Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 1 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έκαναν κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του ταμείου.

● 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι μεταλλεργάτες στα ναυπηγεία «Σπανόπουλου» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος διαμαρτυρόμενοι για τον τραυματισμό δύο συναδέλφων τους την προηγούμενη ημέρα μετά από πτώση από σκαλωσιά.

● Οι απεργοί εργάτες της οινοποιίας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης ενάντια στις απολύσεις των συνδικαλιστών συναδέλφων τους, που ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρόεδρος του σωματείου του εργοστασίου και ο πρόεδρος του σωματείου των οδηγών στα εμφιαλωτήρια. Έγιναν δύο ακόμα συγκεντρώσεις, στις 21 και 25 του μήνα.

● Οι μεταλλεργάτες της επιχείρησης «ΠΥΡΑΜΙΣ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο ενάντια στις απολύσεις 17 συναδέλφων τους που ανακοίνωσε η εργοδοσία.

 

2 Νοεμβρίου: Οι 2.200 τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα την πραγματοποίηση προσλήψεων για τις 2.800 κενές οργανικές θέσεις του τομέα τους.

 

4 Νοεμβρίου: Σε 4ωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες (και στις 7 του μήνα) προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΣΦΑ ενάντια στην απόλυση τριών συναδέλφων τους. 

 

7 Νοεμβρίου: Οι κλωστοϋφαντουργοί εργάτες της νηματουργίας «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» της Νάουσας Ημαθίαςξεκίνησαν 48ωρη απεργία και κατέβηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 10 μηνών ή, σε αντιστάθμισμα, επίδομα 4.000 ευρώ στον καθένα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες επιβίωσής τους.

 

9 Νοεμβρίου: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας ενάντια στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Έγιναν μαζικές πορείες σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

 

22 Νοεμβρίου: Οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά φροντιστήρια προχώρησαν σε δίωρες στάσεις εργασίας (και στις 24 του μήνα) και συγκεντρώσεις έξω από το φροντιστήριο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» στη Νέα Ιωνία Ατττικής για την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους.

● Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι ενάντια στην προσπάθεια της κινέζικης COSCO να διώξει τις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες για να εγκαταστήσει σταθμό υποδοχής αυτοκινήτων (car terminal). Στις 24 του μήνα επανέλαβαν την κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας.

● Οι εργάτες των Πετρελαίων Καβάλας έκαναν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τα ασφαλιστικά μέτρα της εργοδοσίας εναντίον τους.

 

23 Νοεμβρίου: Οι μεταλλεργάτες των ναυπηγείων «Σπανόπουλου» στο Πέραμα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία και τις απλήρωτες υπερωρίες.

 

24 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Vodafone έκαναν κινητοποίηση έξω απ’ τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα ενάντια στην καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας.

 

25 Νοεμβρίου: Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας έκαναν συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων τους.

● Οι 63 εργάτες λιθογράφοι της εταιρείας «NEXI» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, που τίθενται σε κίνδυνο λόγω της απόσχισης του τμήματος εκτύπωσης και της μεταφοράς του σε άλλη εταιρεία. Επανέλαβαν την απεργία στις 29 του μήνα.

 

27 Νοεμβρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια σε μία ακόμα παραβίαση της κυριακάτικης αργίας από την κυβέρνηση.

 

28 Νοεμβρίου: Με συνεχείς συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας απαντούν οι υγειονομικοί όλης της χώρας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο επιχειρείται η διάλυση της δημόσιας υγείας. Στις 29 του μήνα έγινε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.

 

29 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη νέα απόσχιση τμήματος που θέτει σε κίνδυνο την εργασία 170 συναδέλφων τους. Έγινε συγκέντρωση έξω απ’ τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα.

 

30 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι του κέντρου ειδικής αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

Σ. Κρόκος