- Η κυβέρνηση αποθρασύνεται γιατί ξέρει ότι πλησιάζει το τέλος της (σελ.1)
- σχόλια (σελ.2)
- Τι είναι τα «φιλολαϊκά» μέτρα του Μητσοτάκη (σελ.3)
- Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ (σελ.4)
- Ανταπόκριση από Μεσσηνία (σελ.4)
- Εκλογικός νόμος πλήρους ελέγχου της αυτοδιοίκησης (σελ.5)
- ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (σελ.5)
- Απολιγνιτοποίηση, υποσχέσεις και ψέματα (σελ.5)
- ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (σελ.6)
- Στατιστικές αλήθειες για την Ελλάδα του Μητσοτάκη (σελ.6)
- Οργανωτικό Σεμινάριο Για τον οπλισμό μας (Για την εφημερίδα μας) (σελ.6)
- ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ (σελ.7)
- «Πράσινη» απειλή για την Ήπειρο (σελ.7)
- IΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ DNA ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ! (σελ.7)
- H EΥΡΩ-ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΙΣΤΡΟ (σελ.8)
- Ένα ντοκουμέντο του αντιδικτατορικού κινήματος (σελ.8)
- Το κίνημα για το δικαίωμα στη στέγη (σελ.9)
- Σε ιδιώτες ο έλεγχος των ασφαλιστικών οφειλών (σελ.9)
- Η περίπτωση Πιερρακάκη (σελ.9)
- KYBEΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ «ΑΓΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» (σελ.9)
- ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ -ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025 (σελ.10)
- H ιστορική απεργία των λιθογράφων το 1977 (σελ.10)
- Οι εφοπλιστές και τα «πράσινα» καύσιμα (σελ.10)
- Aκόμα μια αποκάλυψη για τον κορωνοϊό (σελ.10)
- Πώς να ενεργούμε ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (σελ.11)
- Νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων στα σκαριά (σελ.12)
- O Mητσοτάκης απειλεί με απολύσεις τους εκπαιδευτικούς (σελ.12)
- ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ (σελ.12)
Τρίτη 20 Μαΐου 2025
Ευρετήριο Σοσιαλιστικής Προοπτικής Μαΐου 2025
Η κυβέρνηση αποθρασύνεται γιατί ξέρει ότι πλησιάζει το τέλος της
Το καθεστώς Μητσοτάκη προωθεί νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ άλλων για τα εργασιακά, απειλεί με απολύσεις τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στην αξιολόγηση και γενικά προσπαθεί να συσπειρώσει τα πλέον αντιδραστικά και συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας για να δώσει τις τελευταίες του μάχες. Στο ζήτημα των Τεμπών προσπάθησε με θράσος να αντιστρέψει την πραγματικότητα, αλλά τελικά στριμώχθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς επιβεβαιώνεται συνεχώς η έκρηξη και η συγκάλυψη, και η σχετική δικογραφία εστάλη στη Βουλή. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει, αλλά σε αυτό πρέπει να συμβάλει και η λαϊκή κινητοποίηση.
Τον δρόμο του Μητσοτάκη για ανάκτηση της πολιτικής του ηγεμονίας τον έκλεισε ο ελληνικός λαός στις 28 Φεβρουαρίου. Και ταυτόχρονα άνοιξε τον δρόμο της δικής του αφύπνισης. Σε αυτήν την ελπιδοφόρο διαδικασία πρέπει να πέσουν όλες οι διαθέσιμες αγωνιστικές δυνάμεις.
Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ
Του Γιάννη Βερούχη (1931-2010)
1) Ο Αλέκος Παναγούλης που γνώρισα
● Η πρώτη Μαΐου, πέρα από παγκόσμια ημέρα των αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης, για τον ελληνικό λαό είναι και κάτι άλλο. Είναι και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέκου Παναγούλη, που έγινε τη νύχτα της 1ης Μαΐου του 1976.
▬ Ο Αλέκος είναι η κορυφαία ηρωική ατομική περίπτωση, της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της Χούντας.
Πώς να ενεργούμε ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
![]() |
Λέοντας Τρότσκυ |
«Τα συνδικάτα στην εποχή της ιμπεριαλιστικής παρακμής»
ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025
29 Μαρτίου: Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης προχώρησαν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική καταστολής, με τα χιλιάδες πειθαρχικά σε συναδέλφους τους που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ «ΑΓΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
Άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια παιδεία, για τα δικαιώματα της νέας γενιάς αλλά και για τη μορφωτική στάθμη της χώρας
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που έχει ψηφίσει επιδιώκει την πλήρη υποβάθμιση-αποδόμηση-κατηγοριοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα την ενίσχυση με κάθε τρόπο της ιδιωτικής και την εμπορευματοποίηση του αγαθού της παιδείας.
ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
![]() |
Σε μια ελληνική ύπαιθρο που εγκαταλείπεται με γοργούς ρυθμούς η κυρίαρχη σήμερα πολιτική δίνει και νέα χτυπήματα, έχοντας ως προτεραιότητά τηςτην εξυπηρέτηση του τουριστικού και ενεργειακού κεφαλαίου |
Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε το νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) της κυβέρνησης το οποίο τέθηκε σε ισχύ τη Μεγάλη Εβδομάδα και αφορά την επανοριοθέτηση πάνω από 10.000 οικισμών σε όλη την επικράτεια. Το Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά στηρίζεται στην ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις επεκτάσεις των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων που έγιναν μεταξύ των ετών 1983 και 1985.Χωρίζει τους οικισμούς σε ζώνες.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά πλέον με άλλους ρυθμούς και με πολλά μπρος πίσω στις διαπραγματεύσεις, μέχρι να λήξει. Τη λήξη του πολέμου τη θέλουν και η Ρωσία αλλά κυρίως οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της παραχώρησης του ουκρανικού ορυκτού πλούτου σε αυτές, χωρίς όρους. Οι ΗΠΑ υπόσχονται την ανοικοδόμηση της εναπομείνασας Ουκρανίας, αφήνοντας την Ε.Ε. να κοιτάει. Από την πλευρά της η Ρωσία θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, σαφώς υπέρ της, έχοντας στις πίσω σκέψεις της την κατάκτηση της Οδησσού, παρ’ όλη την τεράστια δυσκολία του εγχειρήματος. Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν, όπως θα συνεχιστεί και η παραγκώνιση της Ε.Ε.
ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ
Η φερόμενη «αντεπίθεση» της κυβέρνησης στο θέμα των Τεμπών έχει ήδη αποτύχει
![]() |
Η δυναμική της 28ης Φεβρουαρίου παραμένει, η αφύπνιση του λαού δεν αντιστρέφεται και η κυβέρνηση, όσο και να βυσσοδομεί, δεν θα μπορέσει να θάψει την αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών |
Και να λοιπόν που η υπόθεση των Τεμπών δεν ξεχνιέται. Και να που συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό πολιτικό άξονα αποδόμησης της κυβέρνησης και ανέγερσης του λαϊκού φρονήματος. Και να που οι κολοσσιαίες συγκεντρώσεις της 26ης Ιανουαρίου και 28ης Φεβρουαρίου δεν ήταν κάποιες απλές στιγμές εκτόνωσης αλλάτα ορόσημα μιας μεγάλης αφύπνισης.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ DNA ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ!
Με μυστική σύμβαση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραχωρεί τον γενετικό έλεγχο των νεογνών σε δύο ιδιωτικές εταιρείες
![]() |
Ακόμα και τα πιο ιερά και απαραβίαστα πράγματα για τον άνθρωπο, όπως το DNA μας, και ιδίως το DNA των νεογέννητων παιδιών, είναι ικανή να ιδιωτικοποιήσει η αδίστακτη αυτή κυβέρνηση |
Το 2013 ο τότε υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, όταν έκλεινε μερικά από τα πιο σημαντικά νοσοκομεία της χώρας, δήλωνε ότι αυτό δεν γινόταν εξαιτίας του μνημονίου, αλλά καθαρά με δική του πρωτοβουλία, αγωνιώντας μήπως δεν του αναγνωριστεί η προσπάθεια να διαλύσει το δημόσιο σύστημα της χώρας. Στις μέρες μας, πάλι από το ίδιο υπουργείο, μπορεί να περηφανεύεται για την παγκόσμια πρωτοτυπία του (που ούτε υπουργός τριτοκοσμικής χώρας δεν θα έκανε) να χαρίσει στην κυριολεξία το γενετικό υλικό των Ελλήνων σε πολυεθνικές εταιρείες.
Η ΕΥΡΩ-ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΙΣΤΡΟ
Παρηκμασμένη και θνησιγενής, η Ευρωπαϊκή «Ένωση» ανέχεται όλο και λιγότερο ακόμα και τη δική της δημοκρατία
Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πιστών της κυβερνήσεων ολοένα και πληθαίνουν και οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στη Γαλλία και τη Ρουμανία είναι οι πλέον χαρακτηριστικές αυτής της τάσης. Στην πρώτη περίπτωση, η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης, τέθηκε εκτός διεκδίκησης της προεδρίας στις επόμενες εκλογές, του 2027, αφού καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος (συγκεκριμένα για χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για χρηματοδότηση του εθνικού της κόμματος) με πενταετή φυλάκιση και πενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Οργανωτικό Σεμινάριο Για τον οπλισμό μας (Για την εφημερίδα μας)
Η εφημερίδα μας πρέπει να γίνει ακόμα βασικότερο εργαλείο για την εργασία μας μέσα στην εργατική τάξη.
Οι ηγέτες μας, ο Λένιν, ο Τρότσκυ και τόσοι άλλοι, μας μίλησαν για μια εφημερίδα που να γράφεται από εργάτες για εργάτες. Τώρα απέχουμε αρκετά από αυτό.
Θα συνεχίσουμε όμως με την πολιτική εφημερίδα μας που θα γράφεται απ’ όσο τον δυνατόν περισσότερους εργάτες, αλλά και από τα μη εργατικά μέλη της οργάνωσής μας, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, για να κυκλοφορεί απ’ όλους μας μέσα και μπροστά στους τόπους εργασίας, κατοικίας και όπου ζει και συχνάζει η εργατική τάξη.
Δευτέρα 19 Μαΐου 2025
Νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων στα σκαριά
![]() |
Έτσι θέλουν τους εργαζόμενους οι αδίστακτοι εργοδότες και η παρούσα κυβέρνηση πλειοδοτεί κι από πάνω σε αντεργατικό μένος |
Σε ιδιώτες ο έλεγχος των ασφαλιστικών οφειλών
![]() |
Η κυβέρνηση αφήνει επίτηδες τον ΕΦΚΑ χωρίς προσωπικό, για να αναθέσει τη δουλειά σε ιδιωτικές εταιρείες |
Ο Μητσοτάκης απειλεί με απολύσεις τους εκπαιδευτικούς
![]() |
Οι χουντικές απειλές του Μητσοτάκη για απολύσεις ότι η αντίσταση των εκπαιδευτικών τον έχει ζορίσει πολύ |
Τι είναι τα «φιλολαϊκά» μέτρα του Μητσοτάκη
Στατιστικές αλήθειες για την Ελλάδα του Μητσοτάκη
![]() |
Οι στατιστικές που δείχνουν τι εστί κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτές για την κατάρρευση των γεννήσεων και την αύξηση των ανισοτήτων |
Απολιγνιτοποίηση, υποσχέσεις και ψέματα
![]() |
Αυτό είναι το «πράσινο μέλλον» |
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της «απολιγνιτοποίησης», η κυβέρνηση και η –ιδιωτικοποιημένη πλέον ουσιαστικά– ΔΕΗ πρόκειται να κλείσουν πρόωρα (μέσα στο 2026) την τελευταία λιγνιτική μονάδα που έχει απομείνει στη χώρα: την Πτολεμαΐδα V. Η οποία κόστισε πολλά, δεν πρόλαβε καλά καλά να λειτουργήσει και τώρα θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια εγκληματική απόφαση! Σε συνθήκες αυξανόμενης παγκόσμιας αβεβαιότητας, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, η χώρα χάνει ένα βασικό εργαλείο ενεργειακής ασφάλειας. Το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο, επομένως δεν το ελέγχουμε ως χώρα. Και επειδή είναι εισαγόμενο από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δεν είναι και πολύ πιο «πράσινο» από τον εγχώριο λιγνίτη (που είναι και τζάμπα), στον βαθμό μάλιστα που η συγκεκριμένη λιγνιτική μονάδα ήταν κατασκευασμένη έτσι ώστε να είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνος από τις παλιές.
Η ιστορική απεργία των λιθογράφων το 1977
Τέτοιες ημέρες πριν από 48 χρόνια, το 1977, εξελίχθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές μάχες στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος. Τρεις χιλιάδες περίπου εργάτες των λιθογραφείων, συσπειρωμένοι στο πρότυπο εργατικό σωματείο τους, απήργησαν επί τρεις μήνες και τελικά κατατρόπωσαν τους εργοδότες, κερδίζοντας σπουδαίες κατακτήσεις: το 40ωρο-5ήμερο-8ωρο, για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, έναν μήνα θερινή άδεια και μηνιαίο επίδομα αδείας, μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και το τιμαριθμικό μεροκάματο – δηλαδή, όσο ανεβαίνει ο τιμάριθμος, άλλο τόσο να ανεβαίνουν αυτόματα τα μεροκάματα, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης μισθολογικής διεκδίκησης. Οι κατακτήσεις αυτές έγιναν συλλογικές διεκδικήσεις και τελικά κατακτήθηκαν από όλη την ελληνική εργατική τάξη, επηρεάζοντας τον γενικότερο ταξικό αλλά και πολιτικό συσχετισμό.
«Πράσινη» απειλή για την Ήπειρο
![]() |
Η αναζωογόνηση της Ηπείρου δεν περνά από φαραωνικά «πράσινα» έργα που εξυπηρετούν μόνο την κερδοσκοπία |
Εκλογικός νόμος πλήρους ελέγχου της αυτοδιοίκησης
![]() |
Πρωτοφανή συστήματα εκλογομαγειρέματος ετοιμάζει η κυβέρνηση, για μια αυτοδιοίκηση ακόμα πιο ελεγχόμενη και ακόμα λιγότερο δημοκρατική |
Ένα ντοκουμέντο του αντιδικτατορικού κινήματος
Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία
Ο δρόμος Καλαμάτας-Μεθώνης, μήκους 70 χιλιομέτρων, για τον οποίο γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, έχει μπει για τα καλά στη φάση της κατασκευής. Ήδη γίνονται αντιληπτές στον καθένα οι συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής. Χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, αμπέλια και σταφίδες θα ξηλωθούν, ακόμα και κατοικίες και αγροικίες. Θα είναι ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη αγροτική παραγωγή. Υπάρχουν και γενικότερες συνέπειες. Η επιβάρυνση για το δημόσιο ταμείο θα είναι τεράστια από τις απαλλοτριώσεις χιλιάδων ιδιοκτησιών, ακόμα και αν αυτές θα αποζημιωθούν πολύ κάτω από την αξία τους.
Οι εφοπλιστές και τα «πράσινα» καύσιμα
Η κυβέρνηση μειώνει κατά 50% τα λιμενικά τέλη για τους ακτοπλόους εφοπλιστές και τους επιδοτεί με 35 εκατομμύρια ευρώ. Το κάνει για να μην αυξήσουν τα εισιτήρια, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να κινούν τα πλοία με ακριβότερα, «πράσινα» καύσιμα. Πρόκειται για απάτη, αφού το καύσιμο αυτό, το Marine Gas Oil, είναι φυσικά υδρογονάνθρακας και δεν είναι καθόλου «πράσινο».
Ακόμα μια αποκάλυψη για τον κορωνοϊό
Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δημοσιευμένη στο εγκυρότερο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, το Nature (21/4/2025), αποδεικνύει ότι: το 45,3% των θανάτων που καταγράφηκαν ως «θάνατοι από covid» σε 7 νοσοκομεία της Αθήνας, σχεδόν οι μισοί δηλαδή, τελικά δεν μπορούν να αποδοθούν στον κορωνοϊό. Αποδεικνύεται έτσι ότι έγινε μια χοντρή υπερεκτίμηση της θνησιμότητας της επιδημίας, όπως φώναζαν κάποιοι – αυτοί που φιμώθηκαν και κατασυκοφαντήθηκαν εκείνη την περίοδο. Η υπερεκτίμηση αυτή για εμάς ήταν σκόπιμη, ήταν ενορχηστρωμένη· για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να λυθούν τα χέρια του κράτους να αναστείλει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες – και να περάσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Το κίνημα για το δικαίωμα στη στέγη
Σύντροφοί μας συμμετείχαν στην επιτυχημένη κινητοποίηση που έγινε στις 26 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας για το δικαίωμα στη στέγη. Το στεγαστικό πρόβλημα έχει πάρει και στη χώρα μας μεγάλες διαστάσεις. Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν είναι και τόσο αξιόπιστα, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει πέσει τουλάχιστον 15% από το Μνημόνιο και μετά. Και οι προβλέψεις είναι ότι θα πέσει κι άλλο. Ακριβώς επειδή η χώρα μας μέχρι πρόσφατα ήταν ο «παράδεισος» της ιδιοκατοίκησης, και επειδή πολλοί ενοικιαστές είναι και οι ίδιοι εκμισθωτές κάποιου ακινήτου, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι σε άλλες χώρες.
Η περίπτωση Πιερρακάκη
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρήθηκε από τον Μητσοτάκη τόσο επιτυχημένος στα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας από τα οποία πέρασε, που στον τελευταίο ανασχηματισμό ανταμείφθηκε με το πρώτο τη τάξει υπουργείο, το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τα μεγαλοαστικά μέσα ενημέρωσης φιλοτέχνησαν για αυτόν την εικόνα ότι είναι ένας «τεχνοκράτης» πολιτικός, που ξέρει καλά την «αγορά». Απορίας άξιον βέβαια, μια και έχει δουλέψει ελάχιστα στη ζωή του – και στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα καθόλου.
Σοσιαλιστική Προοπτική Μαΐου 2025
Το καθεστώς Μητσοτάκη προωθεί νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ άλλων για τα εργασιακά, απειλεί με απολύσεις τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στην αξιολόγηση και γενικά προσπαθεί να συσπειρώσει τα πλέον αντιδραστικά και συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας για να δώσει τις τελευταίες του μάχες. Στο ζήτημα των Τεμπών προσπάθησε με θράσος να αντιστρέψει την πραγματικότητα, αλλά τελικά στριμώχθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς επιβεβαιώνεται συνεχώς η έκρηξη και η συγκάλυψη, και η σχετική δικογραφία εστάλη στη Βουλή. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει, αλλά σε αυτό πρέπει να συμβάλει και η λαϊκή κινητοποίηση.
Τον δρόμο του Μητσοτάκη για ανάκτηση της πολιτικής του ηγεμονίας τον έκλεισε ο ελληνικός λαός στις 28 Φεβρουαρίου. Και ταυτόχρονα άνοιξε τον δρόμο της δικής του αφύπνισης. Σε αυτήν την ελπιδοφόρο διαδικασία πρέπει να πέσουν όλες οι διαθέσιμες αγωνιστικές δυνάμεις.
