Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ελεημοσύνη-pass εναντίον ανατιμήσεων

Ενώ ο υπουργός συνεχίζει να διαφημίζει τις 
μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η ακρίβεια
κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα
Η φωτογραφία πάνω χαρακτηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια. Ενώ το φρέσκο γάλα έχει φθάσει να πωλείται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης διαφημίζει το γάλα ιδιωτικής ετικέτας που πουλά η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της για αυτή την ξέφρενη πορεία των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, αποδίδοντας το κύμα ανατιμήσεων στον «εισαγόμενο πληθωρισμό» και τις «διεθνείς συνθήκες». Είναι όμως έτσι; Το παράδειγμα του νωπού γάλακτος είναι χαρακτηριστικό. Μια χούφτα γαλακτοβιομηχανίες σε συνεργασία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν φθάσει να πωλούν το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη. Δεν το λέμε εμείς, το αποδεικνύει συγκριτική μελέτη τιμών που παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά δεν έτυχε ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ. Στην Ελλάδα το γάλα πωλείται πολύ ακριβότερα από χώρες με πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από το δικό μας, όπως η Γαλλία και η Αγγλία, αλλά και από χώρες που δεν απέχουν από εμάς, όπως η Πορτογαλία. Και επιπλέον επιβαρύνεται με τον ακριβότερο ΦΠΑ (13%), ενόσω στις περισσότερες χώρες το γάλα υπάγεται σε συντελεστές 5%-6% ή και 0%.

Κι ενώ η κυβέρνηση περιοδεύει στα σούπερ μάρκετ διαφημίζοντας το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού», ο μηχανισμός της ακρίβειας εργάζεται ανεξέλεγκτος. Το παραδέχεται κι ο ίδιος ο Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξηγούσε πώς οι πολυεθνικές αλλάζουν επωνυμίες, συσκευασίες, περιεκτικότητες, ώστε να κρύβουν τυχόν ανατιμήσεις, αλλά και να μην μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών. Ακόμη και στο «καλάθι» οι αλυσίδες βρίσκουν τρόπους να τοποθετούν προϊόντα που δεν είναι μαζικής προτίμησης, ώστε να μην καταγράφονται οι συνεχείς ανατιμήσεις που γίνονται.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση στέκεται απλός παρατηρητής σε ό,τι συμβαίνει στην αγορά. Πιστή στην νεοφιλελεύθερη λογική της, αρνείται κάθε μέτρο μείωσης ή παγώματος τιμών. Κορυφαίοι υπουργοί χλευάζουν ακόμα και τη μείωση ή μηδενισμό του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ισπανίας. Αντίθετα, επιλέγεται η προσφιλής τακτική των επιδομάτων ελεημοσύνης, δημιουργώντας ένα ακόμα pass. Με επίδομα 20-30 ευρώ τον μήνα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να φθάσει στις κάλπες αποφεύγοντας την κατακραυγή για την ακρίβεια. 

 

Γιώργος Καστρίτης