Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η επιβεβαίωση μιας προειδοποίησης

Πριν από 22 χρόνια (Απρίλιος του 2000), ο αξέχαστος σύντροφος και δάσκαλός μας, ο επαναστάτης μαρξιστής ηγέτης Γιάννης Βερούχης προειδοποιούσε για τις βάρβαρες αντεργατικές επιδιώξεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων καπιταλιστών, που τότε ονομάζονταν «διαρθρωτικές αλλαγές». Το πιο κάτω σημείωμα, από τη στήλη «Βολή κατά Βολή» (την οποία αναδημοσιεύουμε σταθερά), επιβεβαιώθηκε με δραματικό τρόπο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα: Τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης φαγώθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους και με άλλους τρόπους, ενώ έχει ξεκινήσει η υπαγωγή της ασφάλισης στον χρηματιστηριακό τζόγο. Με μια σειρά νόμων έχει αυξηθεί η ελαστικοποίηση των ωραρίων, ενώ ο τελευταίος νόμος Χατζηδάκη δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απαλλαγούν από την πληρωμή των υπερωριών με ατομικές συμβάσεις διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Οι μισθοί μας μειώθηκαν κάθετα με τα μνημόνια (ο κατώτατος μισθός δεν έχει επανέλθει ακόμα στα προ μνημονίων επίπεδα). Μειώθηκαν οι αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ πολλά επιδόματα δεν τα καταβάλλει πια ο εργοδότης αλλά το κράτος (από τα δικά μας λεφτά). Τέλος, οι καπιταλιστές έχουν βάλει στο χέρι σχεδόν όλη τη δημόσια περιουσία (ιδιωτικοποιήσεις, αναθέσεις, ΣΔΙΤ κ.λπ.). 

Αυτά που χάσαμε, όμως, μπορούμε να τα ξανακερδίσουμε. Αρκεί να φτιάξουμε και πάλι πραγματικό εργατικό κίνημα, με αξιόμαχη ηγεσία. Και ως προς αυτό, η παρακαταθήκη του Γιάννη Βερούχη είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

 

Τι θέλουν από εμάς

 

● «Διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία» ονομάζουν οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές τις βλαπτικές αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν πάνω στις απολαβές των εργατών τους, για να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα τους Αμερικανούς καπιταλιστές.

 

● Δηλαδή οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές –και οι Έλληνες– θέλουν:

1) Να απαλλαχθούν από το ασφάλιστρο πάνω στο εργατικό μεροκάματο που πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, –π.χ. ΙΚΑ– για την περίθαλψη και την σύνταξη των εργατών. Γι’ αυτό θέλουν να καταργήσουν την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, και αυτή να γίνει ιδιωτική υπόθεση των εργατών.

2) Θέλουν με ένα απατηλό «ελαστικό» ωράριο να απαλλαχθούν από το οκτάωρο και την πληρωμή των υπερωριών.

3) Θέλουν να μειώσουν τα μεροκάματα.

4) Θέλουν να απαλλαγούν από την αποζημίωση των απολύσεων, από την πληρωμένη θερινή άδεια, τα δώρα, τα οικογενειακά επιδόματα και τα κρατικά επιδόματα ανεργίας.

5) Και συμπληρωματικά, θέλουν να αρπάξουν τα υπάρχοντα κεφάλαια των ταμείων κοινωνικής ασφαλίσεως, δια μέσου του τζόγου των χρηματιστηρίων: Και επίσης να αρπάξουν όλη την κερδοφόρο δημόσια περιουσία, δια μέσου των ιδιωτικοποιήσεων και των σκηνοθετημένων δημοπρασιών.

 

● Με λίγα λόγια θέλουν να αφαιρέσουν από τους εργάτες τους, ό,τι κατέκτησαν αυτοί με τους αγώνες τους μέσα σ’ έναν ολόκληρο αιώνα.

Αυτά είναι τα σχέδια των καπιταλιστών, που τα γράφουν καθαρά μέσα στα ειδικά οικονομικά τους έντυπα.

Το τι απ’ όλα όμως από αυτά θα κερδίσουν, και πόσο θα κοστίσουν σ’ αυτούς, που άθελά τους έχουν αναλάβει το ρόλο των αναγεννητών του ευρωπαϊκού εργατικού επαναστατικού κινήματος, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.