Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Φιλοσοφία του Ιστορικού Γίγνεσθαι Του Δημήτρη Ντούσα

 

Η «Φιλοσοφία του Ιστορικού Γίγνεσθαι» του Δημήτρη Ντούσα κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Χατζηλάκος. Είναι το 4ο βιβλίο μιας σειράς μεγάλων φιλοσοφικών έργων του Δημήτρη Ντούσα (τα άλλα τρία: «Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Γλώσσας», «Γνωσιοθεωρία και Φιλοσοφία του Νου», «Μεταφυσική»), με τα οποία ο συγγραφέας κάνει μια πολύ σημαντική παρέμβαση υπέρ της διάδοσης του φιλοσοφικού λόγου και της ανακίνησης του ενδιαφέροντος για τη συστηματική θεωρητική σκέψη, και ιδιαίτερα για τη μαρξιστική και υλιστική-διαλεκτική σκέψη. Και αυτό είναι μια απόλυτη ανάγκη σε μια εποχή ιδεολογικής σύγχυσης και πνευματικής υποχώρησης, που αναπόφευκτα γεννά η γενικευμένη παρακμή της καπιταλιστικής κοινωνίας και των διαφόρων πνευματικών, ακαδημαϊκών και επιστημονικών της θεσμών. 

Ο Δημήτρης Ντούσας είναι ιδρυτής και δάσκαλος φιλοσοφίας του «Ανοιχτού Φιλοσοφικού Σχολείου», όπου εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες έχει παραδώσει πάνω από 1.000 μαθήματα σε ένα ευρύτατο επιστημονικό φάσμα. Έχει συγγράψει, επίσης, περισσότερα από μια δεκάδα βιβλία φιλοσοφίας, κοινωνικών επιστημών, αισθητικής κ.λπ.

Επιφυλασσόμαστε για μια αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου το συντομότερο δυνατόν και στο μεταξύ αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο ορισμένα από τα θέματα της φιλοσοφίας της ιστορίας τα οποία πραγματεύεται ο συγγραφέας:    

 - Τι είναι η φιλοσοφία της ιστορίας και ποιο είναι το αντικείμενο έρευνάς της.

- Η σχέση πραγματικής ιστορίας, ιστορικής επιστήμης και ιστορικού υλισμού.

- Η φύση και η ουσία του ανθρώπου, της κοινωνίας και της ιστορίας. Οι μορφές και τα αίτια της αλλοτρίωσης του ανθρώπου.

- Οι υποκειμενικοί παράγοντες που δημιουργούν το ιστορικό γίγνεσθαι.

- Ο Καρλ Μαρξ για τη συμβολή των μεταναστών στην κεφαλαιοκρατική συσσώρευση.

- Ο ρόλος της παραγωγής και του τρόπου παραγωγής στη διαμόρφωση του ιστορικο-κοινωνικού γίγνεσθαι.

- Οι κινητήριες δυνάμεις της ιστορίας της ανθρώπινης κοινωνίας.

- Οι ιστορικο-κοινωνικοί και οικονομικοί νόμοι που κυριαρχούν στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, ο τρόπος που της επιβάλλονται και τα όρια ελεύθερης βούλησης των ανθρώπων.

- Ο ρόλος της βίας και του μιλιταρισμού στην ιστορική πορεία της παγκόσμιας κοινωνίας.

- Η γνωσιοθεωρία και η φιλοσοφία της γλώσσας των Μαρξ και Ένγκελς.

- Η αντικειμενική λογική του ιστορικού γίγνεσθαι.

- Ο τελικός σκοπός και το νόημα της ιστορίας.

- Τα γενικά συμπεράσματα της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας.

Στο παράρτημα του βιβλίου, ο συγγραφέας ασκεί μαρξιστικό έλεγχο αληθείας σε «φιλοσοφίες της ιστορίας» όπως του Κωνσταντίνοφ, του Βαζιούλιν, του Καστοριάδη, της Κιντή…

Το έργο είναι βαθύ, πλούσιο, ριζοσπαστικό και επαναστατικό σε περιεχόμενο. Γι’ αυτό και απευθύνεται σε τολμηρούς, ανοιχτόμυαλους και έντιμους αναγνώστες, φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων.