1 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Intracom Telecom» στην Αττική έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για την καθυστέρηση της πληρωμής του μισθού τους.
2 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έκαναν 3ωρη στάση εργασίας με αίτημα την ένταξη όλων των κατηγοριών υγειονομικών στο καθεστώς ασφάλισης των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Έγινε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.
3 Ιουλίου: Οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας στη Ραφήνα έκαναν 24ωρη απεργία για να λυθεί το πρόβλημα της υπερφόρτωσης του λιμανιού με δρομολόγια, που εγκυμονεί κινδύνους για επιβάτες και πληρώματα. Έγινε συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων.
● Οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ στην Αττική έκαναν 2ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.
7 Ιουλίου: Οι εργαζόμενες στην εταιρεία καλλυντικών «Estee Lauder» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για αυξήσεις πάνω από το όριο του κατώτατου μισθού.
● Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και οι συντηρητές μνημείων και έργων τέχνης στην Αττική έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στις παρεμβάσεις που δέχονται τα συνεργεία σωστικών ανασκαφών στο εργοτάξιο του Ελληνικού από εργολάβους, οι οποίοι δεν θέλουν να αναδειχθούν τα ευρήματα ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι κατασκευές. Έγινε συγκέντρωση στην Εφορία Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
10 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Openbet» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Στις 7 του μήνα είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας.
● Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές της ειδικής αγωγής έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας τους.
14 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα έκαναν 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την ημέρα της κατάθεσης στη Βουλή των άρθρων για την αναθεώρηση –σε αντιδραστική κατεύθυνση– του συντάγματος. Έγινε πορεία στην Αθήνα.
● Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΣΕΛΑΝ (όμιλος AVRAMAR) στη Στερεά Ελλάδα ξεκίνησαν 2ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας για χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού, διατακτική σίτισης 130 ευρώ τον μήνα και παροχή καυσίμων σε όλους τους εργαζόμενους.
15 Ιουλίου: Οι δασεργάτες-ρητινοποιοί της Βόρειας Εύβοιας έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Ιστιαία με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς τους.
16 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου (Δυτική Αττική) έκαναν 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τα βιομηχανικά ατυχήματα στην περιοχή, τα οποία μέσα στο καλοκαίρι στοίχισαν τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, με τρεις ακόμα τραυματίες. Έγινε συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
● Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Ελληνικού έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για τον τραυματισμό συναδέλφου τους στο εργοτάξιο της ΕΛΕΜΚΑ, του ξενοδοχείου «Little Athens». Ζητάνε το σταμάτημα των εξαντλητικών υπερωριών, που είναι η βασική αιτία των εργατικών ατυχημάτων.
19 Ιουλίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια σε μία ακόμα καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε μεγάλα καταστήματα.
● Οι οδηγοί-διανομείς της εταιρείας VOLT έκαναν 4ωρη στάση εργασίας την ώρα του τελικού του Μουντιάλ ποδοσφαίρου διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο μοτοσυκλετιστή την ώρα της δουλειάς. Έγινε μοτο-πορεία στην Αθήνα.
22 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο ξεπουλήματος των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
23 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα έκαναν κινητοποίηση στο δημαρχείο Εορδαίας ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
28 Ιουλίου: Οι ναυτεργάτες του επιβατηγού πλοίου «ΑΡΙΑΔΝΗ» στον Πειραιά ξεκίνησαν 24ωρη απεργία για την καταβολή των υπερωριών φόρτωσης-εκφόρτωσης. Η απεργία διακόπηκε μετά την αποδοχή του αιτήματος από την εργοδοσία.
29 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «TEXAN» που κατασκευάζει τα «σπιτάκια» ανακύκλωσηςέκαναν 2ωρη στάση εργασίας, καθώς η εργοδοσία, μπλεγμένη σε εξελισσόμενο σκάνδαλο, άρχισε τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις απειλές απολύσεων. Έγινε συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Στις 18 Αυγούστου προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και νέα συγκέντρωση.
30 Ιουλίου: Εργαζόμενοι της Κορινθίας έκαναν παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο εργάτη-ηλεκτροσυγκολλητή σε βιοτεχνία οξοποιίας στην περιοχή. Σε όλο τον νομό υπάρχει μόνο ένας επιθεωρητής εργασίας για εκατοντάδες επιχειρήσεις.
● Οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Φωκίδα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον Αλίαρτο Βοιωτίας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συγχωνεύει τις τοπικές ΔΕΥΑ με την ΕΥΔΑΠ του Λεκανοπεδίου, μέτρο που απώτερο στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος ύδρευσης.
5 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ MERE στην Κόρινθο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα (170 συνολικά) βρίσκονται πλέον άνεργοι. Τα σούπερ μάρκετ έκλεισαν λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη ρώσικη ιδιοκτησία τους.
19 Αυγούστου: Οι εργατοτεχνίτες της ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία έκαναν κινητοποίηση στο λιγνιτικό κέντρο της Πτολεμαΐδας ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους από τα ορυχεία λιγνίτη του Νότιου Πεδίου.
Σ. Κρόκος
