Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Να μην επιτρέψουμε τη διάλυση του ΕΣΥ

Ο νέος νόμος μας γυρίζει στην εποχή πριν τη 
δημιουργία του ΕΣΥ, όταν μπορούσε να βρει
την υγεία του μόνο όποιος είχε μέσον ή χρήματα
Ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τον οποίο το υπέρτατο αγαθό της υγείας αποκτά αγοραία τιμή, η υγεία μετατρέπεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα και το κριτήριο προτεραιότητας παύει να είναι η βαρύτητα της νόσου και γίνεται το πορτοφόλι του ασθενούς.

Η διάταξη που έχει ξεσηκώσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα προς κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας. Στην ουσία, πρόκειται για μια σαρωτική αλλαγή που θα φέρει το τέλος του δημοσίου ΕΣΥ και προπαντός του δωρεάν. Οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν πια από την τσέπη τους για να δουν γιατρό ή για να χειρουργηθούν, αφού τεχνηέντως θα οδηγούνται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε μεγαλύτερο «φακελάκι» για να εξυπηρετηθούν άμεσα

Ταυτόχρονα, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, αφού δεν θα γίνονται μελλοντικά προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Παράλληλα, και το ίδιο το ιατρικό προσωπικό θα παρακινηθεί να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό του έργο παρά στην πρωινή του εργασία στο ΕΣΥ, με δεδομένους και τους χαμηλούς μισθούς στο ΕΣΥ. Με το επιχείρημα της έλλειψης χρόνου για εξέταση τις πρωινές ώρες δωρεάν, οι ασθενείς θα οδηγούνται έναντι αμοιβής στα ιδιωτικά ιατρεία. Αντίστοιχα και όσον αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις, θα υπάρχει η πίεση ο πολίτης να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα ώστε να μπορέσει να χειρουργηθεί άμεσα, έναντι αδράς αμοιβής βέβαια.

Τη στιγμή που ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει σαφείς οδηγίες για ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση . Το απέδειξε και σε προηγούμενη θητεία της, όταν σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανασφάλιστους πολίτες απαγορευόταν η πρόσβαση στις δομές υγείας του ΕΣΥ. Το είδαμε ξανά όταν, με το τότε νομοσχέδιο Σούρλα, έγινε προσπάθεια κατάργησης του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Και βέβαια στην πανδημία, όπου οι υποσχέσεις για στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων έμειναν κενό γράμμα. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία μαζί με όλο τον ελληνικό λαό πρέπει να παλέψουν έμπρακτα και αποφασιστικά για να μην περάσει η διάλυση του ΕΣΥ!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου