Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Κυκλοφορεί

Ένα αυθεντικό ντοκουμέντο από μια άγνωστη σελίδα του αντιδικτατορικού κινήματος δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Δύο αγωνιστές της αντίστασης κατά της δικτατορίας –και συγκεκριμένα της οργάνωσης Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ) που είχαν ιδρύσει οι Έλληνες Κομμουνιστές-Τροτσκιστές–, ο Γιάννης Βερούχης και ο Γιώργος Κώτσου, διαφεύγουν από τη σκληρή καταδίωξη της Χούντας με μια μικρή βάρκα, με την οποία ταξιδεύουν από την Αττική μέχρι το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια της Ιταλίας. 18 ημέρες πάλης με τα κύματα της ανοιχτής θάλασσας και με τον κίνδυνο σύλληψης από το λιμενικό και τις διωκτικές αρχές της Χούντας.
Ένας αγωνιστικός αλλά και ναυτικός άθλος, που στηρίχθηκε στην πίστη αυτών των δύο αγωνιστών στο δίκαιο του σκοπού τους, στην προσήλωσή τους στον ιερότερο σκοπό που μπορεί να υπάρχει, την κοινωνική απελευθέρωση των καταπιεσμένων, αλλά και στο ριψοκίνδυνο πνεύμα που χαρακτηρίζει τους πραγματικούς επαναστάτες.
Η Σοσιαλιστική μας Προοπτική, η εφημερίδα την οποία διηύθυνε μέχρι και τον θάνατό του, το 2010, ο Γιάννης Βερούχης, δημοσιεύει το ημερολόγιο αυτού του ταξιδιού με τον τίτλο «Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ». «Σύγχρονη Οδύσσεια προς την ελευθερία» χαρακτήρισαν αυτό το ταξίδι γερμανικές εφημερίδες της εποχής, όταν μαθεύτηκε στο εξωτερικό. Ο σκοπός αυτής της έκδοσης είναι: να γίνει μια πηγή έμπνευσης για το σημερινό πρωτοπόρο αγωνιζόμενο κομμάτι του ελληνικού λαού, αλλά και ένα πρώτο βήμα για να βγει από τη λήθη η σπουδαία συμβολή των Κομμουνιστών-Τροτσκιστών στην αντίσταση κατά της δικτατορίας.
Το αφιερώνουμε στη μνήμη του Γιάννη Βερούχη αλλά και σε όλους τους αγωνιστές και τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα.

Από τη Σύνταξη

ΥΓ. Μπορείτε να προμηθευτείτε το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» στέλνοντας mail στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (socialistikiprooptiki@gmail.com) ή επιστολή στη διεύθυνση της εφημερίδας μας (Καποδιστρίου 47, 104 32 Αθήνα).