Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

 

1 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην τέχνη συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στο προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης που καταρρακώνει τα πτυχία τους και διαλύει τις εργασιακές τους σχέσεις, με 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις 8 του μήνα έγινε 24ωρη απεργία με συγκέντρωση πάλι στην Αθήνα. Στις 15 του μήνα έγινε 4ωρη στάση εργασίας από τους ηθοποιούς. Στις 17 του μήνα έγινε και πάλι 24ωρη απεργία και συναυλία στην Αθήνα, ενώ ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Στις 23 του μήνα έγιναν συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

2 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία φυσικού αερίου ItalGas έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Αθήνα για τις απολύσεις 7 συναδέλφων τους από την εργοδοσία.

3 Φεβρουαρίου: Οι μισθωτοί τεχνικοί επανέλαβαν την κινητοποίησή τους έξω από την εταιρεία «Green Properties» στην Καλλιθέα ενάντια στις απολύσεις 11 συναδέλφων τους. Στις 15 του μήνα προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας και νέα συγκέντρωση έξω από την εταιρεία.

7 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά προχώρησαν σε κινητοποίηση στον χώρο του για την αποτροπή του κλεισίματος της παιδοψυχιατρικής κλινικής του.

Οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας «Υπεραγορά Λάρισας ΑΕΒΕ» πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη για τα δεδουλευμένα τους, τα οποία είναι καθυστερούμενα επί οχτώ χρόνια.

8 Φεβρουαρίου: Οι ναυτεργάτες κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία ενάντια στη διάλυση των συμβάσεών τους που προωθεί η κυβέρνηση με νόμο της. Έγινε συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

9 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο κέντρο παιδικής μέριμνας «Η Μητέρα και Παιδοπόλεις» στην Αθήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για την απόλυση 11 βρεφονηπιοκόμων. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

9 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, σε Αθήνα (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό), Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό) και Ηράκλειο Κρήτης (Αρχαιολογικό). Έγιναν συγκεντρώσεις στον χώρο της Ακρόπολης στην Αθήνα και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Συνέχισαν με 3ωρες στάσεις εργασίας μέχρι τις 12 του μήνα και στις 13 έγινε 24ωρη απεργία με συγκεντρώσεις πάλι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

10 Φεβρουαρίου: Τα πληρώματα των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν 2 συνεχόμενες 48ωρες απεργίες, αφού οι εργοδότες άλλαξαν τους όρους που είχαν συμφωνήσει αρχικά για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

14 Φεβρουαρίου:  Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις συνεχείς παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους από τους εργοδότες, όπως και για μέτρα ασφάλειας της εργασίας μετά τον θάνατο συναδέλφου τους σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα. Έγινε συγκέντρωση στον χώρο της Ν/Ε Ζώνης.

Οι αρχαιολόγοι κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού σε 4ωρες στάσεις εργασίας για τον ίδιο λόγο. Έγινε συγκέντρωση στην Αθήνα.

15 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έκαναν 48ωρη απεργία για αυξήσεις μισθών και προσλήψεις εργαζομένων και για την παράταση των συμβάσεων εργασίας των συμβασιούχων ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου).

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στην αξιολόγηση-πειθάρχηση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις. Στην απεργία και τις πορείες συμμετείχαν και οι αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες. Στις 20 του μήνα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία και καλλιτέχνες έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα έξω από την κυβερνητική φιέστα για την εκπαίδευση στο Μέγαρο Μουσικής. Η συγκέντρωση χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής.

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή έκαναν 2ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τέσσερις ημέρες για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

16 Φεβρουαρίου: Οι συνταξιούχοι κατέβηκαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική ακρίβειας που τσακίζει τις συντάξεις τους. Συγκεντρώσεις έγιναν στις 16 του μήνα στην Αθήνα, στις 17 στη Θεσσαλονίκη και στις 22 στη Λάρισα.

18 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα υπεραγοράς PRAKTIKER στη Θεσσαλονίκη έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από την επιχείρηση διεκδικώντας την επαναπρόσληψη δύο απολυμένων συναδέλφων τους.

22 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία –και 8ωρη στάση εργασίας στην Αττική– διεκδικώντας την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, όπως και επέκταση του καθεστώτος των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Έγιναν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έκαναν 4ωρη στάση εργασίας πανελλαδικά, διεκδικώντας υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και καταβολή επιδόματος ανεργίας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ.

Οι γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στην παράδοση της παιδο-ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Έγιναν δύο συγκεντρώσεις (22/2 και 23/2) έξω από την πύλη του νοσοκομείου. Στις 28 του μήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, μαζί με τους γιατρούς, νοσοκόμους και εργαζόμενους του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐας Κυριακού».

23 Φεβρουαρίου: Οι εκπαιδευτικοί των πανεπιστημίων ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στη μείωση των μισθών τους με 24ωρη απεργία.

 

Σ. Κρόκος