Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Έλλειψη φαρμάκων Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

 

Η έλλειψη φαρμάκων οφείλεται πρώτα και κύρια
στις πολιτικές που υποτάσσουν ένα τόσο κρίσιμο
αγαθό στους νόμους της 
«αγοράς»
Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή σε 232 φάρμακα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι μεγαλύτερες σημειώνονται στα μη συνταγογραφούμενα, όπως τα αντιπυρετικά και αντιβηχικά σιρόπια και δισκία.

Οι ελλείψεις είναι παγκόσμιες, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων που παρατηρείται την τελευταία περίοδο, κυρίως όμως, όπως επισημαίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω της ανεπάρκειας στις δραστικές ουσίες. Αυτές προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, όπου έχει μειωθεί η παραγωγή, μεταξύ άλλων σαν συνέπεια της επιδημίας. Ωστόσο, συμβαίνει και το εξής: λόγω της χαμηλής τιμής ορισμένων φαρμάκων στη χώρα μας, οι φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν να τα εξάγουν στο εξωτερικό με υψηλότερη τιμή παρά να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά. Αυτές είναι οι συνέπειες της εξάρτησης του φαρμάκου από τους νόμους της «αγοράς».

Η κυβέρνηση αποφάσισε, αν και καθυστερημένα, να αυξήσει τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες προκειμένου να αποφευχθεί η εξαγωγή των φαρμάκων και η αποθεματοποίησή τους. Αποφάσισε επίσης την επέκταση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων, και κυρίως τον «εξορθολογισμό» της τιμής των φτηνών φαρμάκων, δηλαδή πολύ απλά την αύξηση της τιμής τους! 

Όμως για ποια φτηνά φάρμακα μιλάνε, όταν από την περίοδο του μνημονίου έχουν γίνει μεγάλες αυξήσεις ειδικά στα φτηνά φάρμακα μεγάλης κατανάλωσης; Με άλλα μνημονιακά μέτρα, μειώθηκε κατά πολύ η λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων· αυξήθηκε η συμμετοχή του πολίτη στο κόστος των συνταγογραφούμενων και μειώθηκε για ειδικές κατηγορίες ασθενών η δυνατότητα μηδενικής συμμετοχής· υποβαθμίστηκαν τα παλαιά ιατρεία του ΙΚΑ, όπου ο κόσμος πήγαινε για δωρεάν συνταγογράφηση, και τώρα οι πολίτες απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς, που χρεώνουν 10-20 ευρώ την επίσκεψη για συνταγογράφηση.

Με όλα τα παραπάνω μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος, όπως ήταν η μνημονιακή απαίτηση, αλλά στην πράξη μετακυλήθηκε το κόστος στον πολίτη-ασθενή, ο οποίος πληρώνει τα φάρμακά του κατά πολύ ακριβότερα την τελευταία δεκαετία, ενώ το εισόδημά του έχει μειωθεί! Και τώρα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα, όταν είναι ένα τόσο κρίσιμο αγαθό για τη ζωή. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και η δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας για την υγεία του λαού.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου