Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

«Κούρεμα» για τους μεγαλοοφειλέτες, ληστεία για τον λαό

 

Στους μεγαλοκαπιταλιστές η κυβέρνηση κουρεύει τα χρέη,
ενώ τους φτωχούς
Πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών εφαρμόζει η κυβέρνησητου Μητσοτάκη απέναντι στους μικρομεσαίους και τους μεγαλοοφειλέτες. Για τους μεν αυστηρή (απελευθέρωση των πλειστηριασμών από funds), για τους δε δουλική (θεσμοθετεί το ακαταδίωκτο για τους τραπεζίτες ώστε να «κουρεύουν» χωρίς ποινικές ευθύνες δάνεια μεγαλοοφειλετών).

Για τους πολλούς που χρωστούν και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ο Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Bρείτε τα με τους servicers, αλλιώς θα χάσετε τα σπίτια σας». Η συντριπτική πλειονότητα των «κόκκινων» δανειοληπτών, είτε έχουν ενυπόθηκο ακίνητο είτε όχι, ανήκουν στους πληγέντες του συστήματος Μητσοτάκη, το οποίο τους παραδίδει βορά στα όρνεα. Δεν είναι σαν τον επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη, του οποίου έχουν κουρευτεί 120 εκατ. ευρώ δάνεια! Μάλιστα, σύμβουλος του πρωθυπουργού παραστάθηκε πρόσφατα σε δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου υπέρ του και ενάντια στους εργαζόμενους του καζίνο Ρίου που διεκδικούν δεδουλευμένα τους. Όμως δεν έμεινε εκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμη και φωτογραφική τροπολογία έφερε ο Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να χαρίσει στον Πηλαδάκη οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ύψους 40 εκατ. ευρώ!

Αλλά και οι εφοπλιστές έχουν μειώσει διά του «κουρέματος», και χωρίς πολλά πολλά, τα τραπεζικά τους δάνεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε «κούρεμα» σχεδόν 120 εκατ. ευρώ για τον εφοπλιστικό όμιλο Λεντούδη, πάνω από 60 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Μαδιά, πάνω από 160 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Τσάκου, πάνω από 30 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Λαιμού. Όλα αυτά αφορούν μόνο τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Εύκολα μπορούμε να συναγάγουμε το «πάρτι» που γίνεται σε όλες τις συστημικές –και μη– τράπεζες.

Το σύστημα Μητσοτάκη είναι ταυτισμένο με τους μπαταχτσήδες μεγαλοοφειλέτες. Μήπως και ο ίδιος δεν είναι πρόεδρος της υπερδανεισμένης ΝΔ, που κοντεύουν να φτάσουν τα χρέη της από δάνεια τα 400 εκατ. ευρώ, κι όμως είναι ανέγγιχτη από τις τράπεζες; Υπάρχει μια έκφραση: «Ντράπηκε και η ντροπή». Όμως ούτε αυτή δεν μπορεί να περιγράψει τις ζημιές που σωρεύει το καθεστώς Μητσοτάκη στις πλάτες της κοινωνίας και έρχονται να προστεθούν στις μνημονιακές, όταν και πάλι ο λαός πλήρωσε ακριβά για την διάσωση των χρεοκοπημένων τραπεζών, αυτών που τώρα κουρεύουν τα δάνεια των εφοπλιστών!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου