Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Δεν θα περάσει η νέα επίθεση στη ΒΙΟ.ΜΕ.

 


Το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Πριν από λίγες ημέρες πουλήθηκε σε ξένο fund στα κρυφά –με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό– το οικόπεδο της Φίλκεραμ-Τζόνσον στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο. Παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν από την αστική δικαιοσύνη, αλλά οι πλειστηριασμοί, κάτω και από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, είχαν κηρυχθεί άγονοι. Αλλά και μετά την τελευταία εξέλιξη, οι εργαζόμενοι δηλώνουν με αποφασιστικότητα ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία του εργοστασίου και τον αγώνα τους
.

Θυμίζουμε ότι πριν από 10 χρόνια ο τότε ιδιοκτήτης, αφού εκμεταλλεύθηκε τη φιλοεργοδοτική νομοθεσία, φέσωσε τις τρεις επιχειρήσεις του ομίλου της ΒΙΟ.ΜΕ., τις χρεοκόπησε, άφησε απλήρωτους (άρα έκλεψε και από αυτούς) πάνω από 350 εργαζόμενους και οδήγησε στην εξαθλίωση τις οικογένειές τους. Τότε οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. αποφάσισαν να καταλάβουν το εργοστάσιο και να το θέσουν μόνοι τους σε λειτουργία.

Όπως λένε οι ίδιοι: «Σε αυτά τα 10 χρόνια τα βάλαμε με Θεούς και Δαίμονες. Μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ, μας έκοψαν το ρεύμα εργολάβοι της ΔΕΗ, μας έβγαλε στο σφυρί η δικαστική εξουσία. Αλλά αντισταθήκαμε και αντέξαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Όμως όσο ακλόνητη κι αν είναι η θέλησή μας, η πραγματική μας δύναμη δεν είναι αυτή. Η πραγματική μας δύναμη είσαι εσύ που διαβάζεις αυτές τις λέξεις».

Η ΒΙΟ.ΜΕ. είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα μας που λειτουργεί χωρίς εργοδότες, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για σπουδαίο παράδειγμα αντίστασης και αυτο-οργάνωσης για όλη την εργατική μας τάξη – γι’ αυτό και οι λυσσαλέες προσπάθειες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, όπως της σημερινής, να το τελειώσουν. Οφείλουμε να εκφράσουμε όλοι μας, με κάθε τρόπο, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Όπως λένε οι εργαζόμενοι: «Κάθε δράση μετράει. Κάθε συζήτηση για τη ΒΙΟ.ΜΕ., κάθε αφίσα, κάθε σύνθημα σε τοίχο, κάθε μοτοπορεία, κάθε συναυλία αλληλεγγύης, κάθε μικροφωνική, κάθε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα. Κάθε παρέμβαση σε ΜΜΕ. Κάθε ψήφισμα σωματείου και κάθε υπογραφή. Και όλα αυτά σα ρυάκια να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο ποτάμι κόσμου που θα διαδηλώσει στους δρόμους. Οι νόμοι του κεφαλαίου είναι πανίσχυροι. Αλλά ο νόμος του οργισμένου λαού μπορεί να τους διαλύσει».

 

Μ. Σάκος