![]() |
| Τι θα γίνει αν χιλιάδες συνταξιούχοι αγρότες σταματήσουν να δουλεύουν, με δεδομένο ότι δεν μπαίνουν νέοι στο επάγγελμα; |
Για τους 100.000 μισθωτούς που εργάζονται θα πω ότι είναι, φυσικά, ένα σπουδαίο γεγονός. Είναι προφανές ότι για πολλά έτη δεν ασφαλίζονταν και η σύνταξή τους είναι χαμηλή. Έτσι προσπαθούν να την αναβαθμίσουν. Αλλά είναι ψίχουλα: για κάθε έτος εργασίας αυξάνεται η μηνιαία σύνταξη π.χ. 10 με 12 ευρώ. Δεν είναι λοιπόν αυτός ο κύριος λόγος που εργάζονται. Είναι οι ανάγκες τεράστιες και ταυτόχρονα ο τρόμος εμπρός στη ζωή χωρίς να κάνεις τίποτα. Μην το υποτιμούμε. Φυσικά είναι σπουδαίο πράγμα ο έξτρα μισθός που κάνει τον άνθρωπο να ζει καλύτερα. Αλλά για τους 100.000 ας μη μιλήσουμε άλλο.
Αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ είναι ο τεράστιος όγκος των συνταξιούχων αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών που εργάζονται. Αυτοί είναι γύρω στους 215.000, δηλαδή, 140.000 αγρότες και 76.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Τι είναι αυτοί; Ποια θάλασσα ανθρώπων; Από αυτούς εξαρτώνται μισθωτοί, παιδιά, γυναίκες. Πάλεψαν χρόνια στην αγορά. Δημιούργησαν ένα κάποιο όνομα ως επαγγελματίες. Και δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Είναι το πλέον συγκλονιστικό ζήτημα του ελληνικού καπιταλισμού. Οι άνθρωποι δημιουργούν με κόπο, αίμα και θυσίες κάτι καλό και δεν υπάρχει διαδοχή. Παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο χωρίς λόγο και αιτία. Ενοικιαζόμενα καταστήματα θα κλείσουν αν σταματήσουν αυτοί να εργάζονται. Προμηθευτές και ένα πλήθος άλλων συνεργατών θα εξαφανιστούν. Οι πόλεις, τέλος, και αυτό είναι το κυρίαρχο, θα λιμοκτονήσουν αν πάψουν να καλλιεργούν οι γέροντες. Θα γίνει μια περαιτέρω συσσώρευση αγροτικής έκτασης σε χέρια λίγων. Θα ερημώσουν τα χωριά μας. Ως τα τώρα όλα γίνονταν στην παρανομία. Τώρα μάθαμε μια σκοτεινή γωνία του ελληνικού καπιταλισμού.
Σαν εργαζόμενος μισθωτός, με αφορά η εργασία των μισθωτών. Αν όμως οι συνταξιούχοι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες τα βροντήξουν κάτω, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα καταστραφούν. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα του ελληνικού καπιταλισμού.
Αριστείδης Λάμπρου
