Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Μια πρώτη νίκη για τους Τούρκους αγωνιστές

Φυλακίστηκαν στη χώρα μας ως «τρομοκράτες», αλλά
το μόνο έγκλημα τους είναι ότι παλεύουν για τα 
λαϊκά
δικαιώματα ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν
Μια πρώτη νίκη πέτυχαν οι 11 Τούρκοι αγωνιστές και απεργοί πείνας που κρατούνταν στις ελληνικές φυλακές, καθώς το Δικαστήριο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού στις 10 Ιανουαρίου έκανε δεκτό το αίτημα για αναστολή της ποινής τους τουλάχιστον μέχρι την έκδοση απόφασης και αποφάσισε την αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους. 

Οι 11 διωκόμενοι αγωνιστές από την Τουρκία είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στην Ελλάδα, με την κατηγορία της τρομοκρατίας, τον Μάρτιο του 2020.

Στη δίκη που έγινε 16 μήνες μετά οι συλληφθέντες αγωνιστές καταδικάστηκαν σε περίπου 30 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, παρότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να στηρίζουν πραγματικά τις κατηγορίες. Οι ποινές αυτές που τους επιβλήθηκαν ουσιαστικά είχαν βάση πολιτική και ιδεολογική, καθότι οι αγωνιστές αυτοί καταδιώκονται εδώ και χρόνια από το βάρβαρο καθεστώς του Ερντογάν για τις επαναστατικές ιδέες τους και τη δράση τους για τα δικαιώματα του τουρκικού λαού. Ανάμεσά τους, η 25χρονη σήμερα Χαζάλ Σετσέρ (Hazal Seçer) είχε προσαχθεί στην Τουρκία στα 17 της κατά τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία από την αστυνομία του 14χρονου Μπερκίν Ελβάν.

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 οι Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας μέσα στις ελληνικές φυλακές. Η απεργία πείνας τους κράτησε 96 ημέρες (παίρνοντας υγρά και βιταμίνες), με αποτέλεσμα να χάσουν περισσότερο από το 25% του σωματικού τους βάρους, ενώ η συνέχιση της απεργίας πείνας θα τους οδηγούσε σε ανήκεστο βλάβη. Η μαχητική αυτή κίνησή τους, σε συνδυασμό και με το μεγάλο διεθνές κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης για την απελευθέρωσή τους, οδήγησαν σε αυτή την πρώτη επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη απεργία πείνας αλληλεγγύης για τους 11 πολιτικούς κρατούμενους συμμετείχαν 441 άτομα. 192 άτομα από διάφορες χώρες, 28 από τις οικογένειες των ίδιων των κρατουμένων και 205 κρατούμενοι από τις φυλακές της Ελλάδας.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι Τούρκοι αγωνιστές και πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα μας και στην Τουρκία. Απαιτούμε την πλήρη και οριστική απαλλαγή των 11 Τούρκων αγωνιστών από κάθε κατηγορία.

 

Μ. Σάκος