Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Υπερσυγκέντρωση και σούπερ κέρδη για τα σούπερ μάρκετ

 

Ο Άδωνις σε ρόλο ντίλερ των σούπερ μάρκετ
Μια 5ετία συνεχούς αύξησης του τζίρου τους συμπληρώνουν τα σούπερ μάρκετ, καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο τη γιγάντωση του συγκεκριμένου κλάδου επιχειρήσεων. Με μια απλή ανάγνωση της κλαδικής ανάλυσης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει τους ισολογισμούς των 34 μεγαλύτερων εταιρειών για το 2021, βλέπουμε ότι, αθροιστικά, τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαμε αύξηση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ 31% (2,42 δισ. ευρώ). Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις (από τις οποίες λείπουν η Lidl Hellas, που δεν δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις, και η Bazaar, που δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό ως τα τέλη Οκτωβρίου) πραγματοποίησαν το 2021 συνολικές πωλήσεις 10,11 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 40% αυτών των πωλήσεων πραγματοποίησε ο όμιλος Σκλαβενίτη, με 3,99 δισ. ευρώ.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ερμηνεύει η παραπάνω ανάλυση την αύξηση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ. Βασικός παράγοντας ήταν η «επίδραση της πανδημίας και των λοκντάουν», αλλά και η «οργανική ανάπτυξη του κλάδου έναντι των ανταγωνιστικών προς αυτόν δικτύων». Αν θυμηθούμε πώς λειτούργησαν τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία, με την απαγόρευση λειτουργίας των περισσότερων καταστημάτων, με τα περίφημα SMSπου έπρεπε να στείλουν οι καταναλωτές για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, δικαιώνονται όσοι τότε κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αθέμιτη προώθηση αυτού του κλάδου των επιχειρήσεων.

Η οφθαλμοφανής προώθηση μιας χούφτας αλυσίδων έναντι χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου γίνεται εμφανής ακόμη περισσότερο με το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού». Όπως στην πανδημία τα σούπερ μάρκετ βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία, καθώς κρίθηκε ότι σε αυτά δεν… μεταδίδεται ο κορωνοϊός, έτσι και σήμερα οι υπεραγορές εμφανίζονται να δίνουν τη… μάχη κατά του πληθωρισμού. Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο γνωστός Άδωνις Γεωργιάδης, λειτουργώντας ως ντίλερ, φωτογραφίζεται σχεδόν καθημερινά σε επώνυμες αλυσίδες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες έξι επιχειρήσεις ελέγχουν περισσότερο από το 90% της αγοράς, ενώ οι εξαγορές συνεχίστηκαν μέσα στο 2022. Αρκεί να σημειώσουμε ότι η αύξηση των πωλήσεων της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ –του Σκλαβενίτη– αντιστοιχεί σε ποσό μεγαλύτερο από τις πωλήσεις της όγδοης σε σειρά κατάταξης επιχείρησης του δείγματος. Αθροιστικά οι δέκα μεγαλύτεροι όμιλοι παρουσίασαν το 2021 καθαρά κέρδη 195,65 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,91% συγκριτικά με το 2020. Η φωτογραφία με τον Άδωνι σε ρόλο «κράχτη» είναι η πιο εύγλωττη εξήγηση για όλα αυτά.

 

Γιώργος Καστρίτης