Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 

1 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της τυπογραφικής εταιρείας «News Press Hold» στην Αθήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

● Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «NEXI» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόσχιση του εκτυπωτικού τμήματος και τη μετακίνηση των 63 εργαζομένων του σε άλλη εταιρεία («MELLON»). Στις 8 του μήνα έγινε 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους του τμήματος και 2ωρη στάση εργασίας από τους εργαζόμενους των άλλων τμημάτων της εταιρείας, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στο Κρυονέρι Αττικής. Στις 13 του μήνα έγινε 48ωρη απεργία από τους εργαζόμενους όλων των τμημάτων.

● Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι)κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο για τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ιδιωτικοποίησή του. Έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Στις 14 του μήνα έγινε και δεύτερη πανελλαδική 24ωρη απεργία, με μαζική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

● Οι εργαζόμενοι στην οινοποιία «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους για έναν ακόμη μήνα.

 

5 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου στο συνεργείο της εταιρείας «Ηλεκτροδυναμική», η οποία συμμετέχει στα έργα. Έγινε μία δεύτερη 4ωρη στάση εργασίας στις 8 του μήνα.

 

7 Δεκεμβρίου: Οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των ρυμουλκών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στα μέτρα των ιδιοκτητών για 7ήμερη συνεχόμενη εργασία και συνέχιση του καθεστώτος των αυξημένων βαρδιών. Στις 14 του μήνα επανέλαβαν τη 48ωρη απεργία.

 

8 Δεκεμβρίου: Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στα σχέδια της κινεζικής COSCO, ιδιοκτήτριας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), να μετατρέψει τον χώρο της ναυπηγοεπισκευής στον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι σε εμπορευματικό σταθμό αυτοκινήτων.

● Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια καθηγητές έκαναν συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία Αττικής για την επαναπρόσληψη απολυμένης συναδέλφισσάς τους από φροντιστήριο της περιοχής.

 

12 Δεκεμβρίου: Οι απολυμένοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ο πρώην ΟΑΕΔ) έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του οργανισμού στον Άλιμο Αττικής για την παράταση της 8μηνης σύμβασής τους.

● Οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και ακρίβειας.

 

13 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας έκαναν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τις αγωγές που κατέθεσε η εργοδοσία εναντίον τους.

 

15 Δεκεμβρίου: Οι εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση πραγματοποίησαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα με αιτήματα για αυξήσεις μισθών και επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας.

 

17 Δεκεμβρίου: Οι εργάτες στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας έκαναν 24ωρη απεργία με αιτήματα για αυξήσεις μισθών 20%, καταβολή επιδομάτων τριετιών και 8ωρο σταθερό ωράριο.

 

20 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας με αίτημα την ένταξη των γιατρών του οργανισμού στο ενιαίο ιατρικό μισθολόγιο. 

● Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Cosmote e-Value» έκαναν συγκέντρωση στο κτίριο της εταιρείας στην Αθήνα για την απόσυρση των απαράδεκτων συμβάσεων εργασίας που προτείνει η εταιρεία και ενάντια στη μετακίνηση εργαζομένων σε εταιρεία «ενοικίασης».

● Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (230 μόνιμοι και 70 συμβασιούχοι) έκαναν κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τα δεδουλευμένα τους και την ανανέωση των συμβάσεων. 

● Οι 15 εργαζόμενοι του κέντρου ειδικής αγωγής (ΚΔΑΠ) στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του για τα δεδουλευμένα ενός χρόνου.

 

21 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στη φαρμακευτική εταιρεία «DEMO» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους από το τεχνικό τμήμα.

 

22 Δεκεμβρίου: Οι 23 εργαζόμενοι της τουριστικής επιχείρησης στο Πάρκο Προσκόπων στην Αλεξανδρούπολη έκαναν κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα τους.

 

Σ. Κρόκος