Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Νίκησε το κίνημα κατά των αιολικών στα Άγραφα

Να παλέψουμε να σώσουμε και άλλα βουνά από την 
καθαρά κερδοσκοπική «φάμπρικα» των βιομηχανικών αιολικών
Μια ακόμα απόδειξη πως χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δίνεται είναι η νίκη, μετά από 4 χρόνια αγώνων σε όλα τα επίπεδα, του κινήματος Save Agrafa («Σώστε τα Άγραφα»). Θετική κατάληξη είχε η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο πριν από λίγες μέρες έβαλε οριστικά ταφόπλακα στα σχέδια των επενδυτών αιολικών πάρκων για τις περιοχές Νιάλα και Βοϊδολίβαδο. 

Το κίνημα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα ήταν το μεγαλύτερο του είδους του τα τελευταία χρόνια. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε το 2018 και φαινόταν δύσκολο να έχει θετική κατάληξη, γιατί οι άδειες είχαν ήδη δοθεί. Όμως το πείσμα και η αγωνιστικότητα όσων πήραν μέρος έφερε αποτέλεσμα. Σε αυτό συνέβαλαν οι κινητοποιήσεις και οι νομικές ενέργειες δεκάδων πολιτών, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, του Πεζοπορικού Φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ». Ήταν ένας αγώνας που βρήκε επίσης τη συμπαράσταση χιλιάδων άλλων πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων, αλλά και των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα. 

Μεγάλα αιολικά πάρκα έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική ύπαιθρο, από τα νησιά έως τις ηπειρωτικές βουνοκορφές. Τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους αφανίζονται για τη διάνοιξη καινούργιων δρόμων για τη μεταφορά των υλικών στις κορυφές, καθώς και για την τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης.Οι κορυφές ισοπεδώνονται από τις μπουλντόζες, ώστε να φιλοξενήσουν τις τερατώδεις (ύψους 120 μέτρων) κατασκευές από χάλυβα και μπετόν, που θα αφανίσουν μεγάλο μέρος της μοναδικής ορνιθοπανίδας.

Και όλα αυτά χωρίς κανέναν κυβερνητικό σχεδιασμό, για μια μορφή παραγωγής ενέργειας αμφιλεγόμενη, που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες σε ενέργεια. Η αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα καταλήγει στη λεηλασία των βουνών με “fast track” διαδικασίες, με τεράστιο κόστος για τη φυσική, τοπική αλλά και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, όπως καταγγέλλεται, την ώρα που έχουμε ήδη πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήδη από το 2013.

Ο αγώνας για τη σωτηρία των Αγράφων δεν τελείωσε. Θα συνεχιστεί γιατί υπάρχουν δεκάδες άδειες για άλλες περιοχές της οροσειράς και της ευρύτερης περιοχής. 

 

Ματίνα Χελιδώνη