Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Βρετανία: Δεκάδες χιλιάδες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές προσχώρησαν (με δύο 12ωρες απεργίες, στις 15 και 20 Δεκεμβρίου) στο απεργιακό κύμα που σαρώνει τη χώρα. Οι νοσηλευτές, που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο RCN, έχουν ανακοινώσει και νέες ημερομηνίες απεργιών, ενώ μαζί τους κατεβαίνουν στον απεργιακό αγώνα και τα πληρώματα των ασθενοφόρων (περίπου 10.000 εργαζόμενοι) και το προσωπικό της άμεσης βοήθειας. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία διεκδικούν αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό (ξεπέρασε το 11%) αλλά και τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, συν δραστικά μέτρα για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας (NHS), που υποφέρει από τις περικοπές δαπανών, την έλλειψη προσωπικού αλλά και τη μεθοδευμένη δυσφήμησή του. Οι κενές θέσεις νοσηλευτριών/ών υπολογίζονται σε 45.000. 

Στο μεταξύ, οι περίπου 40.000 σιδηροδρομικοί του συνδικάτου RMT ξεκίνησαν από τις 13 Δεκεμβρίου νέο γύρο αλλεπάλληλων 24ωρων απεργιών. Τα τρένα δεν κινήθηκαν καθόλου τις ημέρες των Χριστουγέννων (24-27/12). Συνεχίζουν επίσης οι ταχυδρομικοί, με αλλεπάλληλες 24ωρες απεργίες. Απεργιακά υποδέχθηκαν το νέο έτος οι εργαζόμενοι στα τελωνεία και τους συνοριακούς σταθμούς, οι υπάλληλοι του εθνικού οδικού δικτύου και το προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενώ σε κινητοποιήσεις βρίσκονται ακόμη οι οδηγοί λεωφορείων σε διάφορες πόλεις και το προσωπικό πολλών αεροδρομίων και για πρώτη φορά προγραμματίζουν απεργία οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon στη χώρα. 

Η κυβέρνηση Σούνακ εμφανίζεται σκληρή απέναντι στους απεργούς. Κινητοποίησε τον στρατό για να καλύψει ορισμένες θέσεις απεργών (π.χ. στα ασθενοφόρα) και κατέβασε νέο δρακόντειο αντι-απεργιακό νομοσχέδιο, το οποίο, αν ψηφιστεί, θα περιορίσει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας στην υγεία, τις συγκοινωνίες, την κοινή ωφέλεια. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος στηρίζει τις απεργίες.

 

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια κατέβηκε σε απεργία στις 8 Δεκεμβρίου το προσωπικό των NewYork Times, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών. Η εμφανιζόμενη ως «φιλεργατική» κυβέρνηση Μπάιντεν ανέσυρε έναν νόμο του 1926 προκειμένου να απαγορεύσει μια πολύ μεγάλη σιδηροδρομική απεργία που είναι στα σκαριά. 

 

Ουγγαρία: Με διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου και απεργία στις 8 Δεκεμβρίου συνέχισαν τον αγώνα τους οι εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις που έχουν γίνει (πολλές για συνδικαλιστικούς λόγους) αλλά και την άσχημη κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Από τη σύνταξη