Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Οι τράπεζες μας απομυζούν και μας προκαλούν

Συνεχίζουν να μας απομυζούν οι τράπεζες, μεταξύ άλλων
με τις τεράστιες διαφορές επιτοκίων καταθέσεων και 
επιτοκίων δανεισμού
Η κυβέρνηση με «αυστηρό» τόνο –αντάλλαξαν και «μπινελίκια», όπως είπε ο «βαρύς» Σταϊκούρας– κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να περάσουν κάποιο ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα επιτόκια των καταθέσεων.

Αυτό που προέκυψε μετά την πρώτη «επίδειξη καλής θέλησης» των τραπεζών είναι ότι ένας καταθέτης με ποσό 5.000 έως 50.000 ευρώ θα πάρει τόκο για έναν χρόνο από 0,15% έως 0,60% αν τα κρατήσει κλειστά για 15 μήνες! Αν έχει από 50.000 έως 100.000 ευρώ, θα πάρει τόκο από 0,21% (για 12 μήνες) έως 0,70% (για 15 μήνες). Από 100.000 έως 250.000 ευρώ, ο τόκος και πάλι δεν ξεπερνάει το 0,50% για 1 έτος κατά μέσο όρο. Και αν έχει από 300.000 ευρώ και άνω, τότε θα καταφέρει να πάρει τόκο 1%! Πριν την κοροϊδίστικη αυτή αλλαγή, το μέσο επιτόκιο κατάθεσης, π.χ. τον Νοέμβριο, ήταν στο 0,05% για το σύνολο των καταθέσεων, ενώ το επιτόκιο δανείων ήταν στο 4,58%! Δηλαδή, αν είσαι καταθέτης δεν παίρνεις στην ουσία τίποτα, αλλά αν είσαι δανειολήπτης θα πληρώνεις αλμυρό επιτόκιο για πάντα, αφού οι διοικήσεις των τραπεζών περνούν σχεδόν ατόφια και με αξιοζήλευτη ταχύτητα την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, όχι όμως και στις καταθέσεις!

Η κοροϊδία όμως των τραπεζών συνεχίστηκε και με τις δήθεν μειώσεις για ορισμένες από τις τσουχτερές προμήθειες που χρεώνουν σε όσους χρησιμοποιούν το δίκτυο καταστημάτων τους για υπηρεσίες όπως αποστολή εμβάσματος, πληρωμή λογαριασμών, φόρτιση προπληρωμένων καρτών ή εκτύπωση κίνησης λογαριασμών. Παραδέχονται ότι το κάνουν αυτό για να αποτρέπουν τους πελάτες τους από το να επισκέπτονται τα καταστήματα και να τους στρέψουν στους ψηφιακούς τρόπους. 

Το επιχείρημά τους, ότι το λειτουργικό τους κόστος είναι μεγάλο επειδή αναγκάζονται να διατηρούν ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων, είναι απαράδεκτο, αφού τα τελευταία χρόνια κλείνουν συνεχώς καταστήματα, ενώ έχουν εξοικονομήσει πολλά από τη στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Όμως αυτό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μια βδέλλα που απομυζεί τον λαό, ειδικά από τα χρόνια των μνημονίων και μετά, που ρούφηξαν ό,τι είχε απομείνει για να σωθούν, και ανακεφαλαιοποιήθηκαν τόσες φορές με χρήματα του ελληνικού λαού. Και τώρα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, λένε και το «ευχαριστώ» στους Έλληνες φορολογούμενους!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου