Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ξεπούλημα-σκάνδαλο της ΛΑΡΚΟ

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τζάμπα τη μεγαλύτερη στην 
Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλευτική επιχείρηση παραγωγής νικελίου
Για 6 εκατομμύρια ευρώ ξεπούλησε τη ΛΑΡΚΟ, τον εθνικό πλούτο της χώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή θεωρήθηκε η «συμφέρουσα τιμή» για το ελληνικό δημόσιο, τον ελληνικό λαό και τις μελλοντικές γενιές, 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων γης, 3 ορυχείων, 2 λιμανιών, ενός λιγνιτωρυχείου, του εργοστασίου της Λάρυμνας και 2 οικισμών, χώρια τα τεράστια αποθέματα ορυκτών!

Η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία που απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους έφτασε εξαιτίας της σκόπιμης απαξίωσης και κακοδιαχείρισης –από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις–, και της διεθνούς οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, να έχει χρέη κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από 350 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ. Αφού σπιλώθηκε και απαξιώθηκε ως «βάρος για τον φορολογούμενο πολίτη», αφού σταμάτησε να λειτουργεί, η ΛΑΡΚΟ παραδόθηκε ελεύθερη χρεών και χωρίς εργαζόμενους «βαρίδια». Προτιμητέος επενδυτής για τη μεταβίβαση των σχετικών περιουσιακών στοιχείων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD HOLDINGS. Για την ιστορία... ο αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ είναι πεθερός του υπουργού Επικρατείας και εμπνευστή του «επιτελικού κράτους», Γιώργου Γεραπετρίτη. Τυχαίο; 

Από το 2012 και μετά, τα χρέη της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την πώλησή της σε ιδιώτη-«επενδυτή». Το 2019, μόλις η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, έβαλε αμέσως μπροστά το σχέδιο ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ. Αφού ψήφισε την προκλητική τροπολογία της Ειδικής Διαχείρισης τον Φεβρουάριο του 2020, αρχικά έκανε περικοπές μισθών και δώρων, έπειτα προχώρησε στην ομαδική απόλυση των εργαζομένων, τον Αύγουστο του 2022, αν και η λειτουργία της επιχείρησης θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 1,8 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ απαξίωσε και το εργοστάσιο, η σκεπή του οποίου έχει καταρρεύσει. Οι εργαζόμενοι έλαβαν παράταση πεντέμιση μηνών, έως τις 15 Ιουλίου 2023, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες. Έπειτα, ο ιδιώτης θα προσλάβει για «απασχόληση» (και όχι για εργασία!) όποιους και όσους θέλει, με όποιους όρους θέλει, ενώ έχει ανακοινωθεί η έξωσή τους από τα σπίτια και τον οικισμό.

Το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο την επιβίωση των εργαζομένων της. Για να σωθεί αυτή η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση χρειάζεται μια μεγάλη επένδυση, την οποία ο ιδιώτης δεν πρόκειται να κάνει – έχει δηλώσει ότι θα επενδύσει σε ένα «μέρος της λειτουργίας», δηλαδή εκεί που υπάρχει άμεσο κέρδος. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να σωθεί μόνο υπό κρατική ιδιοκτησία, αυτό όμως μόνο οι ίδιοι οι εργάτες της μπορούν να το επιβάλουν, παίρνοντας τον έλεγχο της επιχείρησης, με τη συμπαράσταση όλων μας!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου