Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ



Βρετανία:
 Το απεργιακό κύμα που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά κλιμακώνεται. Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην ακρίβεια, τις απολύσεις και τη διαρκή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ταχυδρομικοί, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου και σε διάφορες εταιρείες αστικών συγκοινωνιών προχώρησαν σε αλλεπάλληλες 24ωρες ή 48ωρες μέσα στον Νοέμβριο και έχουν ανακοινώσει ήδη το απεργιακό πρόγραμμα του Δεκεμβρίου.

 Στις 24 Νοεμβρίουπραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Σκωτίας, ενώ σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων περίπου 70.000 λέκτορες, μεταπτυχιακοί και διοικητικοί μιας σειράς πανεπιστημίων. Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη απεργιακή μάχη από τους 300.000 νοσηλευτές/τριες του συνδικάτου RCN, από κοινού με άλλα συνδικάτα που καλύπτουν το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων και την άμεση βοήθεια. Λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, το άλλοτε καμάρι της Βρετανίας, το εθνικό σύστημα υγείας (NHS), έχει περιέλθει σε άθλια κατάσταση.

 

Βέλγιο: Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου, για αυξήσεις μισθών ενάντια στην ακρίβεια καθώς και για άλλα εργασιακά αιτήματα. Η απεργία είχε μεγάλη συμμετοχή στις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις συγκοινωνίες, τα λιμάνια αλλά και σε μεγάλα εργοστάσια, ενεργειακούς ομίλους και εμπορικά κέντρα. 

 

Αυστρία: Σε απεργία κατέβηκαν εργαζόμενοι σε διάφορους υγειονομικούς τομείς και τομείς της κοινωνικής πρόνοιας στις 8 Νοεμβρίου, ενώ πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Βιέννη. Στις 28 Νοεμβρίου 50.000 σιδηροδρομικοί πραγματοποίησαν προειδοποιητική απεργία.

 

Γαλλία: Ημέρα πανεθνικής δράσης ενάντια στην ακρίβεια και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας οργανώθηκε από πολλούς κλάδους στις 10 Νοεμβρίου. Έγιναν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Παρισιού βρίσκονται από τις 10 Νοεμβρίου σε αλλεπάλληλες απεργίες και κινητοποιήσεις.

 

Ισπανία: Με μια κολοσσιαία συγκέντρωση τουλάχιστον 200.000 στη Μαδρίτη στις 13 Νοεμβρίου απάντησαν οι υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι και πολίτες της πρωτεύουσας της Ισπανίας στην επίθεση που έχει ξεκινήσει η (δεξιά) τοπική κυβέρνηση στην υγεία. Στο στόχαστρο βρίσκεται ιδίως μια απόφαση της τοπικής κυβέρνησης που αποδιοργανώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Από τις 21 Νοεμβρίουμπήκαν σε απεργία διαρκείας οι γιατροί των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας.

 

Από τη σύνταξη