Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΝΙΚΗΣΕ!

 Ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τη διάσωση της δημόσιας υγείας συνεχίζεται

 

Ένας ηρωικός 15μηνος εργατικός αγώνας νίκησε - και προσφέρει
διδάγματα αυτοοργάνωσης, επιμονής, αποφασιστικότητας και 
πρωτοτυπίας σε όλους τους εργαζόμενους

Μετά από δεκαπέντε ολόκληρους μήνες ανυποχώρητου αγώνα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, οι υγειονομικοί που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν πέτυχαν μια πρώτη και πολύ μεγάλη δικαστική δικαίωση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών τους από την 1η Απριλίου 2022 μέχρι σήμερα, με το σκεπτικό ότι δεν συνοδευόταν από καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουν άμεσα στις δουλειές τους και να τους καταβληθούν όλοι οι μισθοί και οι απώλειες που είχαν (ασφαλιστικές, μισθολογικής εξέλιξης κ.λπ.) τουλάχιστον από την 1η Απριλίου και μετά. Ο υπουργός Πλεύρης, με βαριά καρδιά και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ανακοίνωσε ότι θα γυρίσουν στις δουλειές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η νίκη αυτή δεν είναι τόσο νομική όσο αγωνιστική. Οφείλεται στο γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή της αναστολής, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, οι υγειονομικοί αυτοί δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια ούτε περιορίστηκαν σε δικαστικές ενέργειες, αλλά βγήκαν στον δρόμο, απευθύνθηκαν στην κοινωνία, πίεσαν τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να πάρουν θέση. Και πάνω απ’ όλα συγκρότησαν τον δικό τους αγωνιστικό πόλο, με συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις έξω από υπουργεία και δικαστικά μέγαρα, ανελέητο κυνηγητό του Πλεύρη και της Γκάγκα, μέχρι και διαδήλωση έξω από το σπίτι του Μητσοτάκη, για την οποία συνελήφθησαν, δικάστηκαν και αθωώθηκαν. Χωρίς τους ασταμάτητους επί δεκαπέντε ολόκληρους μήνες αγώνες τους, κατά πάσα πιθανότητα ούτε η ΠΟΕΔΗΝ θα είχε ασκήσει τη συγκεκριμένη αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ούτε το τελευταίο θα είχε εκδώσει αυτήν την απόφαση.

Πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη εργατική νίκη, με τεράστια διδάγματα: την αυτοοργάνωση, την υπομονή, την επιμονή, την τόλμη, την πρωτοτυπία, τον ανυποχώρητο αγώνα. Το αληθινά μαχητικό, σε αντίθεση με το κυρίαρχο ψευτο-μαχητικό, πνεύμα. Μια εργατική νίκη που κερδήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και μέσω των νεοσύστατων οργάνων που αυτοί δημιούργησαν, κόντρα στις επίσημες συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, που άλλοτε αδιαφόρησαν και άλλοτε σαμποτάρισαν ανοιχτά τον αγώνα τους, και κυρίως ενάντια στη διεφθαρμένη και αρτηριοσκληρωτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Με θεμέλιο τη μεγάλη αυτή νίκη, ο αγώνας συνεχίζεται. Επόμενος στόχος, η αντιμετώπιση των «όρων επιστροφής» που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πλεύρης και που φημολογείται ότι θα είναι κάποια ράπιντ ή ακόμη και μοριακά τεστ ανά βδομάδα, με χρέωση των ιδίων. Θα πρέπει δηλαδή να αντιμετωπιστεί η εκδικητική μανία του υπουργού, που πιθανότατα θα εκδηλωθεί, και η συνεπακόλουθη οικονομική τιμωρία των μη εμβολιασμένων. Πέραν αυτού, το οργανωμένο κομμάτι των υγειονομικών σε αναστολή, με πρωτοπόρο το νεοσύστατο σωματείο τους ΣΥΔΕ (Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας),αναδεικνύεται στο πιο μαχητικό ίσως τμήμα του κλάδου ενάντια στην εν ψυχρώ ιδιωτικοποίηση της υγείας.Και φυσικά, παράλληλα συνεχίζεται ο αγώνας κατά της υποχρεωτικότητας και του ολοκληρωτισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: αγώνας ενάντια στα υποχρεωτικά και επί πληρωμή ράπιντ τεστ στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αγώνας για αποκάλυψη των παρενεργειών του εμβολιασμού και ούτω καθεξής.

Η νίκη αυτή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, των «Υγειονομικών κατά της Υποχρεωτικότητας», όπως πολύ σωστά ονόμασαν οι ίδιοι το κίνημά τους, μας δίνει αισιοδοξία για το αύριο. Ότι και άλλα κομμάτια της εργατικής τάξης και του λαού μπορούν να πετύχουν τις δικές τους νίκες. Αρκεί να παλέψουν με το ίδιο πείσμα και με την ίδια γνήσια αγωνιστική διάθεση.

 

Βασίλης Παπανικολάου