Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Το Μουντιάλ των φυλάρχων του πετρελαίου

Για τους φιλάθλους και γενικά τους πολίτες με κοινωνική
συνείδηση το Μουντιάλ του Κατάργηση θα μείνει ως 
«μαύρη σελίδα
Το Μουντιάλ των πετρελαιοφυλάρχων στο Κατάρ τελείωσε, και σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στοίχισε πολύ περισσότερο από τα δύο πιο πρόσφατα Μουντιάλ (Βραζιλία – Ρωσία), καθώς το κόστος του ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι προφανές ότι οι πετρελαιοφύλαρχοι δεν φείσθηκαν χρημάτων προκειμένου να προωθήσουν την «κουλτούρα» τους και τα κοινωνικά τους «πρότυπα», τη βαρβαρότητα και τον πρωτογονισμό δηλαδή, από ιστορικά στάδια που η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει προ πολλού. (Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κατάρ διατηρείται ακόμα, σαν κοινωνικά αποδεκτό, το φαινόμενο των αιμομικτικών οικογενειών). 

Το πλέον επικίνδυνο για την εργατική τάξη και τους λαούς είναι ότι ο κυρίαρχος οικονομικά δυτικός ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε συμμαχία με τέτοια καθεστώτα, γιατί εκεί τον οδηγεί η αμετάκλητη ιστορικά σήψη και παρακμή του. Το μαρτυρούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της διεθνούς συμμορίας της FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), που προπαγάνδιζε συνέχεια το καθεστώς του Κατάρ. Η FIFA αύξησε τα έσοδά της με το Μουντιάλ του Κατάρ. Το μαρτυρούν ακόμα και γεγονότα όπως αυτά με την αποκάλυψη της συμμορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματιζόταν για να προωθεί τα συμφέροντα των πετρελαιοφυλάρχων και να τους διαφημίζει. Και της οποίας βασικό μέλος ήταν το εγχώριο στέλεχος του αστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ, φανατική υπέρμαχος των μνημονίων και της αντεργατικής πολιτικής, η διαβόητη πλέον Εύα Καϊλή.

Ο κίνδυνος από αυτή την τάση του κεφαλαίου είναι άμεσος και τεράστιος για τις ευρωπαϊκές εργατικές τάξεις και τους λαούς της Ευρώπης. Η ασιατοποίηση της Ευρώπης, βασική παράμετρος της πολιτικής του κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, απειλεί τις ιστορικές εργατικές και δημοκρατικές κατακτήσεις που στην ήπειρό μας ξεκινούν ήδη από την εποχή της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης. Το ότι η τηλεθέαση του Μουντιάλ ήταν σαφέστατα περιορισμένη, σαν έκφραση αποδοκιμασίας στο καθεστώς των πετρελαιοφυλάρχων, δεν αρκεί. Οι λαοί της Ευρώπης, και φυσικά ο ελληνικός πρωτίστως, θα πρέπει να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική των αστικών τάξεων, υπερασπιζόμενοι την ίδια τους την ύπαρξη.

Από εκεί και πέρα, αυτό που μένει από το Μουντιάλ των πετρελαιοφυλάρχων είναι το αίμα των χιλιάδων εργατών που άφησαν την τελευταία πνοή τους στα φαραωνικά και εντελώς άχρηστα από εδώ και πέρα έργα στην έρημο της Μέσης Ανατολής. 

 

Σ. Κρόκος