Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

 

Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την ισοπέδωση της δημόσιας υγείας αν δεν τη σταματήσουμε εμείς

 

Η πάνδημη αντίδραση των κατοίκων της Ιεράπετρας για να μην κλείσει
το νοσοκομείο της πόλης δείχνει τον δρόμο για να υπερασπιστούμε τα 
δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα

Ο υπουργός Υγείας Πλεύρης θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για τις ακροδεξιές, φασιστικές του καταβολές, αλλά γιατί με βάση αυτές οδηγεί το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας στα χέρια των ολιγαρχών καπιταλιστών της υγείας. Άλλωστε αποδεικνύεται ότι η επιλογή του για το συγκεκριμένο υπουργείο, και μάλιστα σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, μόνο τυχαία δεν ήταν. Μόνο κάποιος που είναι πιστός στις ιδέες του ακροδεξιού ολοκληρωτισμού θα μπορούσε να γυρίσει το ρολόι του χρόνου τόσο πίσω, σε εποχές που δεν υπήρχαν κρατικές παροχές υγείας.

Τα κλιμάκια του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, έχουν ξαμοληθεί ανά την επικράτεια κάνοντας «αξιολογήσεις» νοσοκομείων. Που έχουν να κάνουν με την «απόδοση» της κλινικής (με τι κριτήριο;), την εξυπηρέτηση των ασθενών κτλ. Ανάλογα με το πόρισμα που θα εκδίδεται, θα ακολουθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση, συγχώνευση, ή κατάργηση της κλινικής!

Σύμφωνα με τον νόμο για την υγεία που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ν.Δ., οι ιδιώτες βάζουν για πρώτη φορά πόδι στα δημόσια νοσοκομεία. Και να ποια είναι τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης» και του νόμου στην πράξη:

– Αποφασίστηκε ήδη τρία κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματά, Λαϊκό και Αττικό) να «συνεργαστούν» με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Αυτές θα δέχονται ασθενείς κατά τη διάρκεια των εφημεριών, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, με στόχο να εξαλειφθούν τα ράντζα από τους διαδρόμους των νοσοκομείων. Βέβαια, το ότι οι καπιταλιστές της υγείας ενδιαφέρονται να μην υπάρχουν ράντζα στα νοσοκομεία μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί.

– Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ετοιμάζονται 6.000 απολύσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία. Ειδικότητες όπως εστίαση, φύλαξη, καθαριότητα, έχουν ήδη μπει σε διαδικασία διαγωνισμού για ανάθεση σε εργολάβους. Μόλις ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, θα πραγματοποιηθούν οι απολύσεις. Στόχος είναι να περάσουν και άλλες ειδικότητες σε εργολάβους, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες.

– Τα επαρχιακά, περιφερειακά νοσοκομεία, ανάλογα με την αξιολόγησή τους από τους μάνατζερ υγείας του υπουργείου, θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν, αφήνοντας έτσι τους κατοίκους των περιοχών αυτών εντελώς ακάλυπτους υγειονομικά.

Την απάντηση στα σχέδια του υπουργείου την έδωσαν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, που πρόκειται να μείνουν χωρίς νοσοκομείο, αν όλα αυτά πραγματοποιηθούν. Όχι μόνο κινητοποιήθηκαν άμεσα, αλλά όλη η πόλη σύσσωμη βρέθηκε στο πλάι των υγειονομικών. Τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά με απόφαση του εμπορικού συλλόγου της πόλης, όλες οι δημοτικές υπηρεσίες έκλεισαν με απόφαση του δήμου, ο αγροτικός σύλλογος της περιοχής συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, όπως και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της πόλης.

Η δυναμική, άμεση και μαζικότατη απάντηση των κατοίκων της Ιεράπετρας απέναντι στην επίθεση του Υπουργείου Υγείας είναι όχι μόνο ένα παράδειγμα, αλλά και η μόνη λύση στο θέμα της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας! Σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψουμε η υγεία του λαού να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας. Είναι κοινωνικό δικαίωμα που έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς αγώνες. Έφτασε η ώρα να τους επαναλάβουμε, όχι μόνο για να κρατήσουμε τα νοσοκομεία ανοιχτά και τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας προσβάσιμες σε όλους, αλλά και να αναβαθμίσουμε και να εξελίξουμε τις υπηρεσίες αυτές, προς όφελος όλου του εργαζόμενου λαού!

 

Μαρία Καράβολα