Δείτε την εφημερίδα σε μορφή PDF
Παρασκευή 18 Απριλίου 2025
Ευρετήριο Σοσιαλιστικής Προοπτικής Απρίλιος 2025
- Συνεχίζουμε στον δρόμο της 28ης Φεβρουαρίου! Με τον λαό στον δρόμο οι δυνάστες θα ηττηθούν (σελ.1)
- σχόλια (σελ.2)
- Κυβερνητικά ψέματα και πραγματικότητα στα εργασιακά (σελ.3)
- Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ (σελ.4)
- Ελπιδοφόροι αγώνες για κοινόχρηστους χώρους (σελ.5)
- Ρήμαξε εταιρείες, έβγαλε κέρδη και τώρα φεύγει (σελ.5)
- Η «ΝΕΑ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ (σελ.5)
- ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (σελ.6)
- Η Ευρώπη πληρώνει την εξάρτησή της από την Κίνα (σελ.6)
- Εκπαίδευση Η τρομοκρατία δεν θα περάσει (σελ.6)
- ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ (σελ.7)
- Υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας (σελ.7)
- ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ (σελ.7)
- ΣΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΕΝΩΣΗ» (σελ.8)
- Η Σταύρωσή μας (σελ.8)
- Τιμούμε τους παλιούς συντρόφους (σελ.8)
- Η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου (σελ.9)
- Τώρα σηκώνουμε εμείς το δάκτυλο (σελ.9)
- Καταναλωτικοί συνεταιρισμοί (σελ.9)
- Οι μέθοδοι του αστικού κράτους (σελ.9)
- Βλαδίμηρος Λένιν (σελ.9)
- ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2025 (σελ.10)
- Η ντόπια μεγαλοαστική τάξη (σελ.10)
- Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία (σελ.10)
- Περί του νέου προέδρου της δημοκρατίας (σελ.10)
- Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής-Τροτσκιστικής ΈΝωσης (4ης Διεθνής) (σελ.11)
- ΤΕΜΠΗ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (σελ.12)
Τετάρτη 16 Απριλίου 2025
Σοσιαλιστική Προοπτική Απριλίου 2025
Συνεχίζουμε στον δρόμο της 28ης Φεβρουαρίου! Με τον λαό στον δρόμο οι δυνάστες θα ηττηθούν
Τα εκατομμύρια των διαδηλωτών της 28ης Φεβρουαρίου εγκαινιάζουν μια νέα εποχή αφύπνισης του ελληνικού λαού. Όσο και αν βυσσοδομεί το καθεστώς της συγκάλυψης, της διαφθοράς, του αυταρχισμού, δεν πρόκειται να αναστηλώσει τα ερείσματά του. Δεν θα τα παρατήσει όμως και εύκολα. Μόνο η συνέχιση της λαϊκής κινητοποίησης, με νέες διαδηλώσεις και απεργίες (όπως η γενική απεργία της 9ης Απριλίου), μπορεί να φέρει δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και την πτώση αυτού του άθλιου καθεστώτος.Οι εγχώριοι δυνάστες θα κλονιστούν και από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες αποδυναμώνουν και σπέρνουν τη σύγχυση στο αντιδημοκρατικό σύστημα της πολεμοχαρούς Ευρωπαϊκής «Ένωσης».
Δείτε την εφημερίδα σε μορφή PDF
Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ
Του Γιάννη Βερούχη (1931-2010)
1) Οι Άρχοντες, οι εκλεκτοί του Θεού
● Ο Εκπρόσωπος του θεού επί του φλοιού της γης της ανατολικής ευρωπαϊκής ηπείρου, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος: Επέλεξε –βάσει ενός προνομίου του του βυζαντινού Μεσαίωνα– τους εκλεκτούς του θεού με τον τίτλο ΑΡΧΟΝΤΕΣ και με την προσθήκη ειδικής τιμητικής διακρίσεως, και τους οργάνωσε στην αγία αδελφότητα «Παναγία η Παμακάριστος» που συναθροίζεται στο Πατριαρχείο την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (2 Ιουνίου).
▬ Ας δούμε λοιπόν τώρα, τα εις το πνεύμα της χριστιανικής φιλευσπλαχνίας, αγαθότητας και αγάπης, αφοσιωμένα τέκνα της σεβάσμιας αδελφότητας.
ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2025
18 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα.
Η «ΝΕΑ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ
![]() |
Ο «τσεκουράτος» Βορίδης, για ψηφοθηρικούς λόγους, το παίζει σκληρός με τους αιτούντες άσυλο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ετοιμάζεται να δεχθεί πίσω χιλιάδες μετανάστες από τη Γερμανία και παρακαλάει νέους αλλοδαπούς εργαζόμενους για τις ανάγκες των ξενοδόχων |
Η νέα μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδυάζει την καταστολή με τη συνέχιση της «ελεγχόμενης», «νόμιμης» μετανάστευσης για φθηνό εργατικό δυναμικό, καταδεικνύει σε πόσο μεγάλο αγκάθι έχει εξελιχθεί το μεταναστευτικό για τις χώρες της Ε.Ε., με συνέπειες κοινωνικές (εγκληματικότητα), εργασιακές, πολιτισμικές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δική μας κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται πλέον ότι το μεταναστευτικό επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά των κομμάτων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ενδεικτικές – και απογοητευτικές για τη ΝΔ. Έτσι, με περίσσια ικανοποίηση επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης, με τη νέα «κοινή» ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική υπό μάλης και, βασιλικότερος του βασιλέως, ετοιμάζεται να την εφαρμόσει κατά γράμμα – με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Βορίδη, γνωστό για το χουντικό παρελθόν του.
Τρίτη 15 Απριλίου 2025
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Παγκοσμίως βρισκόμαστε στη φάση όπου συνεχίζονται οι συνέπειες από την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής και τη διεθνή ενδοαστική σύγκρουση.
Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ενοχοποίησε την Ε.Ε. για την οικονομική της αποδυνάμωση, αλλά την έθεσε και μπροστά στις υποχρεώσεις της για την άμυνά της και την οικονομική της συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.
ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Κρατική παρέμβαση στη διάθεση βασικών προϊόντων-παράκαμψη των μεσαζόντων-ελεγχόμενες τιμές
Η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μεικτά (743 καθαρά). Ας μη λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το έκανε μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, υπολογίζοντας κουτοπόνηρα ότι κάτι τέτοιο θα εκτόνωνε την λαϊκή οργή, λες και το θέμα είναι οικονομικό. Με την κράτηση του φόρου και τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη, στην ουσία δεν μιλάμε για αύξηση αλλά για μείωση μισθού.
ΣΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΕΝΩΣΗ»
Την τελευταία περίοδο οι ευρωπαϊκές αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν την πολιτική του επανεξοπλισμού της Ευρώπης, εξ ου και ο ομώνυμος (αγγλόφωνος) τίτλος «ReArm Europe» του προγράμματος που εξήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το πρόγραμμα-σχέδιο στοχεύει σε αμυντικές δαπάνες 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, μεταξύ άλλων βάζοντας χέρι στις καταθέσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία των λαών και φορτώνοντας νέο κρατικό δανεισμό στις πλάτες τους.
Βλαδίμηρος Λένιν
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ
Εκπαίδευση Η τρομοκρατία δεν θα περάσει
![]() |
Η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να απειλεί άμεσα με απολύσεις τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όμως δεν λυγίζουν |
Κυβερνητικά ψέματα και πραγματικότητα στα εργασιακά
![]() |
Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων παραμένει ακάλυπτη από συλλογικές συμβάσεις - κι αυτό μόνο με οργανωμένη πάλη μπορεί να αλλάξει |
«Η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν καλύπτεται από κάποια μισθολογική συλλογική σύμβαση εργασίας τα τελευταία έτη (με εξαίρεση ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως κυρίως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε αρτοποιεία, σε τουριστικά-επισιτιστικά καταστήματα, σε πετρελαιοειδή, στην καπνοβιομηχανία). Παράλληλα, και οι επιχειρησιακές συμβάσεις καλύπτουν μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων.