαφούζο για την αναβάθμιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Λεπτομέρεια: τα χρήματα της Περιφέρειας δεν θα πάνε στην ΑΕΚ, αλλά σε μια ανώνυμη εταιρεία («Δικέφαλος 1924» Α.Ε.) συμφερόντων Μελισσανίδη, ο οποίος θα έχει την εκμετάλλευση του γηπέδου για τα επόμενα 49 χρόνια. Καλύτερα δεν γίνεται!
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τη σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και γενικά των καπιταλιστών! Κόντρα στη νεομνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στους περιφερειακούς εκφραστές της, με αγώνες λαϊκούς και μαζικούς, όπως εκείνος της Κερατέας, σε όλες τις περιφέρειες. Ειδικά στο θέμα των απορριμμάτων, μια εξολοκλήρου δημόσια διαχείριση, με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα φέρει μείωση της μόλυνσης, αλλά και έσοδα για τους δήμους. Η υγεία μας, η ζωή μας, η δημόσια περιουσία, το περιβάλλον που ζούμε δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση!


Όλγα Στεφανίδου