Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

«Η Αληθινή Ιστορία Της Εκκλησίας» του Κώστα Απέκα

 

Στις 6 Μαρτίου, στα Εξάρχεια, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Απέκα «Η Αληθινή Ιστορία της Εκκλησίας», που επανεκδόθηκε ύστερα από 90 χρόνια από τις εκδόσεις iWrite. Κατά κάποιον τρόπο έχουμε δύο βιβλία στη «συσκευασία» ενός τόμου. Το ένα είναι το ίδιο το έργο και το άλλο είναι η εκτεταμένη εισαγωγή του Κώστα Παλούκη, που εξηγεί τη σημασία του έργου μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου.

Το βιβλίο εκδόθηκε στα 1933 και σχεδόν αμέσως απαγορεύτηκε, κατόπιν παρέμβασης της Ιεράς Συνόδου. Η αστυνομία το μάζεψε από τα βιβλιοπωλεία. Το κράτος ουσιαστικά υποτάχθηκε στην οπισθοδρομική αντίληψη της ιεραρχίας της εκκλησίας. Έκτοτε κυκλοφορούσε χέρι με χέρι και από κάποιο αντίτυπο που διασώθηκε προέκυψε η σημερινή έκδοση. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Κώστα Παλούκη που το ανακάλυψε, όπως και στους εκδότες που τόλμησαν.

Η σελίδα του διαδικτύου «ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» πρόβαλε αυτή την εκδήλωση. Και ήμασταν εκεί. Η παρουσίαση έγινε στα αστυνομοκρατούμενα Εξάρχεια, όπου η απέραντη λαμαρινοκατασκευή στην πλατεία και η παρουσία της αστυνομίας σε πλήρη εξάρτηση δίνουν ένα θέαμα πολεμικό.

Τον λόγο πήρε ο Νίκος Θεοδοσίου, που έκανε μια ιστορική περιήγηση στη διανόηση του μεσοπολέμου, με επικέντρωση στα περιοδικά τέχνης. Παρουσιάστηκαν τα έντυπα και οι λογοτέχνες της αριστεράς, σταλινικοί και αρχειομαρξιστές-τροτσκιστές. Δημοσιεύματα του συγγραφέα του εν λόγω βιβλίου Κώστα Απέκα (πιθανότατα ψευδώνυμο) ή σχετικά με αυτόν υπήρξαν στον Ριζοσπάστη και στην εφημερίδα των αρχειομαρξιστών, την Πάλη των Τάξεων. Η συμβολή του Ν. Θεοδοσίου ήταν αποφασιστική στην διαλεύκανση του «μυστηρίου» του Κώστα Απέκα, ο οποίος ήταν πτυχιούχος θεολογίας και από ένα σημείο και μετά συμμετείχε στο αρχειομαρξιστικό κίνημα.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης οι Αιμιλία Σαλβάνου, Κώστας Κατσάπης και Μηνάς Παπαγεωργίου, ενώ ο Κώστας Παλούκης έκλεισε την εκδήλωση. Είναι άξιος συγχαρητηρίων για τη διάσωση και επανέκδοση του βιβλίου. Αποτελεί έναν σύγχρονο μελετητή του αρχειομαρξιστικού ρεύματος και προσεγγίζει το θέμα από μια επιστημονική σκοπιά, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Μας βοήθησε να καταλάβουμε τον Κώστα Απέκα, τις πηγές του (κυρίως ο Κορδάτος) και μας άνοιξε τον δρόμο για την κατανόηση του έργου. Το βιβλίο του υλιστή και άθεου θεολόγου Απέκα είναι χρήσιμο για κάθε βιβλιοθήκη. Αγοράστε το.

 

Αριστείδης Λάμπρου