Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Ένα βιβλίο για την αντίσταση κατά της δικτατορίας

 



Κυκλοφόρησε πρόσφατα (Οκτώβριος 2022), από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», το βιβλίο
 «Δυναμική αντίσταση» του Πολυμέρη Βόγλη, καθηγητή κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το βιβλίο αναφέρεται στην αντίσταση κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974).  

Η πραγματική ιστορία της αντίστασης κατά της δικτατορίας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στον ελληνικό λαό. Ακόμα περισσότερο άγνωστη, και σκόπιμα «θαμμένη» όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από τότε, είναι η ιστορία της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης, των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης (ΔΕΑ), που ίδρυσαν οι κομμουνιστές-τροτσκιστές του ΚΔΚΕ (ελληνικό τμήμα της Δ΄ Διεθνούς), και που ξεκίνησε την αντίσταση από την πρώτη κιόλας μέρα κήρυξης της δικτατορίας.

Από την άποψη αυτή, το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη συνεισφέρει στο να βγουν κάποια πράγματα από την αφάνεια. Σωστά αναφέρει ότι τα ΔΕΑ ήταν αυτά που ξεκίνησαν τη δυναμική δράση κατά της δικτατορίας, «δεσμεύοντας» ουσιαστικά με τις μεθόδους τους τις οργανώσεις που ακολούθησαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι το βιβλίο αναφέρεται στη διαφυγή των Γιάννη Βερούχη και Γιώργου Κώτσου με μία βάρκα από την Αττική στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 1967 (το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από την έκδοση της οργάνωσής μας «Το ημερολόγιο μιας σύγχρονης Οδύσσειας», που είναι ουσιαστικά το ημερολόγιο της βάρκας). Επίσης, η σχετική φωτογραφία με τον Γιάννη Βερούχη και τον Γιώργο Κώτσου στη βάρκα μετά την άφιξή τους στην Ιταλία υπάρχει και στο εσωτερικό του βιβλίου και στο οπισθόφυλλο. 

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν και ελλείψεις και ανακρίβειες όσον αφορά την αφήγηση για τα ΔΕΑ –θέλουμε να πιστεύουμε από ελλιπή πληροφόρηση του συγγραφέα–, στις οποίες και θα αναφερθούμε με κάποια άλλη αφορμή, κρατώντας σε αυτή τη φάση τα θετικά. 

 

Από τη Σύνταξη