Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Τελευταία η Ελλάδα σε χρήση ναρκωτικών

Η ελληνική κοινωνία, όπως αποδεικνύεται όλα αυτά τα 
χρόνια της κρίσης, έχει μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης 
αλλά και αντίστασης σε κάθε είδους 
«φυγή» και παραίτηση
Σύμφωνα με έρευνα του αξιόπιστου ιδρύματος European monitoring center for drugs and drugs addiction (EMCDDA), που παρουσιάστηκε στον ΟΟΣΑ, η χώρα μας κατέχει την τιμητική τελευταία θέση στη χρήση ναρκωτικών (κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες κτλ.) στις ηλικίες 15-36 ετών.
Διαψεύστηκαν λοιπόν οι συκοφάντες του ελληνικού λαού, που προσπαθούν (κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ) να μας πείσουν ότι ειδικά η νεολαία είναι παραιτημένη, χωρίς αγωνιστικότητα, θύμα της κρίσης και επιρρεπής σε κάθε είδους εξαρτησιακή και περιθωριακή κατάσταση. Και όμως ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης παλεύει και αγωνίζεται όχι μόνο για την οικονομική αλλά και για την ηθική επιβίωσή του. Η ελληνική κοινωνία έχει στις παραδόσεις της όχι μόνο την αγωνιστικότητα αλλά και την αλληλεγγύη, που δεν επιτρέπει στην παραίτηση και τον ατομισμό να κυριαρχήσει.
Και επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε διάφορες πεσιμιστικές, καταστροφολογικές αναλύσεις για την κατάσταση του ελληνικού λαού, σύμφωνα με την έκθεση τις πρώτες θέσεις του καταλόγου κατέχουν χώρες που ούτε τους έχει χτυπήσει όσο εμάς η κρίση, ούτε έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά ανεργίας όσο εμείς, ούτε τους έχουν επιβληθεί μνημόνια. Ενδεικτικά, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία κτλ. Μάλιστα, για όσους είναι οπαδοί της ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών με πρόσχημα ότι θα μειωθεί η χρήση τους, στην Ολλανδία που εφαρμόζεται αυτό το σύστημα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Η χρήση ναρκωτικών δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικούς παράγοντες αλλά είναι και θέμα πολιτισμού και αξιών μιας κοινωνίας. Κοινωνίες που προωθούν και καλλιεργούν συστηματικά τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής και αντίληψης, τον ανταγωνισμό, τον ατομισμό, την υποδούλωση του ανθρώπου, που θέλουν δηλαδή ανθρώπους αδύναμους, αυτές οι κοινωνίες είναι που έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών. Όταν οι άνθρωποι θέτουν τους εαυτούς τους στην υπεράσπιση ιδεών που αφορούν την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση και την αδικία, τότε καταρρέει όλη η λογική της «ναρκοκουλτούρας» και της παραίτησης. Να αγωνιστούμε λοιπόν για μια κοινωνία όπου η ζωή θα ειναι δίκαιη, δημιουργική και όμορφη και κανείς δεν θα θέλει να «δραπετεύσει» από αυτή!


Μαρία Καράβολα