Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Πλειστηριασμοί Αντίσταση στα όρνεα του κεφαλαίου

Η άμεση κινητοποίηση που απέτρεψε μια έξωση στου 
Ζωγράφου δείχνει τον δρόμο για να μην πέσουν τα 
σπίτια μας στα νύχια των τραπεζιτών
Η μαζική κινητοποίηση των πολιτών απέτρεψε τον πλειστηριασμό του σπιτιού της συνταξιούχου δημοσιογράφου στου Ζωγράφου. Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη με νόμο του 2020 απελευθέρωσε τελείως τα όρνεα του κεφαλαίου στο να καταπέσουν επάνω στις περιουσίες των πολιτών. Κατάργησε ολοκληρωτικά την προστασία της πρώτης κατοικίας που είχε καθιερώσει ο νόμος Κατσέλη του 2010. Οι τράπεζες μπορούν πλέον να προχωρούν σε μια «διαπραγμάτευση» με τον χρεωμένο δανειολήπτη όπου: προβαίνουν σε μονομερή άρνηση ανανέωσης ρυθμίσεων, δεν συζητούν καινούργιους όρους, κοινοποιούν άμεσα δεύτερη διαταγή πληρωμής και αμέσως μετά έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, για οφειλές από 21.000 ευρώ και επάνω

. Τον πλειστηριασμό μετά αναλαμβάνουν οι λεγόμενοι servicers. Αυτοί δίνουν στο ακίνητο τιμή στο 60% της πραγματικής του αξίας, προχωρούν σε δεύτερο –αναμενόμενα άγονο– διαγωνισμό και το ακίνητο αγοράζει εταιρεία real estate που είναι στην ουσία θυγατρική των τραπεζών. Για να το πουλήσει μετά στην πραγματική του αξία. Πρόκειται δηλαδή για στημένο κύκλωμα του χρηματιστικού κεφαλαίου ώστε να υφαρπάξει την περιουσία των χρεωμένων δανειοληπτών. Τα υποθηκευμένα ακίνητα φτάνουν τα 700.000 και είναι αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό τον νόμο μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022 έχουν γίνει 23.360 πλειστηριασμοί.

Ο πρωθυπουργός της καπιταλιστικής λεηλασίας μετά την κατακραυγή στου Ζωγράφου επιχείρησε να κάνει τον «άγριο» στις τράπεζες, εξ αποστάσεως. Οι τραπεζίτες είπαν στον υπουργό Οικονομικών Σταϊκούρα ότι οι τράπεζες δεν είναι κοινωνικά ιδρύματα να κάνουν φιλανθρωπίες. Και η ελάφρυνση που ζητήθηκε αφορά πολύ λίγα νοικοκυριά, με μικρά χρέη (κάτω από 20.000 ευρώ), ενώ είναι μόλις 50 ευρώ μείον για δόση δανείου 500 ευρώ τον μήνα.

Η μαζική αντίδραση των πολιτών στου Ζωγράφου δείχνει τον δρόμο για να μην αφήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας στα νύχια των ορνέων του κεφαλαίου. Να απαιτήσουμε τώρα διαγραφή των χρεών. Η χώρα έχει το υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη (3,70%) και οι δανειολήπτες έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά τα δάνειά τους. Οι τράπεζες σώθηκαν από τη χρεοκοπία με τα χρήματα του ελληνικού λαού («ανακεφαλαιοποίηση»). Σε κάθε γειτονιά να φτιαχτεί επιτροπή που θα κινείται αμέσως να ματαιώσει οποιονδήποτε πλειστηριασμό. Και όλες μαζί να συγκλίνουν σε ένα μεγάλο κίνημα που θα βάλει φρένο στη δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών υπαλλήλων του.

 

Σ. Κρόκος