Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

STOP τώρα στους πλειστηριασμούς!

 

Κυβέρνηση και αστική δικαιοσύνη στηρίζουν τα «κοράκια».
Οι δανειολήπτες πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα και μαζικά!
Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας είχε πει πρόσφατα ότι έφτασε στο σημείο να ανταλλάξει «μπινελίκια» με τους τραπεζίτες, «πιέζοντάς» τους να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων (που πρακτικά είναι μηδενικά) και των επιτοκίων χορηγήσεων (δάνεια). Η πίεση φαίνεται ότι ήταν τόσο… μεγάλη, που τελικά οι τράπεζες όχι μόνο δεν έκλεισαν αυτή την ψαλίδα, αλλά έχουν αρχίσει να περνάνε στις δόσεις που καταβάλουν οι δανειολήπτες όλη την αύξηση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό σε ορισμένες κατηγορίες δανείων σημαίνει αύξηση της μηνιαίας δόσης ακόμα και 120%!

Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, έρχεται τώρα η απόφαση του Αρείου Πάγου για το θέμα των πλειστηριασμών από τους λεγόμενους servicers (δηλαδή, τα «κοράκια» στα οποία οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τα «κόκκινα» δάνεια). Η απόφαση αυτή απελευθερώνει πλήρως τους πλειστηριασμούς που είχαν μπλοκαριστεί από προηγούμενη δικαστική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι 700.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κινδυνεύουν άμεσα, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει «τσουνάμι» πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ίδια κατήργησε τα τελευταία μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχαν απομείνει. Και είναι απολύτως πιστή στη μνημονιακή αντίληψη ότι οι πολίτες πρέπει να χάνουν τα σπίτια τους για «να μάθουν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους» και για «να λειτουργήσει η αγορά»! Αυτά τα αισχρά λέγονται όταν, με όλα όσα έχουν συμβεί από το 2010, οι οικογένειες στερήθηκαν βιαίως τη δυνατότητα να είναι «συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους». Και όταν, κατά παράβαση και αυτής ακόμα της καπιταλιστικής λογικής συναλλαγών, οι πολίτες με άλλον συμφώνησαν το δάνειο (με την τράπεζα) και σε άλλον ανήκει τώρα. Χωρίς φυσικά να ερωτηθούν. Και χωρίς να τους δοθεί το δικαίωμα να εξαγοράσουν οι ίδιοι το δάνειό τους στην τιμή στην οποία το αγόρασαν τα «κοράκια».

Κατά τα άλλα, ο ρόλος της αστικής δικαιοσύνης είναι γνωστός: να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών. Οι δανειολήπτες δεν έχουν άλλον δρόμο παρά να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν –με δυναμικές συγκεντρώσεις– προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους! Η προεκλογική περίοδος προσφέρεται για να ακουστεί η φωνή τους. Οι τράπεζες μας γδέρνουν εδώ και δεκαετίες, με τη διαφορά των επιτοκίων και όχι μόνο. Και ανακεφαλαιώνονται διαρκώς με τα δικά μας λεφτά. Να κρατικοποιηθούν, λοιπόν, οι τράπεζες, να απαγορευτούν τα funds και να χαριστούν τα δάνεια, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους, καθώς είναι ήδη πληρωμένα.

 

Πάρις Δάγλας