Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Προστατευτισμός των ΗΠΑ εις βάρος της Ευρώπης

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό να καθυποτάξει πλήρως τον ευρωπαϊκό. Χάρη στον πόλεμο, οι Αμερικανοί μετέτρεψαν τους Ευρωπαίους σε προθυμότατους αγοραστές για το (ακριβό) αμερικάνικο φυσικό αέριο. Και φυσικά τα συμβόλαια αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ θα εκτοξευθούν.

Το μεγάλο χτύπημα της Αμερικής στην Ευρώπη είναι όμως άλλο. Είναι το πακέτο των 369 δις δολαρίων για τη «μείωση του πληθωρισμού» που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Αύγουστο. Με το πακέτο αυτό το αμερικανικό κράτος θα δώσει πρωτοφανείς επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν «πράσινες» τεχνολογίες και να μειώσουν τα εμπορικά ελλείμματα της Αμερικής τονώνοντας την εγχώρια παραγωγή.

Το πακέτο αυτό πετάει ουσιαστικά ευρωπαϊκές εταιρείες και τεχνολογίες έξω από την Αμερική, αφού δίνει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στις αμερικανικές εταιρείες και καθοδηγεί τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αγοράζουν αμερικανικά. Οι Ευρωπαίοι φωνάζουν ότι οι Αμερικανοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και απειλούν με αντίποινα. Δεν νομίζουμε όμως ότι υπάρχει περίπτωση η Αμερική να κάνει πίσω. Καθώς προετοιμάζει την τελική αναμέτρηση με την Κίνα, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προορίζει την Ευρώπη για μία και μόνη θέση: αυτή του πιστού στρατιώτη. 

 

Α.Α.